Chcete byť zdraví, plní energie a elánu? Kúpte si odšťavovač!

 Závitovkový (šnekový), odstredivý, mechanický … Na trhu nájdete stovky produktov, ktorý je ale ten pravý? Poďme spoločne nájsť odšťavovač, ktorý bude vyhovovať presne vašim potrebám a požiadavkám.

Pri výbere zvážte všetky základné charakteristiky a pamätajte na to, že aj cena odšťavovača zohráva svoju úlohu.

Odšťavovače na ovocie a zeleninu možno rozdeliť do niekoľkých kategórií.

3 Najlepšie odšťavovače


 

Catler JE4010

  • 1200W motor
  • Kapacita na šťavu 1.2 l
  • Nerezový filter
  • Odstredivý odšťavovač

169€ (26.9.18)

Klarstein Fruitpresso

  • Efektívny vertikálny slow juicer
  • 70 otočení za minútu
  • Štart-stop poistka
  • Tichý chod

129,90€ (26.9.18)

Klarstein Sweetheart

  • Vertikálny odšťavovač
  • Žiadne zvyšky ovocia
  • 900 ml nádoba
  • Nízka hlučnosť

103,90€ (26.9.18)

Odstredivý odšťavovač


Charakteristickým rysom odstredivky je rýchlosť. Tento prístroj využíva k odšťaveniu otočné nože, ktoré pri niekoľkotisícových otáčkach rozsekajú suroviny na malé kúsočky. Tieto kúsočky potom odstredivou silou pritlačí na sito a vylisuje ich takmer do sucha.

Poradí si so širokou škálou surovín, rýchlo odšťaví  aj tvrdé plody ako napríklad jablká, mrkvy, repu. Centrifúga je rýchla, preto je vhodná na prípravu väčšieho množstva šťavy naraz.

Šťava bohužiaľ neobsahuje také množstvo vitamínov a enzýmov ako šťava zo šnekových odšťavovačov. Otáčaním nožov v prístroji vzniká trenie a prístroj sa zahrieva.

Teplo potom ničí telu prospešné enzýmy a vitamíny.

Ďalším drobným mínusom je, že odstredivka vháňa do šťavy kyslík, čo vedie k oxidácii a nápoj sa nám potom rýchlejšie kazí.

V porovnaní so šnekovými odšťavovači majú menšiu výťažnosť. Pri čistení musíme dbať na zvýšenú opatrnosť, pretože je tu riziko poranenia otočnými nožmi.

Výhody a nevýhody

  • rýchlosť
  • vhodný pre prípravu väčšieho množstva šťavy
  • odšťaví takmer všetky suroviny
  • zahrievaním ničí vitamíny a enzýmy
  • kvôli oxidácii sa šťava rýchlejšie kazia

Šnekový jednohriadeľový odšťavovač


Jedná sa o odšťavovač, ktorý drví suroviny rotujúcim valcom (šnekom). Po rozdrvení ovocie a zeleninu vylisuje cez sito ako mlynček. Je vhodný takmer na všetky druhy ovocia a zeleniny vrátane listovej zeleniny a byliniek.

Tieto prístroje používajú tzv. Low Speed ​​Technology Systém (LSTS) čiže šetrné spracovanie surovín.

Na spracovanie surovín využívajú maximálne 100 otáčok za minútu.

Oproti odstredivým prístrojom teda spracovávajú šťavu pomaly, pri nižších otáčkach a majú väčšiu výťažnosť.

Vďaka LSTS nedochádza pri odšťavovaní k strate vitamínov, naopak zo surovín získate maximum výživových hodnôt.

 Šťava zo šnekových odšťavovačov je hustá až krémová, matná, jemne spenená, môže obsahovať kúsky dužiny.

Šnekový odšťavovač môžeme tiež označiť ako multifunkčný kuchynský robot s odšťavovačom.

Zvyčajne má totiž doplnkové príslušenstvo a zastane tak viac funkcií, napríklad výrobu zmrzliny, orechového masla, cestovín, detských príkrmov.

Čistenie tohto prístroja je jednoduché. Jednotlivé diely stačí prepláchnuť pod tečúcou vodou a sito prečistiť kefou.

 Prijateľná cena

Klarstein Fruitpresso

Odšťavovač Klarstein Fruitpresso je kvalitný odšťavovač od prémiovej značky a za prijateľnú cenu. Má objem nádoby 600 ml, skvelý futuristický dizajn a kompaktné rozmery.

Výhody a nevýhody

  • zachová všetky vitamíny a enzýmy
  • poradí si so všetkými surovinami, vrátane listovej zeleniny a byliniek
  • multifunkčné prevedenie
  • nie je vhodný pre prípravu väčšieho množstva šťavy
  • šťava nie je číra, obsahuje dužinu

Dvojhriadeľový odšťavovač


Ako je už z názvu zrejmé, tento typ odšťavovača používa na spracovanie surovín dve hriadele.

