Panvice a panvičky z nerezu, hliníka alebo liatiny.
Bez nepriľnavého povrchu alebo s ním? Keramický alebo teflónový?
Dnešný trh ponúka množstvo produktov, z ktorých si môže vybrať naozaj každý.
Poďte sa s nami prejsť širokým svetom panvíc pre každú príležitosť a na každý spôsob varenia. Možnosti sú široké, možno širšie než si myslíte. Presvedčte sa sami.
Obsah článku
TOP 5 ELEKTRICKÝCH PANVÍC
Elektrická panvica – remoska
Návšteva už je skoro za dverami a vy stále neviete, kde vám hlava stojí.
Mäso na platni je stále tuhé a vy pritom ešte potrebujete osmažiť zeleninu.
Je teda na čase, aby ste si zaobstarala pomocníka, ktorý dokáže lahodnú večeru pripraviť rýchlo, efektívne a komfortne.
Elektrická panvica je ideálnym pomocníkom nielen v domácnosti, ale jej služby oceníte aj na chalupe či na dovolenke.
Rýchlo, pohodlne a bez akéhokoľvek pripaľovania na nej pripravíte aj väčšie množstvo zeleninovej či mäsovej zmesi, ktorá vystačí hneď pre niekoľko hladných krkov.
Elektrická panvica (remoska) je ideálna aj na prípravu chrumkavej pizze, pečených rýb či grilovaných steakov.
Na elektrickej panvici pripravíte tiež skvelé palacinky. Na svoje si teda prídu aj náročnejší gurmáni. Jedlo na panvici môžete tiež ohrievať.
Vďaka sklenenému poklopu, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou vybavenia, zostáva mäso mäkké, nevysušuje sa a zachováva si svoju vôňu.
Pokrievka vám navyše umožní sledovať priebeh prípravy a panvicu včas vypnúť. Sú v nej tiež umiestnené malé ventilky na odvod vzniknutých par.
Z rýdzo praktického dôvodu sa vyrába zo špeciálneho skla, ktoré je odolné aj proti pádu.
Remoska je viacúčelová
Oproti klasickým panviciam je elektrická panvica viacúčelová. Elektrickú panvicu môžete využiť nielen na vyprážanie, ale aj pečenie, dusenie, grilovanie či zapekanie.
Pýtate sa, kde končia jej možnosti?
Stačí si na internete pozrieť široký výber receptov, ktoré viete pomocou elektrickej panvice pripraviť a zistíte, že ide naozaj o multifunkčného pomocníka.
Vo vnútri panvice je umiestnená vykurovacia špirála s príkonom 1300 – 1800 W, ktorá zaisťuje rovnomerný prenos tepla po celej ploche.
Výšku teploty je možné regulovať termostatom s viacerými stupňami, ktorý umožňuje nastaviť teplotu až na 240 ° C.
Nepriľnavý povrch zabezpečuje, aby sa zvyšky jedla nezachytávali a nepripiekli.
Pokrmy tak môžete pripravovať bez pridania tukov, čo je ideálne pre všetkých zástancov zdravej výživy aj pre tých, ktorí sa potĺkajú s diétnymi obmedzeniami.
Povrchová vrstva je ľahko umývateľná, pričom spravidla stačí vytrieť panvicu vlhkou handrou.
Niektoré snímateľné rošty je možné umývať aj v umývačke riadu.
Ako vybrať?
V tejto časti sa budeme venovať tomu, aké parametre sú najdôležitejšie pri výbere tej správnej elektrickej panvice.
Základom je veľkosť a materiál.
Z hľadiska materiálu potom rozlišujeme:
- Hliníkové panvice
- Titánové panvice
- Nerezové panvice
- Medené panvice
- Liatinové panvice
Veľkosť
Najprv si dobre premyslite, pre koľko ľudí budete variť. Ak ste single alebo k vám prípadne čas od času príde partner na kúsok steaku, postačí menší rozmer.
Inak na veľkosti radšej príliš nešetrite.
Najpredávanejšie elektrické panvice na trhu majú v priemere 26 – 28 centimetrov a pohodlne na nich usmažíte tri, štyri plátky mäsa alebo aj menšiu rybu.
Najväčšie panvice sú široké aj 32 centimetrov.
Je však potrebné počítať s jednoduchým faktom, že sú ťažšie a horšie sa s nimi manipuluje.
Materiál
Už viete, akú veľkosť potrebujete?
Tak si ešte potrebujete určiť, z čoho by vaša panvica mala byť vyrobená.
Každý materiál má svoje špecifiká a hodí sa k niečomu trochu inému.
Už dávno je preč doba plechových panvíc a panvičiek, žiadny z moderných výrobcov nespí a skúma najmodernejšie technológie, aby ste boli maximálne spokojní.
Hliník
Ekonomický ukazovateľ pomeru medzi cenou a výkonom zvláda tento tradičný materiál najlepšie.
Hliník výborne vedie teplo a dokáže ho aj absorbovať a ďalej rozvádzať. Pomerne dosť pritom záleží na spôsobe výroby – panvicu je možné z hliníka celkom jednoducho vylisovať za studena.
Takéto riady sú všade rovnako hrubé a odolné – po dne aj na stenách.
Je to síce cenovo nie príliš nákladné, na druhú stranu je treba počítať s rizikom deformácie, najmä ak ich príliš zahrejete. Na panvici s vypuklým dnom už toho veľa neusmažíte.
