Čo vedie stále väčší počet spotrebiteľov k zakúpeniu domácej pekárne? Domáce pečenie umožňuje mať k dispozícii vždy čerstvé a kvalitné pečivo podľa vlastných predstáv a potrieb. Mnohí ocenia možnosť vlastnej voľby surovín a obmeny najrôznejších receptov.
Do úvahy môžeme brať aj ekonomickú stránku veci. Domáca pekáreň nám umožní ušetriť nemalé náklady.
Kvalitná strava je základ pevného zdravia. Hitom sú v súčasnosti bio výrobky, farmárske produkty a mnoho iného. Veľkou výhodou, a to nielen finančnou, je, ak si aspoň časť potravy môžete vypestovať doma na záhradke.
Okrem vlastnoručne vypestovaných plodín si tiež môžete upiecť domáci chlieb a iné pečivo.
Čo by ste povedali na čerstvý domáci celozrnný chlieb? Postačí, keď budete mať kvalitnú domácu pekáreň. Prečítajte si, ako piecť v domácej pekárni a ako si ju správne vybrať!
Obsah článku
Kvalitné pekárne na chlieb
Náhľad | Produkt | Hodnotenie | Cena |
Tefal PF 611838 | |||
ETA 2149 90021 Harmony II black | |||
ETA 2147 90020 | |||
ETA 214790020 | |||
Brotilda Family automatická pekáreň | |||
Klarstein Brotilde domáca pekáreň |
Na čo mi bude domáca pekáreň?
Ak doma sami pečiete chlieb, určite viete, že je to možné aj bez domácej pekárne.
Určite ale tiež viete, že je táto činnosť veľkým žrútom času. Ak sa teda tejto časovej záťaže chcete zbaviť, stačí si zaobstarať domácu pekáreň na chlieb.
Do nádoby len vložíte ingrediencie, nastavíte program a výsledkom bude ten najlepší domáci chlieb.
Domáce pekárne prechádzajú stále vývojom a rozhodne neslúžia len na prípravu chleba.
Moderné prístroje umožní piecť aj vianočky, zákusky, tortové korpusy, sekanú, pripraviť cesto na knedle alebo ďalšie kulinárske lahôdky.
V neposlednom rade mnohí ocenia aj to, že v domácej pekárni si môžeme pripraviť aj bezlepkový chlieb alebo chlieb s prímesou byliniek či korenia podľa svojich požiadaviek.
Rozšírené programy a prídavné zariadenia zvládnu aj spracovanie vláčneho cesta na pizzu, výrobu džemov, jogurtov alebo pasterizáciu.
Niektoré domáce pekárne môžu byť dokonca využité aj na pečenie rožkov, či bagiet.
S domácou pekárničkou vám odpadnú starosti s ručným hnetením cesta, vytvarovaním bochníka a so strážením vykysnutia.
Na pečenie chleba môžete použiť buď kúpenú chlebovú zmes, alebo si urobíte vlastný recept na chleba z domácej pekárne. Receptov nájdete veľa, ale až po samotnom vyskúšaní zistíte, ktorý je pre vás ten pravý a podľa ktorého dokážete vyrobiť chlieb podľa vašich predstáv.
Podľa receptov môžete pripraviť chleba celozrnný, bylinkový, cibuľový, ražný, syrový a mnoho ďalších.
Ako sme spomenuli vyššie na trhu sú pekárne, ktoré môžete využiť aj inak, než len na pečenie chleba.
Často disponujú rôznymi programami, do ktorých sa radia programy na prípravu:
- marmelády (program marmeláda sa hodí aj na prípravu škvariek a rôznych kaší)
- jogurtu
- mäsa
- program pre bezlepkové pečenie (majú ho len niektoré pekárne. Bezlepkové pečivo upečiete v každej pekárni, ale so špeciálnym programom to bude pohodlnejšie)
Vďaka týmto programom môžete doma vykúzliť:
- jahodovú marmeládu z domácej pekárne
- knedľu
- rožky
- … a mnoho ďalšieho
U niektorých pekární tiež narazíte na automatický dávkovač surovín, ktorý však nie je príliš potrebný.
V praxi ho využijete len minimálne.
Kedy je najvyšší čas pre obstaranie domácej pekárne
Pekáreň si kúpte ak:
- chcete jesť zdravo
- chcete mať pod kontrolou zloženie chleba a ďalších potravín z domácej pekárne
- chcete ušetriť na bezlepkovom pečive, pretože trpíte celiakiou
- chcete piecť chlieb bez námahy
- máte radi chutné pečivo ku kávičke – Viete ako si vybrať kávovar? Poradíme vám!