Je vhodný na spracovanie koreňovej zeleniny, jabĺk, hrozna.

Tento prístroj si vďaka vysokému výkonu hravo poradí s odšťavovaním byliniek aj listovej zeleniny (čo zvládne aj jednohriadeľový odšťavovač, ale s podstatne menšou výťažnosťou).

Na druhú stranu, nie je vhodný na odšťavovanie surovín s vysokým obsahom vlákniny ako je napríklad ananás. Spracovanie takých surovín je veľmi zdĺhavé a niekedy sa nám to nemusí ani podariť.

Pozrite si výhody odšťavovania v nasledujúcom článku. Tipy a triky pre zdravé odšťavovanie…

Vďaka dvom hriadeľom má naozaj veľkú výťažnosť a produkuje skutočne čistú šťavu.

Čistenie je náročnejšie.

Výhody a nevýhody

  • zachová všetky vitamíny a enzýmy
  • pri listovej zelenine a bylinkách má maximálnu výťažnosť
  • číra šťava bez dužiny
  • nie je vhodný pre prípravu väčšieho množstva šťavy
  • ťažko odšťavuje suroviny s vysokým obsahom vlákniny

Mechanický, ručný odšťavovač


Mechanický odšťavovač je skonštruovaný obdobne, ako závitovkový. Je to taký ručný odšťavovací mlynček.

Lisovanie prebieha za pomocou ľudskej sily, kedy musíme otáčať kľukou, aby sa prístroj rozhýbal. Kvalita šťavy a výťažnosť je porovnateľná s elektrickým špirálovitou odšťavovačom.

Prístroj je pomerne malý, takže si ho pokojne môžeme zbaliť aj na cesty.

Ručný odšťavovač pozná snáď každý z nás. Všeobecne najznámejší je pravdepodobne odšťavovač citrónu – malá plastová miska s lisovacím hrotom.

Odšťavenie je fyzicky náročnejšie.

Tieto odšťavovače sú vhodné pre tých, ktorí chcú odšťavovať skôr príležitostne a stačí im vyprodukovať menšie množstvo šťavy.

Výroba niekoľkých litrov šťavy by vám zabrala naozaj veľa času a úsilia. Oproti predchádzajúcim prístrojom majú menšie výťažnosť, ale získate z nich rovnako kvalitnú šťavu ako zo šnekového či dvojhriadeľového odšťavovača.

Výhody a nevýhody

  • zachová všetky vitamíny a enzýmy
  • nulová spotreba elektrickej energie
  • ľahká údržba
  • nižšia obstarávacia cena
  • nie je vhodný pre prípravu väčšieho množstva šťavy
  • odšťavovania je fyzicky náročnejšia

Parný odšťavovací hrniec


Ide o jednoduchý a pomerne lacný nástroj pre odšťavovanie.

Parný odšťavovač vyzerá ako klasický zavárací hrniec, ktorý sa skladá z troch častí.

Do spodnej časti nalejeme vodu, horná časť naplníme ovocím, do ktorého pridáme cukor. Odparovaná voda zo spodnej časti hrnca vytlačí z ovocia šťavu, ktorá potom steká do prostrednej časti hrnca.

Z prostredného hrnca potom vedie hadička, ktorú šťava vytečie do pripravenej nádoby.

Šťavu plnú vitamínov a enzýmov ale rozhodne nečakajte, zničí je totiž vysoká teplota pary.

 Odšťavovací hrniec je vhodný skôr na výrobu sladkého sirupu bez vitamínov.

Preto, ak si chcete dopriať vitamínovú bombu, využite radšej iný spôsob odšťavovania.

Výhody a nevýhody

  • vhodný na výrobu sladkého sirupu
  • jednoduchý princíp s rýchlym výsledkom
  • nízka obstarávacia cena
  • šťava neobsahuje takmer žiadne vitamíny kvôli vysokej teplote
  • pridáva sa cukor, aby ovocie “pustilo šťavu”

Ako vybrať odšťavovač


Pri výbere vhodného prístroja si musíme položiť niekoľko základných otázok.

 Pre náročných

Odšťavovače pre náročných

Potrpíte si na kvalitu a vašu domácnosť chcete mať vyšperkovanú do posledného detailu? Nevadí vám priplatiť si? V tom prípade odporúčame vyskúšať kvalitné odšťavovače od značky Klarstein.

Aké suroviny budem najčastejšie odšťavovať?


 Tropické ovocie, ovocie s kôstkou typu ananás, kivi, mango, marhuľa, slivka, čerešňa, broskyňa

Na spracovanie sú najvhodnejšie vertikálne šnekové odšťavovače s jedným hriadeľom.

