Kedysi bol cesnak u nás široko pestovanou plodinou a v zásobovaní nášho trhu touto pochutinou sme boli sebestační. V posledných rokoch je však slovenský cesnak z našich obchodov vytláčaný cesnakom z dovozu.

Obchodné reťazce ponúkajú cesnak dovážaný z rôznych krajín, ako sú Španielsko, Holandsko, Čína či Egypt. Cesnak z dovozu sa však s tým pravým slovenským cesnakom nedá vôbec porovnať.

Rýchlejšie sa vysuší, chýba mu štipľavosť a jeho aróma je výrazne slabšia. Takže domáci je domáci! Je oveľa aromatickejší, chutnejší a zdravší.

Tohto sa drží aj mnoho spotrebiteľov, ktorí zahraničným dodávateľom neveria a chcú konzumovať zaručenú kvalitu. Narážajú však na problém, pretože v hypermarketoch je cesnak od slovenských pestovateľov zriedkavosťou.

Kúpiť ho je možné prevažne na trhoviskách, aj tam však nemáme istotu, či trhovníci za slovenský cesnak neponúkajú produkciu z dovozu. Preto je najistejšie domáce pestovanie cesnaku.

Najjednoduchšie je sadenie cesnaku doma vo svojej záhrade, a tým vlastnoručné dopestovanie zaručenej biokvality.

Poradíme vám, ako na to, aby ste sa mohli tešiť z bohatej úrody


Okrem toho sa z nášho článku dozviete mnoho ďalších zaujímavých faktov, ktoré ste možno o cesnaku nevedeli.

História – Odkiaľ k nám cesnak prišiel?


Vedci sa domnievajú, že pochádza z Ázie, kde vznikol z divo rastúceho druhu cesnaku.

Z územia, kadiaľ viedla Hodvábna cesta sa prostredníctvom obchodníkov s koreninami dostal do Babylonu, Sumerskej ríše a Egypta. V Egypte bol cesnak veľmi vzácny a mal obrovskú cenu.

Robotníci, ktorí stavali pyramídy, dostávali časť mzdy vyplácanú v cesnaku.

Za vlády faraóna Tutanchamóna si ten, kto pestoval cesnak, mohol za 7,5 kg kúpiť zdravého otroka mužského pohlavia. Z Egypta sa cesnak neskôr dostal do Grécka, kde ho veľký grécky matematik Pytagoras nazval „kráľom korenín“.

Následne putoval do Rímskej ríše a práve Rimania ho doniesli do Európy.

sadenie cesnaku

Druhy a popis


Cesnak patrí do čeľade cesnakovité, v širšom poňatí je vedcami zaraďovaný do čeľade ľaliovité. Odborná literatúra uvádza približne 1250 druhov cesnaku rozšírených na južnej, ale hlavne na severnej časti našej zemegule, a to v jej miernom podnebnom pásme.

Na Slovensku je rozšírených viacero druhov cesnaku.

Najrozšírenejšie sú:

  • cesnak pórový – pór (Allium porrum)
  • cesnak pažítkový – pažítka (Allium schoenoprasum)
  • cesnak cibuľový – cibuľa (Allium ceppa)
  • cesnak medvedí (Allium ursinum)
  • cesnak sloní (Allium ampeloprasum)
  • cesnak kuchynský (Allium sativum)

V našom článku sa zameriame práve na cesnak kuchynský, ktorý sa teší veľkej popularite.

Cesnak kuchynský je trvalá rastlina pozostávajúca z listov, stonky a guľovitej cibule zloženej z niekoľkých dužinatých častí (strúčikov), ktoré sú prekryté spoločným obalom bielej alebo purpurovej farby.

Odrody a čas výsadby


Z pestovateľského hľadiska sa odrody cesnaku delia na:

  • jesenné odrody – vysádzame na jeseň, a to čo najneskôr (v októbri, novembri). Platí, že by ešte nemalo mrznúť a teplota pôdy by nemala byť vyššia ako 9˚C.
  • jarné odrody – vysádzame zasa čo najskôr na jar (v marci, apríli), najlepšie hneď po rozmrazení pôdy

V našich podmienkach je bežnejšia výsadba cesnaku na jeseň.

Z botanického hľadiska delíme odrody na:

  • paličiaky – vytvárajú kvetnú stonku (tzv. stvol), ich šupka je ružovej alebo fialovej farby, majú väčšie a širšie strúčiky, v jednej hlávke je 4 – 6 ks, majú tvrdú stonku, ťažko sa viažu do vencov, nie sú príliš vhodné na dlhodobé uskladnenie, veľmi dobre prezimujú, odporúčajú sa vysádzať na jeseň, pretože pri jarnej výsadbe býva úroda až o 30% nižšia ako pri jesennej
  • nepaličiakyúzkolisté a širokolisté – nevytvárajú kvetnú stonku, farba ich šupky je jasnobiela, majú menšie a užšie strúčiky, v jednej hlávke nájdeme 8 – 18 ks, úzkolisté sú ideálne na uskladňovanie, sadia sa na jar, širokolisté sú zárukou bohatej úrody, výborne sa spracúvajú, sadia sa na jeseň

Miesta výsadby


Cesnak je pomerne nenáročný, vyhovujú mu slnečné, vzdušné a suché stanovištia, vlhké a tmavé miesta mu neprospievajú.

Pestovanie je možné takmer v každom type pôdy, okrem ťažkých, zamokrených pôd.

Výber miesta je dôležitý aj z hľadiska predplodiny. Nevhodné sú strukoviny, najmä hrach, rajčiny, cibuľa, pór, pažítka a ozimné obilniny.

Tie cesnak zaburiňujú. Naopak vhodnými predplodinami sa ukázali byť uhorky a rôzne hlúboviny, ako sú kapusta, kel, karfiol, brokolica či kaleráb.

Názory na výsadbu cesnaku po jahodách alebo zemiakoch sa rôznia. Keďže tu hrozí napadnutie cesnaku po zemiakoch fuzáriou a po jahodách háďatkom, je lepšie na tieto miesta cesnak nesadiť.

Ak sa tak predsa len rozhodnete, je potrebné v prípade zemiakov ich neblahý vplyv eliminovať buď čo najneskoršou výsadbou cesnaku do studenej pôdy alebo jej dezinfekciou dusíkatým vápnom.

Tá druhá možnosť vám však zbytočne dvíha náklady, pretože je finančne pomerne náročná.

V prípade jahôd dbajte na to, aby tieto boli včas zaorané, aby sa ich rastliny stihli v zemi rozložiť. Po jahodách saďte cesnak iba vtedy, ak jahody predtým boli v perfektnom zdravotnom stave a neboli napadnuté nijakými škodcami, napríklad háďatkom.

Cesnak nám osoh prinesie aj v okrasnej záhradke.

Hovorí sa, že ak ho zasadíme blízko pri ružiach, budú mať ruže sladšiu vôňu a budú viac odolné voči chorobám.

Cesnak zasadený medzi jahodami ich zabezpečí pred niektorými škodcami, ako sú napríklad nosánik alebo kvetovka jahodová.

sadenie cesnaku

Sadenie a spôsoby výsadby


Špička hlavičky cesnaku by mala byť pod povrchom asi v dvojnásobku jeho výšky (7 – 8 cm), ideálna vzdialenosť v riadku je 10 – 15 cm, medzi riadkami sa odporúča vzdialenosť 20 – 30 cm.

Pri výsadbe dodržiavajte tzv. spon, čo je vzdialenosť medzi rastlinami a medzi jednotlivými riadkami.

Príliš hustá výsadba totiž znižuje výnos. Spon pre paličiaky a širokolisté odrody je 40 x 12 cm, pre nepaličiaky a úzkolisté odrody je to 30 x 10 cm.

Najlepší výnos nám zabezpečí ručné sadenie cesnaku, a to „hlavičkou dolu“. Pokiaľ podpučie smeruje nahor alebo strúčik v zemi leží na boku, znižuje nám to výnos.

Každý strúčik preto rukou starostlivo zapichnite do zeme.

Neodporúčame sadiť cesnak pomocou kolíka, ako to mnoho ľudí praktizuje. Pod strúčikmi totiž zostávajú vzduchové bubliny, v ktorých sa šíria plesne.

Pri manipulácii so strúčikmi sa nám niektoré môžu olúpať, čo však vôbec nevadí. Zasadiť možno aj strúčiky úplne zbavené šupky. Úmyselne ich však lúpať netreba.

Sadivo


Zdravé sadivo je základom úspechu. Na výsadbu odporúčame zakúpiť si sadbový cesnak od špecializovaných dodávateľov, ktorí ponúkajú certifikované sadivo a garantujú záruku pravosti odrody.

Zakúpiť ho môžete v záhradkárskych predajniach alebo na výstavách.

Najlepšie je kúpiť si nové kvalitné sadivo slovenského alebo českého cesnaku, a to každý rok.

Ak sa nám však podarilo dopestovať skutočne krásny a zdravý cesnak na konzum, časť z neho môžeme použiť budúci rok na ďalšiu výsadbu.

V nasledujúcom videu môžete vidieť ako Vítek sadí český cesnak. Ide o veľmi podobný spôsob ako sa sadí slovenský cesnak.

Morenie


Má priaznivý vplyv na výnos i zdravotný stav cesnaku. Slúži na zničenie hubových chorôb a škodcov. Morenie možno realizovať buď pred samotnou výsadbou, alebo si cesnak namoríme pár mesiacov vopred.

Na morenie sadiva pred samotnou výsadbou sa odporúča použiť moriaci roztok prípravku Rovral, v ktorom zdravé, nepoškodené strúčiky máčame po dobu 20 minút a hneď vysádzame.

Na morenie sadiva vopred odporúčame podľa návodu použiť prípravok Sulka, v ktorom sa cesnak morí 6 – 12 hodín (niektoré zdroje uvádzajú, že postačia aj 3 hodiny), nechá sa uschnúť a do výsadby sa skladuje na vzdušnom mieste.

Pred výsadbou je dobré namočiť ho na 1 – 2 hodiny do vody, nechať vyschnúť a sadiť.

sadenie cesnaku

Príprava pôdy, ošetrovanie, hnojenie a zavlažovanie


Cesnaku vyhovuje hlinitopiesočnatá pôda s dostatkom živín a humusu.

Potrebné je pripraviť si ju aspoň týždeň pred výsadbou, keďže by pri sadení nemala byť príliš kyprá, odporúčame ju prekypriť a týždeň nechať uležať.

Počas vegetácie rastlinám prospieva prevzdušňovanie pravidelným plytkým kyprením.

Potrebné je udržiavať ho bez buriny.

Neznáša hnojenie maštaľným hnojom. Pred výsadbou možno do pôdy zapracovať minerálne hnojivo Cererit, počas vegetácie je možné prihnojenie liadkom amónnym s vápencom.

Cesnak si nevyžaduje osobitné zavlažovanie. Toto je potrebné iba v suchších obdobiach (v máji, júni).

Zber


Termín zberu závisí od ďalšieho využitia cesnaku, ako aj od jeho odrody. Jarný cesnak je možné zberať v priebehu augusta.

Skoré odrody sa zberajú začiatkom júna a sú určené na konzum. Ozimný cesnak zberáme na prelome júla a augusta, ten je určený na skladovanie.

Vo všeobecnosti platí, že cesnak sa má začať zberať, keď mu začne žltnúť a líhať vňať.

Svoju zrelosť dáva cesnak najavo aj mäkkým vňaťovým krčkom. Najlepšie je zberať ho ručne pomocou rýľa.

Aby ste vybrané rastliny zbavili pôdy, jemne ich otrite rukou. Nikdy rastliny neotĺkajte o seba, poškodíte ich a skrátite si tak dobu skladovateľnosti. Úrodu uložte na dosušenie na vzdušné miesto do tieňa, nie na priame slnko.

Zazimovanie a uskladnenie


Cesnak uskladňujte v suchej, vzdušnej, chladnej miestnosti. Môžete ho mať uložený voľne alebo zapletený vo viazaničkách či vencoch.

Potrebné je priebežne kontrolovať jeho zdravotný stav.

Odstraňujte hlavičky, ktoré splesniveli, spráchniveli alebo boli napadnuté škodcami.

Využitie


Cesnak sa vďaka svojej prenikavej aróme a chuti nevyužíva len v kuchyni ako zelenina a korenina do jedál. Vďaka svojim priaznivým účinkom má tiež širokospektrálne využitie v ľudovom liečiteľstve. Už naši predkovia ho považovali za skutočný zázrak.

Čo sa kuchyne týka, v nej sa cesnak používa ako prísada do rôznych jedál. Tepelnou úpravou sa jeho účinky znižujú, preto sa viac preferuje v surovom stave.

Pridáva sa do šalátov, dresingov, polievok, omáčok, placiek, nátierok, marinád i na dochutenie rôznych druhov mäsa pri grilovaní či pečení.

sadenie cesnaku

Dostupný je vo forme extraktu či pasty, možno ho dostať aj nakladaný v olivovom oleji, sušený sa dá použiť ako korenie. Je základom francúzskej kuchyne. Hojne sa využíva v maďarskej, ázijskej i stredomorskej kuchyni.

Liečivé účinky cesnaku sú neodškriepiteľné.

Medzi hlavné patrí napríklad:

  • má silné antibiotické, antibakteriálne a antivírusové účinky
  • pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest
  • napomáha vykašliavaniu hlienov, znižuje vysoký krvný tlak
  • cholesterol i cukor v krvi, pôsobí proti črevným parazitom
  • ozdravuje črevnú mikroflóru, znižuje riziko výskytu nádorových ochorení
  • podporuje uvoľnenie prietoku krvi, pri vonkajšom použití lieči plesňové i hnisavé kožné defekty
  • tlmí kŕčové bolesti brucha, podporuje trávenie, pôsobí detoxikačne
  • lieči infekčné hnačky, ochorenia žalúdka
  • podporuje imunitný systém i lepšie prekrvenie pohlavných orgánov, čím u mužov pozitívne ovplyvňuje erekciu

Konzumácia


V rámci prevencie sa odporúča zjesť 1 – 2 strúčiky cesnaku denne, v období chrípok je vhodné dávku zvýšiť na 3 – 4 strúčiky. Konzumácia cesnaku musí byť správna!

Vyvarujte sa týchto chýb pri jeho konzumácii:

  • nedávajte prednosť tabletkám a kapsuliam s obsahom cesnaku, nie sú také účinné
  • ako liek ho nejedzte varený
  • dajte pozor na starý cesnak, vždy konzumujte len čerstvý
  • neprežeňte dennú dávku, mohli by ste si narušiť črevnú mikroflóru, keďže cesnak je silné antibiotikum

Čerstvý cesnak konzumujte v priebehu dňa, nie večer. Pamätajte, že platí „Cesnak – cez deň liek, v noci jed!“

Typický zápach


Ľudový výrok „Jedzte syry, nebude k vám chodiť doktor, jedzte cesnak a nebude k vám chodiť nikto“, vyznieva v celku úsmevne a naráža hlavne na nevábnu vôňu, ktorá sa po konzumácii cesnaku zvykne šíriť nielen naším príbytkom, ale i z našich úst a pokožky.

Už v minulosti dostal cesnak pre svoj príznačný pach pomenovanie „smradľavá ruža“.

Prečo vlastne cesnak smrdí? Jeho zápach je spôsobený prítomnosťou sírnych zlúčenín, ide najmä o aminokyselinu s názvom alicín.

Silná vôňa vzniká hneď po rozdrvení. Pri trávení silica cesnaku prechádza do krvného obehu a vylučuje sa tak pľúcami, ako aj potnými žľazami. Preto ho cítiť z nášho dychu i pokožky.

Kvôli tomuto zápachu si však konzumáciu cesnaku netreba odopierať.

Stačí vyskúšať niektorý z trikov, ktorý vám na odstránenie zápachu po cesnaku ponúkame a veselo sa ním môžete napchávať ďalej.

Odstránenie zápachu z úst

Po konzumácii si ústa vypláchnite čistou studenou vodou a pokiaľ vám nepomôže zápach odstrániť silná mentolová žuvačka môžete vyskúšať napríklad nasledujúce tipy:

  • požujte zopár zrniek kávy alebo klinčekov
  • vypite pohár mlieka, jogurtového nápoja alebo zeleného čaju
  • zjedzte dužinu z plátku citróna alebo celé jablko
  • požujte za hrsť čerstvej petržlenovej vňate, bazalkových, špenátových alebo mätových lístkov
  • zjedzte za lyžičku horčice
  • dajte si nejaké studené jedlo alebo nápoj, zmrzlinu, dreň, ľadovú drť alebo iný mrazený dezert

Alebo si doprajte pol deci nejakého alkoholu. To je účinná látka na odstránenie zapáchajúcich baktérií.

Odstránenie zápachu z rúk

Po ukončení práce s cesnakom nám niekedy nepomôže ani ich niekoľkonásobné dôkladné vyumývanie mydlom.

sadenie cesnaku

Skúste na odstránenie zápachu z rúk použiť napríklad soľ alebo sódu bikarbónu. Jednoducho si ich rozotrite pomedzi prsty a po dlaniach.

Alebo použite ocot zriedený s vodou a opláchnite si ním ruky.

Môžete tiež použiť citrón, ktorým si potriete ruky alebo si pripravte peeling z kávovej usadeniny s trochou vody a poriadne si ním vydrhnite ruky.

Nepríjemný zápach po cesnaku sa vám použití niektorého z týchto grifov určite podarí odstrániť.

A na záver ponúkame výrok anglického spisovateľa Anthonyho Burgesa (1917 – 1993), ktorý povedal, že „Cesnak je najkrajšia vôňa na svete – veľmi, veľmi erotická u ženy.“

Páni, čo vy na to?

My, dámy, len toľko, že proti gustu žiaden dišputát.

Sadenie cesnaku – Všetko, čo potrebujete vedieť!
3.9 (78.3%) 47 vote[s]

Pridať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here