Rebarbora je veľmi obľúbená rastlina, veľmi často označovaná ako ovocie. V skutočnosti však ide o zeleninu, vďaka ktorej môžeme pripravovať ako sladké, tak aj slané pokrmy. Je plná vitamínov a minerálnych látok dôležitých pre naše telo. Okrem toho, že je dôležité vedieť, ako ju správne spracovať, by ste mali vedieť, ako si ju vypestovať.
Aj napriek tomu, že rebarboru môžete pokojne kúpiť v obchode, je vždy dobré mať tú svoju vlastnú. Vždy tak viete, že je bez zbytočných postrekov a škodlivých látok. Domáca rebarbora je taktiež omnoho krajšia. Na pultoch sa môžete často stretnúť skôr s oschnutými a nie príliš peknými kusmi. Ako správne pestovať rebarboru a na čo všetko si dať pozor?
Obsah článku
Ako rebarbora vyzerá?
Na začiatok je dobré rebarboru trochu predstaviť a povedať si, ako táto rastlina vyzerá. Pre mnohých je totižto neznáma a nestretli sa s ňou. Iní sa s ňou stretli len v pokrmoch.
Rastlina rebarbory vyzerá veľmi podobne ako veľký lopúch. Listy sú veľké a zelené. Vyrastajú z hrubej stonky, ktorá má zelenočervenú farbu.
Dužinaté stonky sú práve to, čo sa používa na konzumáciu a pripravuje sa. Ich farba však nemusí byť len zelenočervená. Pokojne môže byť aj žltá alebo ružová. Všetko závisí od druhu a od toho, v akom období sa rebarbora nachádza. Stopky bývajú dlhé približne 30 – 50 cm.
Čo všetko sa z rebarbory môže konzumovať?
Rebarbora je pre naše telo veľmi významná a dobrá. Pomáha nám do organizmu dostať veľa minerálnych látok a živín. Pri jej konzumovaní si však treba dávať na určité veci pozor. Taktiež netreba zabúdať ani na to, koľko jej zjete.
Pri konzumácií myslite na niekoľko základných vecí:
Výhody rebarbory
Aby sme však nehovorili len o nevýhodách, je potrebné povedať si aj to, čo všetko rebarbora obsahuje. Ako sme už spomenuli, pre naše telo je veľmi dôležitá, pretože má minerály a vitamíny, ktoré naše telo potrebuje. Medzi tie hlavné sa radia:
Okrem spomenutých sa v nej nachádzajú aj ďalšie látky v menšom množstve. Inak povedané, rebarbora je nabitá vitamínmi a minerálmi, vďaka ktorým je naše telo zdravé. Treba však myslieť na to, že všetkého veľa škodí. Aj rebarbory.
Veľkou výhodou rebarbory je najmä vysoký obsah vlákniny. Vláknina je pre naše telo dôležitá. Pomáha správnemu fungovaniu metabolizmu, odľahčuje črevá a telo tým detoxikuje. Vďaka draslíku zas znižuje vysoký krvný tlak.
V zložení môžeme nájsť aj kyselinu listovú, ktorá sa v organizme zúčastňuje na tvorbe zdravých buniek a hrá významnú úlohu pri zdraví vlasov. Dôležitá je aj pri prevencií vzniku srdcovocievnych ochorení. Podporuje aj krvotvorbu.
Sadenie rebarbory
Prichádzame k hlavnej časti a to, ako rebarboru vlastne sadiť. Dobrou správou je, že jej sadenie a pestovanie zvládne úplne každý. Nie je náročná a na jednom mieste vie vydržať 15 – 20 rokov. Nie je preto potrebné presádzať ju.
Sadenie sa skladá z niekoľkých častí. Tou prvou je výber správneho miesta. Keďže rebarbora je trvácna rastlina a na jednom mieste vydrží aj 15 rokov, je potrebné nájsť jej také miesto, na ktorom môže ostať dlhý čas. Rozmery miesta by mali byť aspoň 1,5 x 1,5 metra.
Najlepším miestom je polotieň. Vďaka nemu nebude neustále vystavená slnečnému žiareniu, no ani naopak, nebude ho mať nedostatok.
Ak ste vybrali miesto, pripravte si ho. Pôdu prekyprite a postarajte sa, aby mala živiny. Dobre urobíte, ak do nej zapracujete napríklad hnoj alebo kompost. Rebarbora si nepotrpí na žiadne špeciálne hnojivá. Najlepšie urobíte, ak si hriadku pripravíte na jeseň a následne rebarboru vysadíte na jar.
Polievanie a hnojenie
Ďalším dôležitým krokom v starostlivosti je správne polievanie. Kým v predchádzajúcich krokoch ste si mohli všimnúť, že rebarbora nie je príliš náročná, v tomto to je presne naopak.
Táto rastlina si vyžaduje dostatok vlahy a to najmä prvý rok po výsadbe. Nezabudnite ju preto pravidelne zavlažovať. Následne, keď bude rebarbora staršia, postačí pravidelnejšia zálievka skôr v obdobiach sucha.
Čo sa týka výživy a hnojenia, na to myslite druhý rok po výsadbe. Vtedy môžete do zálievky pridať minerálne hnojivo. S hnojením skončite v polovici augusta.
Prezimovanie
Keďže rebarbora nie je len jednoročná rastlina, je dobré vedieť, ako ju pripraviť na prezimovanie. Prvý rok je rastlina ešte stále náchylná na mrazy, a preto by ste ju mali prikryť slamou alebo suchým lístím. Na jar však toto všetko nezabudnite odstrániť. Keď je rebarbora staršia, tieto opatrenia nie sú potrebné.
Rozmnožovanie
Ak ste sa rozhodli, že chcete mať úrodu väčšiu, pokojne rebarboru rozmnožujte. Dobré je to však urobiť čím skôr, pretože rastlina má najväčšiu úrodu až v siedmom roku.
Najlepší čas na rozmnožovanie je október. Vtedy jednoducho vyberte celý trs a rozdeľte ho ostrým nožom. Rozdelené časti nechajte zaschnúť a až do výsadby, ktorá je najlepšia na jar, ich nechajte vo vlhkom piesku na chladnom mieste. Môžete ich umiestniť napríklad v pivnici.
Zber rebarbory
Samotný zber je už vyvrcholením celej starostlivosti o túto zeleninu. Treba však vedieť, že zber je možný až v druhom roku od výsadby a aj to len v niekoľkých stopkách. Rebarbora má vyšší výskyt plodov až vo vyššom veku.
Dozreté stopky rebarbory spoznáte podľa rozložených a úplne vyrastených listov. Tradične sa zbiera do konca júna, aby si v lete a na jeseň mohla uložiť dostatok zásobných látok na rast do budúceho roka.
Recepty z rebarbory
Rebarbora je zelenina, ktorú môžete pripravovať ako na sladko, tak aj na slano. Existuje veľké množstvo rôznych receptov, ako ju chutne zakomponovať do pokrmov. V dnešnom článku nájdete jeden sladký a jeden slaný recept.
Prvým receptom je kysnutý rebarborový koláč s posýpkou. Kysnuté koláče patria medzi klasiku, ktorá neomrzí. Chutia veľmi dobre a vedia aj zasýtiť.
Na cesto budete potrebovať:
Na plnku budete potrebovať:
Na posýpku budete potrebovať:
Postup
Postup je jednoduchý. Vo vlažnom mlieku si roztopte cukor, pridajte rozdrobené droždie a spravte si kvások. Medzitým vyšľahajte bielky na tuhý sneh. Akonáhle budete mať hotový kvások, zapracujte ho do múky. Následne pridajte ostatné ingrediencie. Cesto prikryte utierkou, uložte na teplé miesto a nechajte kysnúť približne 20 minút.
Na plnku si ošúpte rebarboru a nakrájajte na 1 cm veľké kúsky. Preložte do misky, pridajte 1 lyžicu škorice a 3 lyžice kryštálového cukru. Premiešajte a nechajte odstáť. V druhej miske si zmiešajte tvaroh, žĺta a cukor.
Posýpku si spravíte veľmi jednoducho a to tak, že si múku premiešate s cukrom. Následne pridajte maslo a premiešajte znova.
Keď vám cesto vykysne, rozprestite ho na vymastený plech. Na cesto rozotrite tvarohovú plnku, posypte rebarborou a nakoniec posýpkou. Pečte približne 35 minút pri 180 stupňoch.
Ak máte chuť skôr na niečo slané, za vyskúšanie rozhodne stojí veľmi rýchla a chutná rebarborovo-paradajková polievka. Na ňu budete potrebovať:
Rebarboru si očistite a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu si taktiež očistite a nakrájajte na čo najdrobnejšie kúsky.
V hrnci si rozpáľte olej a rebarboru spolu s cibuľou na ňom opečte. Po približne 3 – 4 minútach pridajte mletú papriku a opekajte ešte minútu. Následne pridajte za lyžičku cukru (podľa chuti môžete pridať), vývar a paradajkové pyré. Všetko spolu premiešajte a nechajte variť približne 15 – 20 minút.
Akonáhle bude rebarbora mäkká, vezmite tyčový mixér a začnite mixovať. Pridajte smotanu na varenie a dochuťte korením.
Zhrnutie
Rebarbora patrí medzi veľmi obľúbené druhy zeleniny. Je chutná, no pri jej konzumovaní si musíte dávať pozor, aby ste to neprehnali. Pestovania sa rozhodne báť nemusíte. Nie je náročná a výsledok stojí za to.