Akú veľkosť pekárne potrebujete?
Veľkosť pekárne sa odvíja od počtu ľudí, pre ktorých chcete potraviny pripravovať.
Na trhu nájdete pekárne, ktoré upečú chlieb v rozmedzí od 500 – 1 800 g.
Niektoré pekárne zvládnu len menšie chleby a len malá časť pekární si poradí aj s tými najväčšími.
Pre štvorčlennú rodinu je ideálny variant pekárne s obsahom 1 200 – 1 300 g.
Koľko peňazí je potrebné investovať
Aj domáca pekáreň za 50 € môže odviesť skvelú prácu.
Ak však pečiete často, nepočítajte s tým, že vám tento prístroj vydrží dlho.
Nedostatky lacných prístrojov:
- nedokonalé hnetenie
- hlučnosť pri miesení
- skoré lúpanie povrchu formy
- rýchle opotrebovanie materiálov
- odlupovanie popisov na ovládacom paneli
S dlhou životnosťou môžete počítať u domácich pekární vyrobených z nerezu, ktorý je zároveň zdravotne nezávadný.
Materiály foriem na pečenie
Keramickú, teflónovú alebo nerezovú formu?
Na pečenie slúži odolná forma vhodného tvaru, ktorá musí byť tepelne dobre vodivá a súčasne opatrená nepriľnavým hladkým povrchom.
Aj keď ju pred opečením môžeme vymazať masťou alebo pridať do základu cesta trochu oleja, vyklopenie hotového produktu z formy bude pri správne zvolenom tvare a povrchu ľahšie.
Forma na pečenie teda musí byť vždy mierne kónická (rozšírená smerom nahor) a musí umožniť bezproblémové vyklopenie bochníka bez ďalších mechanických zásahov.
Každý materiál má svoje špecifické vlastnosti a pri výbere by sme sa mali správne rozhodnúť.
Preto prinášame stručné porovnanie pre ľahší výber:
Domáca pekáreň s teflónovou formou
Teflónová forma je nenáročná na údržbu, jednoducho sa umýva a chlieb z nej ide vyklopiť naozaj ľahko.
Po vychladnutí ju stačí napustiť vodou a následne ľahko utrieť, nesmieme však použiť drôtenku ani piesok na riad, povrch s teflónovým filmom by sme mohli ľahko poškriabaním znehodnotiť.
Tenučké škrabance sa na povrchu formy časom objavia aj v prípade, že používame do cesta ako prímes tvrdšie prísady, predovšetkým semienka, nebýva to ale na problémom pre ďalšie používanie.
Niektorí zákazníci však majú k používaniu teflónu u kuchynských spotrebičov určité výhrady, hoci je tento materiál preukázateľne zdravotne nezávadný.
Výhodou teflónovej formy je aj pomerne nízka cena a vysoká miera odpudivosti vody.
Domáca pekáreň s keramickou formou
Veľmi odolné sú moderné keramické formy.
Tieto formy navyše sľubujú výrazne väčšiu odolnosť proti mechanickému poškodeniu a poškriabaniu, vysokú trvanlivosť a zaručenú zdravotnú nezávadnosť.
Síce si spravidla pri rovnakej veľkosti musíme o pár desiatok eur priplatiť. Pri opatrnom zaobchádzaní je keramická nádoba na pečenie prakticky nesmrteľná.
Je dobré pripomenúť, že pochopiteľne nie je vyrobená výlučne z keramiky, ale rovnako ako u teflónovej formy sa jedná o nástrek tenkej vrstvy keramickej hmoty na základnú formu z ľahkej zliatiny.
Keramická forma je ale predsa len pomerne krehká a tak s ňou musíme zaobchádzať s citom, prípadná prasklina by ju znehodnotila.
Domáca pekáreň s nerezovou formou
Takmer neobmedzenou trvanlivosťou sa môže pochváliť aj nerezová forma na pečenie, ktorá má najširšie možnosti využitia.
Nehrozí u nej totiž poškrabanie pri použití ľubovoľných surovín ani pri dôkladnom umývaní, môžeme do nej bez obáv postaviť aj poháre (napríklad s kváskom, jogurtom alebo ďalšími potravinami), bez toho aby sme sa museli obávať jej prípadného poškodenia.
Neopomenuteľnou prednosťou je aj možnosť samostatnej výmeny poháňacích hriadeľov vrátane tesnenia, čo u bežných keramických ani teflónových foriem na pečenie nie je možné.
Avšak nič nie je úplne bez nejakého mínusu, u nerezovej formy totiž môže aj pri vymastenie formy občas dochádzať k pripečeniu chlebového cesta, riešením je teda väčšinou dlhšie trvajúci proces pečenia pri trochu nižšej teplote.
