Tlakové hrnce sa pri varení používajú už viac ako 300 rokov. V minulosti nebývali tlakové hrnce úplne spoľahlivé a pri varení občas dochádzalo k nepríjemným nehodám.

Tak nastal ústup v používaní tlakových hrncov z dôvodu obáv o vlastnú bezpečnosť pri manipulácii s hrncom. Dnes ale varenie v tlakovom hrnci zažíva svoju renesanciu.

Prečo?

Varenie v tlakovom hrnci je veľmi rýchle, tým je aj úsporné na energiu a šetrné k vitamínom, živinám a chuti potravín.

Moderné materiály a prevedenie s regulačnými a poistnými tlakovými ventilmi činia varenie v tlakovom hrnci oveľa bezpečnejším, než tomu bývalo skôr.

5 NAJLEPŠÍCH TLAKOVÝCH HRNCOV – NÁŠ VÝBER

Ako vybrať najlepší tlakový hrniec?


Pri výbere tlakového hrnca nás budú bezpečnostné prvky zaujímať primárne. Medzi ďalšie dôležité kritériá patria druh materiálu, veľkosť hrnca, dostupnosť náhradných dielov (často je nutné po nejakej dobe vymeniť tesnenie u pokrievky), špeciálne funkcie a tiež cena a záručná doba tlakového hrnca.

Pri výbere tlakového hrnca nás prirodzene zaujíma značka ako garant kvality a cena, ale nemenej dôležitým parametrom je potrebný objem.

Niektoré varianty tlakových hrncov sa v závislosti na konštrukcii lepšie obsluhujú a niektoré uľahčujú umývanie. Všetky by mali byť predovšetkým bezpečné proti nežiaducemu nárastu tlaku a zlyhania tesnosti.

Vhodné je tiež vybrať si taký tlakový hrniec, ku ktorému je bežne k dispozícii sortiment náhradných dielov.

Tlakové hrnce sú k dostaniu vo veľkostiach cca od 3 do 12 litrov, rôzni výrobcovia ponúkajú v niektorých detailoch odlišné riešenia uzatvárania a bezpečnosti, dostupnosť náhradných dielov je tiež dôležitá.

Tlakové hrnce sa dnes vyrábajú v drvivej väčšine prípadov z nerezovej ocele a u aspoň trochu solídnejších značiek sú absolútne bezpečné.

Veľkosť a objem tlakového hrnca


Nie nadarmo sa tlakové hrnce predávajú vo veľkej škále veľkostí.

Nejde len o to, koľko porcií naraz budeme variť a aby sa do hrnca zmestili, ale aj o to, že tlakový hrniec vyžaduje naplnenie vodou do dvoch tretín objemu, aby sa vyvinul patričný tlak pary.

Ak dve porcie varíte v hrnci pre štvorčlennú rodinu, ohrievate zbytočne veľa vody a kovu.

  • Tlakové hrnce s objemom 2 – 3 litrov – sú určené na omáčky alebo pre jednu osobu. Takto malý tlakový hrniec zoženiete zriedka, najčastejšie býva súčasťou sady dvoch hrncov s jednou tlakovou pokrievkou. Vynikne pri samostatnej príprave omáčok a pri bežnom použití pre jednu osobu. Uvarí dve porcie ryže alebo šesť naberačiek polievky.
  • Tlakové panvice s objemom 3 – 5 litrov – túto zvláštnosť v obchode príliš neuvidíte a je to škoda. Kto ju má, kúpil ju najčastejšie v cudzine. Panvica vyniká pri dusení mäsa a pri príprave jedál pre dvoch ľudí. Väčšia plocha dna aj pri relatívne menšom objeme dáva lepšie výsledky v prenose tepla do plátkov mäsa. Zvládne tri porcie ryže alebo 8 naberačiek polievky.
  • Štvorlitrový tlakový hrniec – je optimálna voľba pre dvojčlenné rodiny na väčšinu jedál. U dvoch porcií najrýchlejšie vyprodukuje dostatok pary a neohrieva zbytočne veľa vody, ani samotného kovového materiálu. Ak zatúžite po bravčovom kolene, môže byť ale 4 l dosť málo.
  • Tlakový hrniec s kapacitou 6 – 8 litrov – najbežnejší pre štvorčlennú rodinu. Toto je univerzálna veľkosť, v ktorej štvorčlenná až šesťčlenná rodina uvarí najväčší výber pokrmov aj s nejakou tou porciou na druhý deň. Ak si nemôžete kúpiť dva rôzne hrnce, je jeden šesťlitrový spravidla najoptimálnejšie voľbou. Naraz uvarí 6 porcií ryže alebo 16 naberačiek polievky.
  • Veľké tlakové hrnce s objemom viac ako 10 litrov – pokiaľ ho doma máte, spravidla sa na platňu dostane len párkrát do roka. V ten moment je však nenahraditeľný. Vďaka svojej veľkosti umožňuje potrebné zaváranie pohárov – naraz pojme štyri jednolitrové poháre. Nutnosťou je samozrejme vo veľkých rodinách, u chovateľov veľkých psov, pravidelne ho používajú stredne veľké reštaurácie. Uvaríte v ňom 10 porcií ryže alebo 25 naberačiek polievky.

Akú veľkosť vybrať?


Nezabudnite, že tlakové hrnce sa plnia vodou maximálne po vnútornú rysku. Teda do dvoch tretín, a to po naplnení potravinami.

Nižšia hladina je možná, ale dlhší čas trvá uvedenie do stavu tlakového varenia.

Vyššia hladina nie je efektívna a predstavuje bezpečnostné riziko.

 Náš TIP

Najlepším variantom je mať jeden menší a jeden väčší tlakový hrniec. Výrobcovia často ponúkajú takúto možnosť – sada dvoch tlakových hrncov s jedným tlakovým vekom.

Vďaka tomu, že dva hrnce zdieľajú pri rovnakom priemere rovnaké tlakové veko, dostanete dva hrnce za najnižšiu možnú cenu a ďalšie náklady ušetríte voľbou správnej veľkosti pri každom jedle.

Ak vaša skriňu alebo peňaženka hovorí variante dvoch hrncov nie, riaďte sa uvedenými prepočtami na porcie ryže a polievky a predpokladaným vyťažením tlakového hrnca.

Veko tlakových hrncov


Pokiaľ ide o jednotlivé pokrievky, rôzni výrobcovia tlakových hrncov používajú rôzne techniky uzatvárania. Je vhodné vyskúšať si, aký uzatvárací systém vám bude vyhovovať najviac.

Veko môže byť oválne alebo bajonetové (tento systém dnes využíva väčšina výrobcov).

Rozdiel potom bude aj v tom, či je možné hrniec otvoriť jednou rukou alebo či sú potrebné obidve.

Ak si spomínate na staré hliníkové tlakové hrnce z osemdesiatych rokov, ich tlakové uzavretie bolo na princípe oválneho veka.

To bolo možné zošikma vsunúť pod horný okraj hrnca a po otočení do správnej polohy po celom obvode priliehalo a tesnilo.

Rovnaký princíp využívajú pre svoju neprekonateľnú jednoduchosť niektorí výrobcovia dodnes – napríklad tlakové hrnce Barazzoni stavili práve na jednoduchosť osvedčenej konštrukcie.

Samozrejmosťou je kombinácia s vysoko akostnou nerezovou oceľou.

Druhým princípom je bajonet, kedy je dolná časť hrnca po obvode vybavená plochými výstupkami a veko hrnca kryje okraj hrnca zhora.

Nasadzuje sa v mieste, kde výstupky hrnce zapadnú do otvorov v pokrievku a pootočením dôjde opäť k zaisteniu veka a jeho priľnutiu po celom obvode.

Túto konštrukciu využívajú výrobcovia Korkmaz a BergHOFF.

 Náš TIP

Je celkom jedno, ktorému z dvoch variantov hrnca dáte prednosť. Hrnce s oválnou pokrievkou idú spravidla ľahšie otvoriť alebo zatvoriť jednou rukou, hrnce s bajonetom vďaka masívnejšiemu veku pôsobia sofistikovanejším a odolnejším dojmom, podľa variantu poistky proti otvoreniu môžu ale vyžadovať dve ruky.

Materiál madla a varenie na plyne


Na prvý pohľad to nie je najvýraznejší rozdiel, ale niektoré tlakové hrnce majú celokovová madlá, zatiaľ čo ďalšie disponujú madlami z odolného plastu.

Druhá uvedená možnosť sa pri varení menej zahrieva a dá sa povedať, že bude vo väčšine prípadov komfortnejšia.

Manipulácia s odolnými formami plastu si totiž nevyžaduje rukavice alebo chňapky. Pokiaľ však varíte na plyne, plastové diely na bokoch hrnca dostávajú tak povediac zabrať a po pár rokoch používania môžu vykazovať známky opotrebenia.

Celokovové madlá tlakových hrncov naproti tomu odolajú čomukoľvek.

Určitú rolu potom zohráva aj tvar rukoväte tlakového hrnca. Tá by vám mala do ruky dobre padnúť, pretože tlakový hrniec je veľmi ťažký.

Z týchto dôvodov je veľmi vhodné si manipuláciu s jednotlivými hrncami osobne vyskúšať.

Neviete, ako používať tlakový hrniec? Pozrite si nasledujúce recepty, z ktorých si zaručene vyberiete.

Dostupnosť náhradných dielov


O tesnosť a bezpečnosť hrnca sa stará niekoľko dielov – tesnenie, ventily a poistky, ktoré sa z pochopiteľných dôvodov dajú vymeniť.

Pokiaľ chcete tlakový hrniec komfortne využívať napríklad aj celý svoj život, vyberte si takého výrobcu, ktorý sa na trhu pohybuje už nejakú dobu a je záruka, že budú náhradné diely stále k dostaniu.

Odporúčame vám výrobky od osvedčených výrobcov tlakových hrncov, akým je napríklad Tefal.

Mnoho zákazníkov si tiež pochvaľuje tlakové hrnce od firmy Tescoma.

Ako spoznáte bezpečný tlakový hrniec?


Veko tlakového hrnca by malo byť v každom prípade zabezpečené poistkou, aby počas varenia nešetrným uchopením alebo nárazom nemohlo dôjsť k pootočenie pokrievky a tým aj strate tesnosti.

tlakový hrniec na šporáku

O bezpečnosť sa vždy stará nielen masívna konštrukcia hrnca, kedy sú steny aj veko oveľa pevnejšie, než v bežných typoch riadu, ale aj séria dvoch alebo troch nezávislých tlakových poistiek.

Kvalitné tlakové hrnce by mali mať aspoň dva ventily pre vypúšťanie pary (tým sa znižuje tlak v hrnci).

Prvý ventil slúži k priebežnej reguláciu tlaku pri samotnom varení a po skončení varenia ním odchádza všetka para.

Druhý ventil je bezpečnostným prvkom, ktorý sa aktivuje v okamihu, keď dôjde k upchatiu prvého ventilu.

Každý bezpečný tlakový hrniec by mal byť opatrený bezpečnostnou poistkou. Tá neumožňuje hrniec otvoriť, pokiaľ je tlak v ňom príliš vysoký.

To je zásadný parameter chrániaci kuchára pred oparením vriacou parou.

Pretlakovanie tlakového hrnca


Niektoré hrnce disponujú ešte ďalšími bezpečnostnými poistkami, ktoré znižujú prípadné pretlakovaniu hrnca. Bezpečnosť neradno podceňovať.

Čím viac poistiek tlakový hrniec má, tým bezpečnejšie bude varenie (drahšie hrnce môžu mať štyri aj päť ďalších poistiek).

Uvedomme si, že teplota v hrnci dosahuje až 130 °C. Prípadné oparenie parou z tlakového hrnca môže byť preto vážne.

Zásady bezpečnej manipulácie s tlakovým hrncom


Tlakový hrniec by mala obsluhovať len osoba, ktorá sa zoznámila s návodom na použitie. V žiadnom prípade by s tlakovým hrncom nemali pracovať deti.

  • Pred každým použitím tlakového hrnca skontrolujte, či nie je poškodený, alebo či nie je zašpinený bezpečnostný mechanizmus (napr. regulačný tlakový ventil, bezpečnostný ventil, gumové tesnenie, výtlačný ventil, veko alebo telo hrnca).
  • Tlakový hrniec nikdy nedávajte do rúry.
  • Do umývačky môžete dať pokrievku hrnca len v prípade, keď to je výrobcom výslovne uvedené.
  • Nikdy nepoužívajte tlakový hrniec bez kvapaliny. Mohlo by dôjsť k prehriatiu a k poškodeniu hrnca a variča.
  • Dodržujte maximálne povolené množstvo zaplneného objemu hrnca (podľa rysky vnútri)
  • Nezakrývajte žiadne časti regulačného tlakového ventilu.
  • Pri varení majte tlakový hrniec pod dohľadom.
  • Kým je hrniec pod tlakom, pohybujte s ním len veľmi opatrne.
  • Nikdy sa nesnažte otvárať hrniec násilím.
  • Pri vypúšťaní pary dbajte na to, aby vaša hlava, ruky aj telo bolo mimo nebezpečnú zónu.
  • Ak hrniec nefunguje tak, ako má, nepoužívajte ho.

Dodržiavaním týchto bezpečnostných pokynov sa vyhnete riziku obarenia.

V prípade, že k obareniu predsa len dôjde, zaistite sebe alebo ďalšiemu postihnutému okamžitú prvú pomoc.

 Mohlo by vás zaujímať

Prečítajte si článok o tom, ako vybrať ten správny ryžovar. Ide o univerzálneho pomocníka v kuchyni. Nech sa páči. Prejsť na článok

Prvá pomoc pri obarení


Na záver vám predstavíme postupnosť krokov prvej pomoci proti obareniu a šoku:

  • Postihnuté miesto musíme čo najskôr chladiť! Chladíme vlažnou vodou (10 -25 ° C), nie príliš studenou alebo ľadovou (na postihnuté miesto nikdy neprikladáme ľad!).
  • Postihnuté miesto chladíme dostatočne dlho, cca 20 minút. U malých detí túto dobu skrátime, lebo hrozí podchladenie.
  • Ak sa vytvorili pľuzgiere, prekryjeme miesto sterilným krytím.
  • Pľuzgiere nikdy neprepichujeme ani nezalepujeme náplasťami.
  • Postihnutého miesta sa nedotýkajte. Obarené miesta sú náchylné k zaneseniu infekcie.
  • Pokiaľ došlo k obareniu väčšej plochy tela, môže dôjsť k rozvoju šoku. Príznaky šoku sú bledosť, studený pot, slabo hmatateľný tep, zrýchlené dýchanie, zmätenosť alebo ľahostajnosť, prípadne spavosť.

Prvá pomoc pri šoku:

  • uložte postihnutého do protišokovej polohy so zdvihnutými dolnými končatinami
  • zaistite postihnutému teplo
  • nepodávajte žiadne tekutiny ani utišujúce lieky!
  • ukľudňujte postihnutého, prípadne mu / jej vlhčite pery
  • privolajte odbornú lekársku pomoc

Na prvý aj druhý stupeň popálenín môžeme použiť gél či masť priamo indikovaný na liečbu popálenín.

Nepoužívame žiadne iné prípravky na ošetrenie (púdre, masť, krémy atď.) Prípravok ale neaplikujeme bezprostredne po obarení.

Každá popálenina by mala byť niekoľko hodín (podľa stupňa a rozsahu) na vzduchu.

Tlakový hrniec – Je najlepší Tefal alebo Tescoma? – (TEST)
4.3 (85%) 8 votes

Pridať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here