Olej steká do strán, kde sa v ňom pokrm kúpe, zatiaľ čo uprostred sa nasucho pripaľuje. Pokročilejšou technológiou je však odlievanie za tepla.
To okrem iného umožní vytvoriť silnejšie dno, ktoré nielen zlepšuje tepelno-vodivé vlastnosti panvice, ale aj prirodzene zabráni jej skrúteniu a bude lepšie sedieť na sporáku.
Hliník sám o sebe nie je najvhodnejší pre priamy kontakt s potravinami, preto je väčšinou vybavený nepriľnavým povrchom.
Hliníkové panvice sú mimoriadne univerzálny riad za veľmi priaznivé ceny. Zvládnete s nimi takmer všetko.
Buďte však opatrní k ich prehriatiu nasucho a pamätajte, že nepriľnavému povrchu umývačka nesvedčí. Rozhodne na hliníkovej panvici nič nekrájajte a nepoužívajte ostré predmety.
Titánové panvice
Nie je titán ako titán. Táto progresívna a ultramoderná technológia si v posledných rokoch razantne otvára cestu do vašich kuchýň.
Titan je tvrdý, veľmi odolný a dokonale nepriľnavý. Aj tu však rozhoduje spôsob výroby aj nanášania povrchu na telo panvice, ktoré je spravidla z hliníka, o ktorého pozitívnych vlastnostiach už od nás viete.
Technológia pomalého ručného liatia hliníka bráni materiálovému pnutie – také riad je jednak odolnejší voči mechanickému poškodeniu, za druhé dokonale rovné a za tretie vedie teplo úplne rovnomerne po celom svojom povrchu.
Umožňuje vytvoriť extra silné dno s tými najlepšími termoakumulačnými vlastnosťami a napevno vliať medené objímky pre bezpečné uchytenie držadiel.
Na korpus je následne plazmovými tryskami za teploty viac ako 20 000 °C nanášaný oxid titaničitý.
Jeho čiastočky sa tak pevne spojí s hliníkovým telom panvice, že vydrží skutočne všetko.
Až potom príde na rad nanášanie štyroch vrstiev nepriľnavého povrchu a zušľachtených nanozlúčenín. Deje sa tak pri teplote viac ako 400 °C.
Robí sa to preto, aby sa antiadhézny povlak skutočne dokonale spojil so spodným vytvrdeným podkladom. Vďaka tomu môžete variť s minimálnym množstvom tuku alebo to skúsiť úplne bez neho.
Titánový riad veľmi dobre odoláva tepelným šokom a nevadí mu ani prudké zahriatie nasucho.
Kúzlo nehrdzavejúcej ocele
Ste tak trochu konzervatívny?
Podľahli ste podmanivej kráse nerezovej ocele? Za posledné roky jej výrobcovia urobili veľký krok vpred.
Sendvičové termoakumulačné dno je u väčšiny výrobcov nevyhnutným minimom.
Stále častejšie však používajú sofistikovaný viacvrstvový materiál, ktorý výhody sendvičového dna aplikuje na celé telo panvy.
Najprv trojvrstvový: Extra silné hliníkové jadro je na vnútornej strane obalené ušľachtilou nerezovou oceľou 18/10, odolnou proti poškriabaniu.
Vonkajšiu stranu tvorí magnetická oceľ, kompatibilná s indukčnými sporáky.
Ale poďme ešte ďalej – k materiálu s piatimi vrstvami: Medzi vnútornú stenu z ušľachtilej nereze 18/10 a vonkajší plášť z chrómovej magnetickej ocele sú vložené tri vrstvy čistého hliníka a hliníkovej zliatiny.
Ich kombinácia zaisťuje nielen ten najlepší a najrovnomernejšie rozvod aj akumuláciu tepla, ale súčasne tiež vynikajúcu stabilitu riadu na sporáku.
Nerezová panvica vydrží úplne všetko, snáď práve preto je obľúbená medzi profesionálmi.
Radi by ste nepriľnavý povrch?
Mnohí výrobcovia ho ponúkajú i s nerezovými panvicami.
Luxus a kvalita medi
Meď je rozhodne najlepším vodičom tepla a tak trochu aj symbolom luxusu.
Vyprážanie aj fritovanie v medených panviciach je veľmi rýchle a úsporné, navyše bleskovo reagujú na zmeny vo výkone sporáka, čo sa vám u niektorých jedál bude rozhodne hodiť.
S tým súvisí aj jedna dietetická výhoda: pri kratšej dobe prípravy sa z jedla nestratí toľko zdraviu prospešných látok.
Ultra odolná liatina
Liatina je materiál jednoducho preverený časom.
Vydrží všetko a rozhodne nejakú tú liatinovú panvicu nájdete v kuchyni svoje mamičky či babičky.
Je totiž masívna, mimoriadne odolná a vydrží dlhé desaťročia. Dobre si poradí s vysokými aj nízkymi teplotami, má vynikajúce termoakumulačné vlastnosti a je prirodzene nepriľnavá.
Nič jej neuškodí.
Dostali ste niekedy napríklad v mexickej reštaurácii fajitas v horúcej panvičke?
Takmer určite bola liatinová. Vydrží totiž dlho horúca a neuškodí jej ani príbor.