Hnetacie háky do domácej pekárne
Pri výbere pekárne sa budete rozhodovať, či zaobstarať variantu jednohákovú alebo dvojhákovú. Ak viete, že budete piecť malé bochníky chleba, postačí vám jednoháková pekáreň.
Dva háky sa hodia pre väčšie množstvo cesta. Veľkosť pekárne nie je závislá od počtu hákov.
To znamená, že jednoháková je rovnako veľká ako dvojháková. Takže si pokojne môžete kúpiť dvojhákovú verziu, ktorá je vhodná aj na miesenie cesta, ktoré budete piecť v klasickej rúre (cesto na rožky, koláčiky atď.).
Hnetacie háky môžu byť pevné, to znamená, že sa zapečú do cesta a vy ich pri vyberaní musíte z chleba vytrhnúť, takže ho vzhľadovo trochu zničíte.
Druhou možnosťou je zakaždým háky manuálne vybrať potom, čo je dokončené miesenie.
Musí si to strážiť a je to trocha práce navyše.
Sklopné hnetače sa po príprave cesta z chleba vysunú, takže po sebe zanechajú len malú stopu v podobe odtlačku na kôrke chleba.
Ale nemusí sa to stať vždy. Záleží, ako veľmi cesto vykysne.
Čistenie sklopných hnetačov nie je príliš praktické, a preto je najlepšie, ak sa hnetače po dohnetení môžu úplne odňať.
Ovládanie domácej pekárne
Pri výbere sa zamerajte na ovládanie pekárne.
Malo by byť ľahko pochopiteľné a prehľadné. Najčastejšie majú pekárne 6 – 8 tlačidiel, ktoré sa ovládajú dotykovo.
Ak by tlačidiel bolo príliš veľa a nebola by ľahko pochopiteľné, boli by vám pri pečení akurát na príťaž.
Veľkosť pekárne
Ak si vyberáte pekáreň, je dobré, aby ste ju mali hneď po ruke, ideálne na kuchynskej linke.
Pri meraní pekárne počítajte aj s priestorom, ktorý bude potrebné na otvorenie veka.
Hmotnosť pekární sa najčastejšie pohybuje od 5 – 8 kg.
Pekáreň by nemala mať vystúpené časti a členitý povrch, lepšie sa potom udržuje.
Spotreba energie
Príkon nemá vplyv na spotrebu.
Pamätajte, že pri príprave chleba pekáreň nejde na plný výkon celú dobu.
Najviac energie spotrebuje počas pečenia.
Spotreba elektrickej energie na jeden chlieb sa pohybuje medzi 0,2 – 0,5 KWh vrátane miesenia, kysnutia a pečenia. Pečenie v domácej pekárni má pomerne nízku spotrebu elektrickej energie.
Celý proces pečenia bude preto veľmi lacný.
Niektoré pekárne disponujú funkciou „odložený štart“, takže si môžete pečenie naprogramovať tak, aby ste ráno raňajkovali ešte chrumkavý a teplý chlieb.
Nezabudnite však, že nie všetky pekárne sú vhodné pre nočnú prevádzku.
Náš TIP: Viete ako upiecť chlieb v domácej pekárničke? Tento návod vám pomôže.
Lacnejšie plastové modely môžu vydávať nepríjemný hluk.
Na trhu sa môžete stretnúť aj s pekárňou, ktorá je schopná aj pri 15 minútovom výpadku elektriky nadviazať na prebiehajúci program a pečenie dokončiť.
Čo sa značiek týka, mnoho používateľov preferuje osvedčené značky domácich pekární.
Vyberajú si tak napríklad domáce pekárne Eta alebo Tefal.
Stále viac ľudí tiež dôveruje aj domácim pekárňam, ktoré nájdete v rôznych iných obchodoch, napríklad v Lidli.
Domáce pekárne na chleba môžu mať jednu veľkú formu na bochník a tiež jednu, ktorá je rozdelená na dve menšie komory, v ktorých môžete pripraviť dva menšie chleby.
Pri výbere si dajte pozor na dĺžku prívodného kábla.
Ten môže u rôznych domácich pekární dosahovať rozdiel až pol metra, a ak máte na linke problémy so zásuvkami, značne vám tým môže skomplikovať život, alebo skôr pečenie.
Najlepšie recenzie na domáce pekárne vám môžu poskytnúť vaši známi, ktorí už pekáreň majú.
Na základe ich skúseností viete zistiť, aké výhody a nevýhody daná pekáreň má.
Ďalšie skvelé produkty: