Ako uvariť ryžu rýchlo a jednoducho? Na dosiahnutie vynikajúcej, nelepivej, konzistenčne perfektnej a lahodnej ryže nemusíte navštevovať len kvalitné ázijská bistrá. Dnes možno tento výsledok docieliť aj s použitím moderného ryžovaru. A práve s jeho nákupom vám pomôžeme. Nemusíte sa viac strachovať, ako dlho sa má ryža variť aby sa nelepila.
Ryžovar je, podobne ako parný hrniec, dnes už bežnou súčasťou mnohých moderných kuchýň, preto pri jeho nákupe nehľadajte žiadne zložitosti a radšej si nechajte poradiť.
Aj napriek tomu, že ide konštrukčne o pomerne jednoduché zariadenie, oplatí sa poznať pred samotnou kúpou niekoľko základných vecí, ktoré vám môžu v budúcnosti uľahčiť prácu a rozšíriť možnosti prípravy najrôznejších druhov ryže.
Poradíme vám, aký ryžovar by bol vhodný presne pre vás, čo mimochodom zistíte vďaka našim prehľadným a tematicky zameraným kategóriám.
Náhľad | Produkt | Hodnotenie | Cena |
Ryžovar RK102811 Tefal | |||
ECG RZ11 Ryžovar | |||
Ryžovar Sencor SRM 1800SS | |||
Ryžovar SRM 1891RD SENCOR | |||
Multifunkčný hrniec Tefal RK705138 |
Nezabudli sme ani na zmienku o funkciách, s ktorými bude príprava ryže ďaleko jednoduchšia.
Než si objednáte akýkoľvek ryžovar, venujte trochu svojho času prečítaní tohto článku, v ktorom nájdete odpovede na niekoľko otázok týkajúcich sa uvedeného kuchynského spotrebiča. Získajte bezplatné, prehľadné a informačne hodnotné rady, s ktorými iste docielite spokojný nákup.
Obsah článku
Prevedenie
Na počiatku všetkého je nutné vysvetliť pojem „ryžovar“ a ozrejmiť si, čo si pod ním môžete predstaviť.
Zo všeobecného hľadiska ide o nádobu, v ktorej sa pripravuje ryža, pričom veľký dôraz je kladený nielen na celkovú lahodnosť oproti klasickému vareniu. Ďalej je to aj výrazná jednoduchosť celého procesu a dôraz smerovaný na minimálne časové nároky.
Z konštrukčného hľadiska možno Ryžovary rozlišovať na dva typy modelov:
Ryžovar do mikrovlnnej rúry
Sklenená, silikónová alebo plastová nádoba, do ktorej vložíte ryžu a vodu v zodpovedajúcej dávke a uložíte do mikrovlnnej rúry na správny čas. Ryžovar tohto typu je využiteľný len v kombinácii s mikrovlnnou rúrou.
Typickým výrobcom takého kuchynského vybavenia je spoločnosť Tupperware. Treba podotknúť, že v tomto smere nie je na trhu až taký veľký výber.
Elektrický ryžovar
Ďaleko viac využívaný model ryžovaru, na ktorý môžete naraziť v každom dobrom elektro obchode. Elektrické produkty dokážu okrem klasickej ryže pripraviť veľa variácií tohto pokrmu.
Jednou zo zásadných výhod týchto zariadení sú najrôznejšie programy a funkcie starajúci sa o vhodné vypnutie ryžovaru v okamihu, keď je ryža dokonale pripravená.
Tieto modely ryžovarov oproti tým do mikrovlnnej rúry ponúkajú ďaleko širšie možnosti použitia. Najčastejším výrobným materiálom je plast a nerezová oceľ.
Vnútorné nádoby na ryžu sú navyše obohatené o nepriľnavý povrch.
Dizajn a materiál
Dizajn je dnes pomerne dôležitým parametrom, na ktorý netreba zabúdať. Štýlové ryžovary sa ho kuchyne skvelo hodia.
Po použití ich môžete nechať pokojne vonku.
Budú pôsobiť ako doplnok, nie ako nepekný spotrebič.
Na druhej strane, ryžovar je jednoduchý kúsok, od ktorého netreba čakať veľké zázraky. Na trhu nájdete jednoduchšie prevedenia.
Ich výhodou je univerzálnosť. Jednoducho sa skombinujú do každej kuchyne.
Z farebných možností si vyberáte najčastejšie čiernu a bielu. Niekedy sa stretnete aj s červenou alebo iným zaujímavým odtieňom.
Najobľúbenejšími modelmi sú nerezové typy. Vyzerajú veľmi štýlovo, pritiahnu pozornosť a do modernej kuchyne sú ako stvorené.
Nevýhodou je však to, že sa jednoducho zašpinia. Všimnete si na nich všetky odtlačky prstov, mastnotu a iné nečistoty.
Nehovoriac o tom, že sa veľmi ťažko čistia.
Celkový výzor a dizajn ovplyvňuje aj použitý materiál.
Na trhu má široké zastúpenie práve spomínaný nerez. Je odolný aj voči vyšším teplotám.
Druhou možnosťou je plast. Na ten si však dávajte pozor. Nie je tak odolný ako nerez.
Poskytuje zaujímavé farebné prevedenia.
Pri oboch materiáloch sledujte tepelnú izoláciu. To znamená, či bude povrch pri varení horúci alebo nie.
Ak by bol, umiestnite ho tak, aby naň nedočiahli deti alebo domáci miláčikovia. Mohli by sa popáliť.
Vnútro ryžovaru môže byť vyrobené z viacerých materiálov. Najčastejšie sa využíva nerez, teflón alebo liatina. Všetky vedú teplo veľmi dobre a potraviny sa na ne nelepia.
Práca s takýmto ryžovarom je jednoduchá a rýchla.
Odpadá vám dlhé umývanie a čistenie.
Veľkosť a rozmery
S dizajnom a celkovým prevedením sa spájajú rozmery ryžovaru. Na tie by ste mali pozerať najmä vtedy, keď máte malú kuchyňu a na linke nemáte dostatok miesta na veľký spotrebič.
Ryžovary sú na trhu v množstve prevedení. Väčšie sú vhodné pre niekoľkočlenné rodiny. Dokážu pripraviť množstvo ryže.
Plus, väčšie rodiny majú spravidla aj väčšie kuchyne. Nájsť takémuto spotrebiču miesto nie je problém.
V prípade menších rodín, s dvomi alebo tromi členmi, je najlepšie siahnuť po menších typoch. Omnoho jednoduchšie im nájdete miesto.
Nehovoriac o tom, že nikdy nepripravíte príliš veľa ryže, ktorú nebude mať kto zjesť.
Od rozmerov sa následne odvíja objem a to, koľko ryže môžete na jedenkrát pripraviť.
Objem
Nech už volíte ryžovar ľubovoľného prevedenia, stane sa objem jedným z najdôležitejších parametrov vôbec.
Tento údaj by mal do istej miery korešpondovať s tým, ako toto zariadenie budete využívať a pre koľko ľudí budete ryžu pripravovať.
Je úplný nezmysel, aby ste každú porciu chystali zvlášť alebo naopak vlastnili veľkokapacitný ryžovar v ktorom budete robiť len jednu porciu.
Voľba celkového objemu je preto individuálna záležitosť. Aby ste sa dopracovali k optimálnemu objemu, prinášame vám malú pomôcku.
Objem 0,4 – 1 l = porcia pre štvorčlennú domácnosť
Objem 1 – 1,8 l = porcia pre viac ako štyroch ľudí, prípadne objem vhodný pre predvarenie väčšieho množstva ryže na niekoľko dní dopredu
Hľadáte kvalitný ryžovar? Vyskúšajte napríklad Tefal RK102811. Tento objemný 3 litrový ryžovar je schopný pripraviť ryžu až pre 6 osôb. Zároveň ju udrží teplú až do servírovania.