 Citrusy typu citrón, pomaranč, grep

Na odšťavovanie citrusov sú vhodné všetky typy odšťavovačov, rozdiel u každého z nich bude len vo výťažnosti a čistote šťavy.

 Bobuľové ovocie typu ríbezle, hrozno, maliny, jahody, čučoriedky

Na spracovanie sú vhodné vertikálne šnekové odšťavovače s jedným hriadeľom alebo dvojhriadeľový odšťavovač. Odstredivky majú malú výťažnosť.

 Listová zelenina a bylinky typu špenát, kapustu, poľná, mäta

Na spracovanie je najvhodnejší dvojhriadeľový odšťavovač. Poradí si s nimi aj jednohriadeľový šnek, ale s menšou výťažnosťou. Odstredivky sú absolútne nevhodné.

 Koreňová zelenina typu mrkva, petržlen, repa, chren

Na spracovanie sú vhodné všetky typy odšťavovačov okrem ručných odšťavovačov.

 Jablká, hrušky

Na spracovanie sú vhodné všetky typy odšťavovačov. Na prezretá jablká a hrušky je vhodná skôr odstredivka.

Na internete nájdete veľa osviežujúcich receptov na nápoje z odšťavovača. Mnohé kombinácie sa vám možno budú zdať prapodivné, ale keď ich ochutnáte, iste zmeníte názor.

 

Aké množstvo šťavy chcem naraz pripraviť?


Ak chceme pripravovať väčšie množstvo šťavy, mali by sme zvoliť odstredivku.

Hlavným dôvodom je úspora času, pretože pracuje rýchlejšie ako šnekový odšťavovač.

Budem šťavu piť ihneď alebo priebežne celý deň?


Pokiaľ chcete šťavu piť ihneď, sú vhodné všetky typy odšťavovačov. Ak ju chcete uchovávať alebo popíjať v priebehu celého dňa, mali by ste zvoliť skôr nízkootáčkové odšťavovače.

Centrifúga produkuje teplo a spôsobuje oxidáciu, tým pádom sa nám šťava rýchlejšie kazí. Šťava by sa mala skladovať na chladnom mieste – ideálne v chladničke v nepriesvitnej nádobe.

Aký druh šťavy uprednostňujem?


Ak vám nevadí hustejšia konzistencia a kúsky dužiny, mali by ste uprednostniť šnekové odšťavovače, mechanické či ručné.

Šťavy obsahujú viac enzýmov a vitamínov. Ak chcete šťavu čistú, skôr vodovej konzistencie mali by ste zvoliť odstredivku alebo dvojhriadeľový odšťavovač.

Čistenie prístroja


Čistenie môže niekoho od odšťavovania úplne odradiť, čo by bola veľká škoda.

 Jedná sa teda o ďalší veľmi dôležitý faktor pri výbere odšťavovača.

Tu si musíte ujasniť, či budete odšťavovať denne či príležitostne.

Prístroj sa musí čistiť po každom odšťavovaní!

Ak teda chcete čerstvú šťavu denne, rozhodne si kúpte prístroj, ktorý sa ľahko čistí a nemal by vám zaberať príliš miesta v kuchyni.

Veľký prístroj by ste museli neustále schovávať, čo by nebavilo nikoho z nás.

Najviac práce s čistením vám dá sitko.

Čím väčšie sitko, tým viac práce s čistením a naopak.

Náš tip: Najmenšie sitká majú horizontálne a vertikálne šnekové odšťavovače.

Spotreba


Ako sme už spomenuli, charakteristickým rysom odstredivky je rýchlosť.

Na spracovanie surovín používa vysoké otáčky a tým pádom potrebuje motor s vyšším výkonom.

Vyšší výkon znamená vyššiu spotrebu elektrickej energie.

Na druhú stranu – hoci šnekové odšťavovače pracujú pomalšie, čo znamená nižšiu spotrebu, pracujú dlhší čas. Tento faktor tak spotrebu oboch typov prístrojov dostáva do roviny.

Značka


Značka zohráva pri výbere veľkú úlohu.

 Kvalitná značka je takmer vždy zárukou kvality použitých materiálov a často sa takéto výrobky pýšia aj dlhšou životnosťou.

Momentálne sú na trhu veľmi obľúbené odšťavovače firmy Catler.

Zaujímavé sú tiež odšťavovače od spoločnosti Bosch, ktoré sa vyznačujú vysokou kvalitou.

Najlepší odšťavovač (šnekový a na citrusy) + Cena
4.6 (91.43%) 7 votes

1 komentár

  1. Ahojte, máte niekto skúsenosti s niektorým z vyššie uvedených odšťavovačov? Plánujem na Vianoce nejaký kúpiť. 🙂 Vopred ďakujem za info.

Pridať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here