Domácnosť bez tanierov si snáď nikto nevie ani predstaviť.

Väčšinou je dokonca radosť vyberať nové kúsky. Ak ste práve v tejto fáze výberu, máme pre vás pár tipov, podľa čoho by ste sa mali riadiť.

Ešte naše babičky mali pomerne striktne oddelené sviatočné a “obyčajné” súpravy riadu a na každé z nich mali iné požiadavky – v prípade toho sviatočného sa dbalo na vzhľad, na každý deň prevažovala hlavne funkčnosť a odolnosť.

Dnes už to je trochu inak – po tanieroch chcete, aby zvládali oboje, teda zdobiť aj odolávať.

“Dnes je hlavným kritériom nadčasovosť, teda radíme vyberať  kvalitný riad v bielej farbe, s jednoduchými tvarmi.

Takýto riad je potom možné, s pomocou dekorácií a doplnkov, prispôsobiť každej príležitosti, “odporúča Tereza Polcarová zo spoločnosti Ikea.

Mnohým môžu biele či  jednofarebné taniere pripadať nudné.

“V poslednej dobe sledujeme stále vyšší záujem o jedálenské súpravy a taniere s výraznými vzormi a veselými farbami.

Pokiaľ o nich tiež uvažujete, ako o oživenie, je potrebné prispôsobiť aj ich údržbu – mala by byť šetrnejšia, pretože intenzívne umývacie programy v umývačke môžu farby poškodiť a ovplyvniť ich stálosť, “varuje Gabriela Kaizrová z e-shopu 4home.

 

Taniere a jedálenské súpravy – Na čo si dať pozor pri výbere?


Siahnuť teda po bielom, či farebnom? “Pre denné používanie sú ideálne taniere jednofarebné alebo vo farebnosti zodpovedajúcej zariadeniu bytu.

taniere a jedálenské súpravy

Vyhnite sa pozláteným kúskom či výrobkom zo zdobeného kovu – ak sú kvalitné, možno ich už umývať v umývačke, ale nemôžete ich použiť do mikrovlnnej rúry, “radí Eva Lapešová, majiteľka predajne Villeroy & Boch.

Pestrofarebné vzory odvádzajú pozornosť od jedla – aj preto sa pri degustáciách používajú hlavne biele.

Slávnostné vs. každodenné stolovanie


V prvom rade je potrebné zvážiť, ako často budete nové taniere používať.

Ak to bude prakticky každý deň, drahšia súprava nie je príliš vhodným riešením, pretože občas sa jednoducho niečo rozbije. Pre slávnostné príležitosti to však už chce mať pripravený drahšie sviatočný servis, ktorý dodá stolovaniu úplne inú atmosféru.

Je samozrejme zásadný rozdiel, či vyberáme taniere na sviatočné stolovanie, alebo k dennému užívaniu.

Na bežnú prevádzku nám zrejme postačí lacnejší variant, kde nám nebude tak ľúto, keď sa občas nejaký kúsok rozbije.

Taká súprava navyše nebýva kupovaná na celý život, takže nemusíme nijako zvlášť lipnúť na nadčasovosti.  To nám dáva viac priestoru riadiť sa svojím aktuálnym vkusom a módnymi trendmi.

Určite by to ale nemal byť jediný jedálenský set v našej domácnosti. Na slávnostné príležitosti by sme mali mať vždy v zálohe  sviatočné taniere, ktoré podporia dojem výnimočnosti danej situácie.

Materiál a dizajn tanierov


Nemožno povedať, že by jeden materiál výrazne prevyšoval ostatné.

Preto platí, že u tanierov zo skla či keramiky môžete zhodne očakávať  vysokú kvalitu.

Totožné vlastnosti potom majú tiež porcelánové jedálenské súpravy.

Viac ako na samotný materiál sa teda môžete zamerať na dizajn a farebné prevedenie jednotlivých výrobkov.

V tomto ohľade sa radiť nedá, pretože každý človek má jedinečný vkus.

Aký materiál preferujú odborníci?


“Jedálenské taniere sa vyrábajú najčastejšie z keramiky, porcelánu, kameniny, ale tiež napríklad zo skla.

Každý materiál  má pritom svoje plusy aj mínusy.

Napríklad keramický riad je všeobecne veľmi populárny, ale hrozí u neho zvýšené riziko odštiepeniu alebo otlčenia glazúry. ” hovorí pán Igor zo spoločnosti 4home.

Absolútnou klasikou je pochopiteľne porcelán, ktorý sa vyrába zo zmesi kaolínu a kameňa a určite s ním pri výbere jedálenského setu nešliapnete vedľa.

taniere a jedálenské súpravyAk chceme navyše napríklad na sviatočný stôl niečo naozaj špeciálne, existuje tzv. Bone China porcelán s prímesou rozdrvených kostí, ktorý je tak úžasne tenký, že pri pohľade cez prúd svetla sa zdá byť doslova priehľadný.

Koľko dielnu súpravu tanierov si zaobstarať?


Záleží predovšetkým na počte členov domácnosti.

Pre jedného človeka bohato postačí 12 dielna súprava, pre väčšiu rodinu potom nemusí stačiť ani 30 dielna súprava, zvlášť ak pozývate často návštevy.

V každom prípade záleží tiež na tom, či doma servírujete len polievku a hlavný chod, alebo si potrpíte na dezerty a ďalšie jedlá. V takýchto prípadoch totiž iste využijete aj dezertné taniere a iné špeciálne varianty.

Rozhodnite sa teda sami, aká súprava vám bude najviac vyhovovať.

V móde sú v súčasnosti aj naozaj  veľké taniere, ale pozor – ak majú priemer nad 30 centimetrov, nemusia sa zmestiť do umývačky ani skriniek. Radšej si to všetko dopredu zmerajte, nie nadarmo sa hovorí: dvakrát meraj a raz rež.

Rovnaký problém môže nastať aj u netradičných geometrických tvarov porcelánu.

Aké taniere by si vybrali odborníci?


Aké taniere by ste si vybrali?

Túto otázku sme položili niekoľkým odborníkom v oblasti a tu sú ich odpovede:

“Vyššia okraje tanierov zabránia tomu, aby ste sa spálili alebo niečo rozliali, keď jedlo v tanieri prenášate.

Osobne sa mi páči aj taniere s prídavným okrajom, na ktorý môžete dať krutóny, ale pokojne aj odložiť kôstky či šupky z jedla, “hovorí návrhárka Maya Ganszyniec z Ikea.

“Pri kupovaní jedálenských súprav sa riadim predovšetkým podľa toho, čo môjmu oku najviac lahodí.

Vyberám si najradšej také taniere, ktoré čo najviac do miestnosti esteticky zapadnú. Je pravda, že som taký nákup veľakrát banovala.

Odporúčam preto brať do úvahy hlavne funkčnosť celej súpravy, nie len jej vzhľad. ” radí Ľudmila Krotáková zo spoločnosti Porcelaine.

Ak kupujete celú súpravu tanierov, oplatí sa  prikúpiť jeden či dva kusy navyše.

“Kvalitná taniere budú slúžiť pár rokov, a keď sa potom jeden rozbije, nemuseli by ste ho už zohnať a súprava by bola nekompletná,” dopĺňa Tereza Vašíčková.

Ako správne vybrať taniere a jedálenské súpravy?
4.4 (88.89%) 9 votes

Pridať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here