Hmotnosť ryže
V súvislosti s objemom môžete naraziť aj na „maximálnu prípustnú hmotnosť ryže“, ktorú možno v rámci jedného použitie ryžovaru pripraviť.
Z toho samozrejme logicky vyplýva, že čím väčší ryžovar si zaobstaráte, tým väčšiu hmotnosť ryže dokážete spravovať.
Tento údaj sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí od 0,7 Kg do 1,5 Kg a viac.
Pri tomto údaji premýšľajte rovnako, ako v prípade objemu. Väčšia domácnosť potrebuje väčšiu maximálnu prípustnú hmotnosť ryže. Jednotlivec si vystačí aj s nízkou hodnotou tohto parametru.
Príkon
Príkon sa premieta do rýchlosti prípravy samotného pokrmu.
Zároveň je hodnotou úzko spojenou s celkovými nákladmi na prevádzku daného produktu.
S nárastom objemu ryžovaru vzniká väčšia potreba príkonu, ktorý sa postará o dostatočne rýchle a bezproblémové uvarení ryže.
Vyberajte preto príkon, ktorý bude spĺňať vaše individuálne požiadavky rovnako, ako v prípade objemu a hmotnosti ryže.
Spotreba
Príkon a spotreba spolu určitým spôsobom súvisia. Navzájom sa podmieňujú.
Pri ich spolupráci však platí jedna priama úmera. Čím vyšší príkon (a celkový výkon) ryžovar má, tým viac budete platiť za energie. Jeho spotreba je totižto vyššia.
Výhodou však je, že ryžovary nefungujú neustále, ako napríklad chladničky či mrazničky. To znamená, že vyššia spotreba nemusí hneď naznačovať vysoké účty.
Plus, ryžovar je malý spotrebič. Ani tá najvyššia spotreba sa nikdy nemôže rovnať napríklad práčke či sušičke.
Spotrebu preto nijako špeciálne pri výbere nesledujte. Ryžovar sa nepoužíva tak často, aby spravil veľkú dieru do rozpočtu.
Ovládanie
Na to, aby ste mohli uvariť chutnú ryžu, potrebujete ryžovar, ktorý sa jednoducho ovláda. To znamená jedným alebo dvomi tlačidlami.
Príliš komplikované typy vás budú v kuchyni len zdržovať. Pri ich nastavovaní strávite dlhé minúty.
Väčšina ryžovarov disponuje jedným hlavným tlačidlom. Tým si vyberáte teplotu alebo program. Následne nechýba tlačidlo na otvorenie poklopu. Pri niektorých modeloch ho otvárate manuálne.
Celé ovládanie zjednodušuje malý displej. Na ňom sa zobrazuje zostávajúci čas varenia. Vždy ste informovaní o tom, v akom štádiu sa ryža nachádza a koľko na ňu budete čakať.
Iné ryžovary majú rovno celú ponuku tlačidiel. V rámci nich si vyberáte klasickú bielu ryžu, hnedú ryžu alebo dokonca ovsenú kašu.
Niektoré ryžovary sú multifunkčné a pripravia aj chutné polievky.
Jednou zo skvelých funkcii je možnosť udržania tepla. Ryža je pravidelne ohrievaná, až pokým ju nenaservírujete na taniere.
Funkcie
Pri nákupe ryžovar sa vám v tomto smere dostane pomerne bohatého výberu.
Na jednej strane si môžete zakúpiť zariadenie s jedinou funkciou, na tej druhej to bude výrobok úplne multifunkčný.
Po voľbe výsledného objemu sú to práve funkcie a programy, ktoré svojím spôsobom škatuľkujú a rozdeľujú jednotlivý sortiment na trhu.
Vzhľadom k tomu, že ide primárne o elektrické zariadenia, musí byť veľký dôraz kladený na bezpečnosť, a to hlavne v súvislosti s prípravou ryže. Ideálne sú bezpečnostné istenia zabraňujúce akémukoľvek vyvretiu vody, prípadne prehriatiu a pripečeniu.
Poďme sa teda zamerať na tie najvyužívanejšie funkcie a programy. Je len na vás samotných, čo od svojho budúceho ryžovaru očakávate a čomu dáte prednosť.
Plne automatický režim – ryžovar je natoľko inteligentný, že sa dokáže sám vypnúť v okamihu, keď je ryža na 100% pripravená. Niektoré systémy dokonca pokračujú v následnom udržiavaní optimálnej teploty, čo nemá na kvalitu výsledného produktu vôbec žiadny vplyv. Ryžu tak môžete konzumovať neskôr.
Časovač a timer – umožňujú nastaviť čas, v ktorom má ryžovar začať pripravovať výsledný pokrm. S pomocou časovača si môžete čerstvú ryžu nachystať presne na danú hodinu. Odloženie možno programovať až o 24 hodín.
Programy pre viac pochutín – sú výsadou predovšetkým multifunkčných ryžovarov. Tie predstavujú dômyselné zariadenia využívajúce funkcie parného hrnca. V takom okamihu sa ponúka možnosť prípravy konkrétneho typu ryže. Dokonca sa nemusí ani jednať o ryžu, ale aj ďalšie pokrmy vo forme polievok, strukovín a podobne.
Automatické vypnutie – v dnešnej hektickej dobe nám z hlavy vypadáva množstvo povinností a maličkostí. Vypnutie prístrojov často kontrolujeme aj dva alebo trikrát. A práve preto je skvelá funkcia automatického vypnutia. Tá sa postará o to, aby po určitom čase spotrebič sám vypol.
Ovládanie prostredníctvom aplikácie – moderné ryžovary majú možnosť ovládania prostredníctvom aplikácie v smartfóne. Stačí, aby ste si ju stiahli a následne vyberali jednotlivé programy. Veľkou výhodou je to, že ryžovar viete ovládať aj z práce. Keď prídete domov, ryža môže byť už hotová. S touto funkciou sa najčastejšie stretnete pri Xiaomi ryžovaroch.
Údržba
Ryžovar je bezpochyby praktickým kuchynským pomocníkom. Očakáva sa od neho nielen jednoduchá príprava ryže, ale aj jeho následná údržba.
Z tohto dôvodu vyberajte len také modely elektrických ryžovarov, ktoré majú odnímateľnú vnútornú vložku. V ideálnom prípade takú, ktorú budete bez najmenšieho problému môcť vložiť do umývačky riadu.
Niekoho to ohromí, ale i materiál, z ktorého je ryžovar vyrobený je podstatnou súčasťou výberu.
Odporúča sa nerezová oceľ alebo špeciálny teflón, ktorý je ľahký na údržbu, ale tiež sa vyznačuje nepriľnavým povrchom, teda vás nečaká pripaľovaniu ryže na steny nádoby a dno.
Z pohľadu životnosti vás určite ohromí nerezová oceľ. Z hľadiska ľahšej údržby to môže byť skôr teflón v podobe špeciálneho teflónu. Ten už pri samotnej príprave zamedzí tomu, že sa bude ryža prichytávať na steny a dno.
Cena
Ryžovar sa môže mnohým z vás zdať skôr výnimočnou výbavou domácnosti, aj napriek tomu však existuje dostatok výrobcov, ktorí vám pri voľbe konkrétneho produktu dávajú na výber.
Medzi desiatkami modelov narazíte hlavne na značky ECG, Vinago, Klarstein, Rohnson, Gastroback, Sencor, Tefal, Bartscher a Sharp.
Ak nemáte vôbec žiadne povedomie o obstarávacích nákladoch tohto kuchynského elektrospotrebiča, prinášame vám tri základné cenovej kategórie.
V ryžovare ECG RZ 111 pripravíte až 700g ryže. Ide o kvalitný ryžovar za skutočne prijateľnú cenu. Ochráni ryžu pred oschnutím až 5 hodín.
Cena do 40 eur
Tie najlacnejšie ryžovary kúpite už za niekoľko desiatok €.
Takejto cene zvyčajne zodpovedá aj celková kvalita spracovania, ktorá nepatrí medzi to najlepšie na trhu. Na širokú škálu bežných funkcií rozhodne zabudnite.
Niektoré produkty dokonca nemajú ani tlačidlo START / STOP a zapínajú sa len pripojením do zásuvky.
Objem týchto ryžovarov sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí od 1 do 1,5 litra.
Cena od 40 do 100 eur
Skupina produktov s pomerne širokým zastúpením, medzi ktorými si na svoje príde naozaj každý.
Objem okolo 1,8 až 5 litrov, príkon približne cca 900 W a veľa funkcií a programov, s ktorými bude príprava ryža nielen ďaleko bezpečnejšia, ale aj rozmanitejšia a zábavnejšia.
Cena nad 100 eur
Pri tejto investícii získate naozaj veľký objem od 5,5 litra viac. Takéto produkty musia mať samozrejme zodpovedajúci príkon minimálne 1 kW.
Tie najdrahšie produkty využijete nielen v domácom, ale aj v komerčnom prostredí.
Tomu každopádne zodpovedá kvalita spracovania, maximálna hmotnosť ryže a ostatné parametre.
Tie najdrahšie výrobky na trhu sú určené pre profesionálne využitie a na veľké množstvá ryže.
Značka
Značka je jedným z viacerých parametrov, ktoré ovplyvňujú cenu. Pri niektorých výrobcoch si totižto zaplatíte už len za meno.
Samozrejme, nemusí to byť tak vždy. Na trhu objavíte množstvo známych aj menej známych značiek, ktoré majú skvelé ryžovary za príjemnú cenu.
K takýmto značkám sa radia:
- Sencor
- Klarstein
- Tefal
- ETA
Pri hľadaní a nakupovaní ryžovaru však nehľaďte len na značku. Tá vám dopredu môže napovedať, či výrobok bude kvalitný, no neprezradí vám, aký bude mať výkon alebo spotrebu.
Sledujte preto úplne všetky parametre a zo širokej ponuky si vytrieďte kúsky, ktoré spĺňajú vaše požiadavky.
Správne použitie
Aby ste docielili nadýchanú, vynikajúcu a nelepivú ryžu, potom je potrebné zvoliť nielen ideálny ryžovar, ale vedieť ho tiež vhodne používať.
Prostredníctvom niekoľkých nasledujúcich krokov veľmi rýchlo zistíte, že príprava ryža týmto spôsobom je skutočne jednoduchá a nenáročná.
- Základom je vloženie správneho množstva ryže a vody. Zvyčajne to sú 1,5 až 2 dieliky vody na 1 dielik ryže
- V prípade potreby môžete pridať ďalšie ochucovadlá a koreniny
- Ryžovar zatvorte a spustíte, pri niektorých modeloch môžete zvoliť aj príslušný program
- Po niekoľkých minútach sa ryžovar vypne, niektoré modely naďalej udržujú ryžu teplú
- Po vypnutí ryžovar je vhodné nechať ho ešte aspoň 5 – 10minút zatvorený. Ryža počas tejto doby získa ešte lepšiu arómu a chuť. Až potom môžete podávať hotový pokrm.
Ryžovar bude navyše vaším skvelým pomocníkom pri príprave najrôznejších druhov ryže:
- ryža Basmati
- ryža Arborio
- sushi ryža
- ryža Parboiled
- indiánska ryža
- jazmínová ryža
- ryža Carnaroli a ďalšie