Vypestujte si

Figovník – Odrody, hnojenie, plody + (s týmto návodom bude rodiť)

figy na modrom podklade

Trápi vás, prečo figovník nerodí? Naučte sa, ako pestovať figovník podľa rád skúsených pestovateľov. Tento exotický ker môžete pestovať aj na svojej záhrade. Len si to predstavte. Hromada sladkých a šťavnatých plodov každý rok. Čo nezjete, rozdáte rodine a priateľom. Poďme si ukázať, ako sa to môže stať realitou. 

Zoznámte sa

Figovník pochádza zo subtropických oblastí západnej a východnej Ázie. V súčasnosti je rozšírený aj v severnej Afrike, Južnej Európe, Malej Ázii a na Strednom Východe. V zásade platí, že na plodoch figovníka si pochutnáte vo všetkých krajinách, susediacich so Stredozemným morom.

Figovník bol domestifikovaný ešte pred poľnohospodárskou revolúciou. Predstavoval dôležitý zdroj obživy, cukru a vitamínov pre obyvateľov strednej kamennej doby.

Za svoj hospodársky význam vďačí minimálnym nárokom, ktoré na prírodu kladie. Figovník vyrastie doslova kdekoľvek. Či už je to stena starého kostola, horúca polopúšť alebo príjazdová cesta.

Umelo je figovník pestovaný aj v Amerike, južnej Afrike, Austrálii a na Novom Zélande.

Zatiaľčo v prírode dorastá figovník až do výšky 10 metrov, záhradné figovníky majú len niečo okolo 5 metrov, alebo ešte menej.

Typickým znakom figovníka sú trojlaločné zelené listy, veľké zhruba ako ľudská dlaň. Kvety sú ukryté v kožnatom útvare, pripomínajúcom hrušku. Jediné, čo ich spája s vonkajším svetom a opeľovačmi, je malý otvor na jeho vrchole.

Dnes už väčšina figovníkov v našom zemepisnom pásme opeľovače nepotrebuje. Rozmnožuje sa totiž parthenokarpicky.

Ako už určite dobre viete, plody figovníka sa nazývajú figy. Po dozretí majú fialovú až čiernu farbu, sú mäkké a neuveriteľne sladké. Na rozdiel od divokých fíg sú tie domáce hladké a bez chĺpkov.

Figy sú okrem iného bohaté na rôzne zdraviu prospešné látky. Už odpradávna sú v tradičnej medicíne využívané na liečbu únavy, chudokrvnosti, angíny, zápchy a srdcovocievnych ochorení.

Vďaka vysokému obsahu fosforu a vápnika sa figy uplatňujú pri obnove kostného tkaniva. Množstvo ovocného cukru si zas pochvaľujú športovci, ktorým dokáže figa rýchlo dodať energiu.

Plody figovníka neobsahujú žiaden tuk a pozitívne pôsobia na nervy a mozog.

Dosť bolo teórie. Teraz už poďme na predaj a pestovanie figovníka.

Kde kúpiť figovník?

Ešte predtým, než sa vyberiete do hociktorého záhradníctva (pretože figovník kúpite v každom), by ste mali vedieť, že nepotebujete hotovú rastlinku, aby ste sa mohli stať úspešným pestovateľom.

Figovník je natoľko odolný, že sa uchytí aj ako odrezok. Skôr, než vyhodíte 7 eur za trojročnú rastlinku, ktorá v sebe môže mať rôzne neduhy a byť nevhodne naštepená, sa poobzerajte, či vo vašom okolí nežije nejaký ústretový pestovateľ. Určite sa s vami o pár odrezkov vďačne podelí.

Najznámejšie odrody

Tieto odrody figovníka si získali srdcia ľudí po celom svete. Najlepšie na tom je, že všetkým sa darí aj u nás, na Slovensku. Tak čo, ktorú si vyberiete?:

  • Brown Turkey
  • Becane
  • Peretta
  • Bornholm S Diamond

Brown Turkey

Odroda Brown Turkey (Ficus carica) je medzi slovenskými pestovateľmi obzvlášť obľúbená. Viacročné rastliny totiž odolávajú mrazom s teplotami až – 20 °C.

Figovník Brown Turkey dorastá do výšky dvoch metrov a vyznačuje sa tmavými plodmi, ktoré sú pomerne veľké a rodia sa bez opelenia.

hnedá figa na strome

Čas na zber je vtedy, keď vám plody samé padnú do ruky. Dôležité je, aby nevylučovali mlieko. To sa nachádza v celej rastline a pri kontakte s perami či očami dokáže spôsobiť podráždenie.

Ako pestovať figovník

Vtip je v tom, že figovník nepotrebuje takmer žiadnu starostlivosť. Vystačí si aj s na živiny chudobnou ílovitou alebo piesočnou pôdou. Aby ste mu rast uľahčili, zasaďte ho do pôdy s obsahom vápnika. Mala by byť dostatočne humózna. Vyvarujte sa kyslej pôdy.

Prečo figovník nerodí? Možno preto, že ste ho zasadili v nesprávny čas na nesprávnom mieste.

So sadením začnite v apríli alebo máji, keď je pôda dostatočne vyhriata. Väčšiu šancu na uchytenie sa majú trojročné rastliny s koreňovým balom. Vyzreté drevo ich chráni pred mrazmi, ktorým budú musieť čeliť.

Prvým krokom je, že do zeme vyhĺbite jamu v rozmeroch koreňového balu. Dno jamy skyprite, nasypte doň približne tri lyžice hnojiva, bohato ho polejte a nechajte vsiaknuť. Následne do jamy vložte figovník. Zasypte ho pôdou, mierne ju utlačte a znovu polejte.

Aby figovník mohol rásť a rodiť, potrebuje dostatok slnečného svetla. Najšťastnejší je na južnej stranu domu, kde je zároveň chránený pred vetrom a sálajúce teplo zo steny mu dodáva potrebnú energiu na rast.

Ľadový vietor

Studený zimný vietor je dôvod, prečo figovníky vymrznú až na koreň. Hoci zvládajú mrazy pod nulou, vietor je ich najväčší nepriateľ.

Ak máte mladú rastlinku, určite ju na zimu zakryte textíliou. Nič nepokazíte, keď zakryjete aj starší ker.

Namiesto textílie môžete použiť aj prírodné materiály, ako rašelinu, čečinu, slamu alebo kukuričné šúpolie. Obaľte nimi kmeň figovníka.

Hnojenie a zálievka

Dospelý ker si vystačí s 5 až 10 kilami maštaľného hnoja, zapracovaného do pôdy. Čo sa týka polievania, figovník dobre znáša suché obdobia. Nemusíte si preto robiť starosti, že by po pár dňoch bez vody uhynul.

Jediné obdobie, kedy si figovník vyžaduje viac vlahy, je vtedy, keď rodí. Dajte si však pozor, aby ste pôdu nepremočili. To by mohlo spôsobiť, že plody popraskajú a bude po hostine.

Zretie plodov

Prvé plody sa s najväčšou pravdepodobnosťou objavia už v polovici augusta. Zvyšok úrody môžete očakávať až do novembra.

Zber sa začína koncom septembra, čo je vcelku nezvyčajné. Vývoj plodov sa však zastavuje až s príchodom prvých mrazov, takže je dosť možné, že posledné plody budete zbierať vo vetrovke a čižmách.

figy na tanieri

Zostrih ako od barbera

Nestrihaný figovník má riedke prírastky. Odporúčame vám preto začať so strihaním už v prvom roku. Skráťte hlavný výhonok na 5 púčikov. Bočné konáriky, ktoré z toho hlavného vyrastú, ďalší rok skrátite na 3 púčiky.

Rozmnožovanie figovníka

Ako rozmnožiť figovník, aby sa mu aj naďalej darilo? Poznáme jednoduchý recept. Figovník sa najľahšie rozmnožuje odrezkami. Tie získate počas januára, kedy sa teploty šplhajú nad nulu.

Na odrezky použite strednú časť z dvojročných výhonkov, ktoré nájdete v korune rastliny. Každý odrezok by mal mať priemer aspoň 1,5 centimetra a 3 púčiky. Rez následne ošetrite stimulátorom rastu a nechajte ho vyschnúť.

Pri teplotách okolo 20 °C odrezky vložené až po najvyšší púčik do substrátu zakorenia do 4 týždňov. Následne ich rozdelíte do viacerých nádob a pomaly ich privykáte na slnko.

Figovník je zdravý ako rybička (väčšinou)

Pestovatelia si nevedia vynachváliť, že figovník nenapádajú takmer žiadne druhy chorôb ani škodcov. Jediné, ktoré si na prasknutých plodoch radi pochutnajú, sú mravce alebo osy, ale tie ľahko odoženiete.

Plesne, ktorá by počas zimy mohla vniknúť do popraskaného kmeňa, sa zbavíte bielym biologickým náterom. Piadivky, ktoré si zas na jar radi pochutnajú na mladých listoch, ľahko pochytáte pomocou lepiacich pascí.

Jedinou chorobou, s ktorou sa v našom zemepisnom pásme môžete stretnúť, je takzvaná hrdza figovníkov. Prejavuje sa malými hnedými bodkami na listoch.

Keď si to všimnete, napadnuté listy okamžite otrhajte a spáľte. Nezabudnite ani na tie, čo už popadali na zem. Na boj proti tejto chorobe použite meďnatý fungicíd.

Záver

Plody figovníka sú plné zdraviu prospešných látok, rýchleho cukru a neobsahujú žiaden tuk. Sú výbornou náhradou sladkostí, vďaka čomu pomáhajú chudnúť stovkám ľudí po celom Slovensku. Pripojte sa ku komunite pestovateľov a získajte každý rok desiatky kíl zrelých plodov výmenou za minimum úsilia.

4/5 - (5 votes)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *