Kompóty sú bežnou súčasťou mnohých jedál. Či už ide o jedlá sladké alebo slané, kompóty sú skvelým doplnkom. Druhov ovocí, ktoré sa dajú zavárať je nespočetné množstvo. Medzi veľmi obľúbené zavárané ovocie patria aj broskyne. Viete, ako ich správne pripraviť?
Zavárané broskyne sú chutné a vhodné ako príloha k slaným jedlám či dezertom. V obchodoch ich môžeme nájsť vo veľkých plechoviciach. Chuť kupovaných zaváraných broskýň je síce dobrá, no ani sčasti sa nevyrovná chuti, ktorú docielite po domácom zaváraní.
Zaváranie je pre mnohých ťažkým procesom, ktorého sa boja. V skutočnosti je to však veľmi jednoduchý proces, ktorý netrvá viac ako niekoľko minút. Svoj kompót si tak môžete pripraviť za veľmi krátky čas. Vyskúšajte niekoľko druhov zaváraných broskýň aj vy!
Obsah článku
Kvalitná výbava na zaváranie broskýň
Základný recept na zavárané broskyne
Plánujete broskyňový kompót neskôr využiť v studenej alebo v teplej kuchyni?
Pomocou základného receptu si pripravíte broskyne presne tak, aby sa hodili ako do sladkého, tak aj do slaného jedla.
Na prípravu broskyňového kompótu budete potrebovať:
- Zaváracie poháre
- 4 kg broskýň
- 2 litre vody
- 660 gramov cukru
Postup je už naozaj veľmi jednoduchý. Na začiatok si vyumývajte zaváracie poháre a nechajte ich vyschnúť.
Pripravte si broskyne. Tie umyte a nakrájajte na kusy. To, aké veľké kusy budete v kompóte mať, je len na vás. Niektorí broskyne prekrajujú len na polku, iní na mesiačiky. Ak neviete, aké veľké broskyne budete potrebovať, pripravte si zopár pohárov s väčšími kusmi a zopár s menšími.
Ak máte broskyne načistené, vložte ich do zaváraninových pohárov.
Následne si pripravte cukrový sirup. Do hrnca dajte 2 litre vody a 660 gramov cukru. Priveďte do varu a vypnite.
Ešte teplým cukrovým sirupom zalievajte broskyne v pohároch. Broskyne musia byť zaliate úplne celé. Poháre uzatvorte viečkom a dajte sterilizovať.
Sterilizujte v hrnci s vodou, kam poháre do polovice ponorte. Sterilizujte po dobu 15 minút a následne poháre vytiahnite. Pretočte ich hore dnom a zabaľte do deky. Z tej ich nevyťahujte kým nebudú úplne studené. Len tak docielite správny proces zavárania.
Ak ste zvolili väčšie zaváraninové poháre, na konci sterilizovania by vám malo vyjsť približne 20 kompótov. V prípade menších pohárov viac.
Zavárané broskyne bez šupky
Šupka na broskyniach môže byť niekedy horká alebo tvrdá. Mnohým taktiež šupky vadia a nechutia im. Zavárané broskyne sa dajú veľmi jednoducho pripraviť aj bez šupky. Postupujte podľa základného receptu s jednou výnimkou. Pri čistení broskyne ošúpte.
Nejdú vám broskyne šúpať? Pri tvrdších kusoch sa môže stať, že šupka nejde dobre dolu a musíte ju rezať.
Vyhnite sa tomuto problému a broskyne blanšírujte. Pomocou blanšírovania sa šupky zbavíte rýchlo a jednoducho. Je to totižto tepelná úprava zeleniny a ovocia, pri ktorej sa plody na veľmi krátku dobu povaria a následne sa prudko ochladia v studenej vode. Ich šupky sa otvoria a jednoduchšie sa dajú dole.
Broskyne si pred samotným procesom umyte. Na každú broskyňu nezabudnite nožíkom jemne zarezať a vytvoriť krížik.
Do väčšieho hrnca napustite vodu a priveďte ju do varu. Do vriacej vody následne broskyne postupne vložte na dobu približne 1 – 2 minúty. Šupka broskyniam začne jemne pukať. Z vody ich vytiahnite a vložte hneď do studenej vody. Broskyne je potrebné prudko schladiť, aby sa zachovala ich chuť, aróma a farba.
Takýto postup opakujte pri každej broskyni. Vďaka blanšírovaniu sa koža z broskýň stiahne omnoho jednoduchšie.
Zaujímavé kombinácie
Máte radi zaujímavé kombinácie? V tom prípade je broskyňový kompót pre vás tým pravým. Jeho najväčšou výhodou je to, že sa dá skombinovať s mnohými ingredienciami. Vhodný je napríklad karamel alebo rum.
Na karamelový broskyňový džem budete potrebovať:
- 4 kg broskýň
- 1 kg cukru
- 4 litre vody
- Zaváraninové poháre
Postup je veľmi podobný ako pri základnom recepte. Broskyne si umyte, očistite a nakrájajte na kusy podľa vašich preferencií. Nakrájané kusy vložte do zaváraninových pohárov.
Zmena nastáva pri varení nálevu. 750 gramov cukru nasypte do hrnca a nechajte skaramelizovať. Následne pridajte vriacu vodu, zvyšok cukru a varte, kým sa cukor aj karamel úplne nerozpustia.
Ešte teplý nálev nalejte do pohárov s broskyňami. Broskyne musia byť zaliate úplne celé.
Poháre uzatvorte viečkom a dajte sterilizovať. Sterilizujte približne 15 minút a následne poháre otočte hore dnom a zabaľte do deky.
A v prípade, že by ste chceli karamelový nálev ešte trochu ozvláštniť, po dovarení doň pridajte 3 – 4 lyžice rumu.
Zopár tipov, ktoré sa vám budú hodiť
- Broskyne, ktoré idete zavárať, by mali byť tvrdšie. Po čase v sladkom náleve zmäknú a nasajú cukor. Ak by ste používali prezreté kusy, mohlo by sa stať, že by sa broskyne po čase rozpadli.
- Nezabúdajte na dôkladné očistenie ovocia od nečistôt, lístkov alebo stopiek.
- Ak neviete, či broskyne nakrájať na menšie kusy alebo na väčšie, zvoľte väčšie. V prípade, že do pokrmu budete potrebovať menšie broskyne, jednoducho ich nakrájate.
- Nebojte sa broskyne do pohárov mierne natlačiť tak, aby ste využili obsah pohára. Pri ukladaní ovocia vám môže pomôcť aj mierne zatrasenie pohárom.
- Do kompótu sa nemusíte báť dať viac cukru. Tvrdšie kusy broskýň nie sú tak sladké, ako prezreté. Ak chcete kompót sladký, bude potrebné použiť cukru viac.
- Poháre si nezabudnite označiť dátumom. Kompóty síce vydržia zopár rokov, no netreba to preháňať. Staršie poháre by ste mali vyhodiť.
- Chcete zvýrazniť chuť ovocia? Do každého pohára pridajte štipku soli. Pomôcť môže aj klinček alebo aníz.
Výhody broskyňového kompótu
Výhod broskyňového kompótu je naozaj veľké množstvo. Tou hlavnou je snáď to, že má široké využitie v kuchyni. Je skvelým pomocníkom ako v teplej, tak aj v studenej. Zavárané broskyne sa často používajú ako predjedlo, kedy sa polovica broskyne naplní napríklad kuracím šalátom.
Broskyňový kompót je taktiež veľmi jednoducho stráviteľný a svieži. Práve preto je vhodný aj pre ľudí trpiacich horúčkou.
Zavárané broskyne vedia dať každému jedlu sviatočný charakter. Práve preto sú vhodným doplnkom každého jedného pokrmu. Pripravte si chutný kompót aj vy a to v priebehu niekoľkých desiatok minút.
Čo robiť, ak sú broskyne už prezreté?
Prezreté broskyne nie sú vhodné do kompótu. Sú moc mäkké a po krátkom čase by sa rozpadli. Takýto kompót by sa následne nedal použiť pri takmer žiadnom pokrme. Ak však doma máte prezreté broskyne a neviete, čo s nimi, je tu jedna možnosť.
Prezreté broskyne sú skvelé na rôzne druhy džemov. Keďže sú mäkké, dajú sa jednoducho pomlieť.
Vďaka vysokému obsahu prírodných cukrov nemusíte do džemu pridávať ani príliš veľa sladidla ako napríklad cukor či med.
Veľkou výhodou je, že okrem klasického broskyňového džemu si môžete pripraviť aj rôzne iné druhy. Pokojne skombinujte niekoľko druhov ovocia. Obľúbenou kombináciou je napríklad broskyňa s malinou. Ak máte radi niečo špeciálne, vyskúšajte do džemu pridať trochu chilli. Kombinácia sladkej a pikantnej chuti je exkluzívna.