Ako na to?

Ako správne upiecť gaštany – Super tipy!

pečené gaštany

Jeseň nám neprináša len krásne farebné scenérie našej prírody, ale aj skvelé pochúťky na ktorých si práve v jeseni môžeme pochutiť. V minulom článku sme sa zamerali na varenie slivkového lekváru. V tomto to budú pečené gaštany!

Okrem jabĺk či orechov sú jednou z týchto dobrôt aj jedlé gaštany.

Tie množstvo ľudí už roky zámerne kupuje, no stále sa nájde veľa ľudí, ktorí pečené gaštany doteraz nemali možnosť či odvahu ochutnať.

Ak patríte medzi nich aj vy, tak robíte veľkú chybu, keďže ide o skutočne skvelú pochúťku s výnimočnou arómou a prospešnými účinkami pre náš organizmus.

Túto dobrotu si však nemusíte kupovať len na jarmokoch, vianočných trhoch či iných spoločenských podujatiach. Upiecť gaštany si môžete aj v pohodlí svojho domova.

Dokonca by sme mohli tvrdiť, že práve tie doma upečené gaštany chutia najlepšie.

To, ako správne upiecť gaštany, ako ich konzumovať, čo sa z nich dá pripraviť a množstvo ďalších tipov sa dozviete v dnešnom článku.

Aké majú gaštany účinky na zdravie?

Okrem toho, že pečené gaštany sú skutočnou delikatesou, ktorú začína obľubovať čoraz väčšie percento ľudí, sú aj veľmi prospešné pre náš organizmus.

Gaštany sú mimoriadne výživné, keďže sa v nich nachádza 40 – 42 % cukrov, 6 – 8 % bielkovín a približne 3 % tukov. Obsahujú tiež škrob a ide vskutku o mimoriadne diétnu pochúťku.

Bohaté sú taktiež na rôzne vitamíny. Čerstvé gaštany majú v sebe približné takú istú hodnotu vitamínu C ako napríklad citrón. Nájdeme v nich však aj vitamíny B1 či B2, ale aj minerály ako napríklad horčík, draslík či železo.

gaštany jedléTým, že obsahujú skutočne veľké množstvo prospešných látok, sú vhodné na konzumáciu pre široké spektrum ľudí.

Konzumácia jedlých gaštanov pomáha najmä v týchto oblastiach:

  • majú pozitívny vplyv na žalúdok a tráviaci systém
  • účinne vplývajú aj na srdce, mozog a krvný obeh
  • pomáhajú pri reumatických ochoreniach
  • sú prevenciou pred stratou pamäti u starších ľudí
  • pomáhajú s detoxikáciou pečene

Na čo si dať pozor pri kúpe gaštanov?

Ak ste sa teda rozhodli, že si pečené gaštany pripravíte doma, ešte predtým, ako sa do toho pustíte, mali by ste vedieť, na čo si dať pozor pri ich kupovaní.

Mimoriadne dôležité je to, ako má obchodník, od ktorého si gaštany kupujete, zabezpečené ich skladovanie. Gaštany sú totiž náchylné k rôznym plesniam.

V tomto prípade by sme určite odporúčali vyhýbať sa supermarketom a veľkým obchodným sieťam.

Skúste radšej využiť služby nejakého lokálneho predajcu. Môžete si byť istí, že práve u neho budú gaštany lepšie skladované a svojou kúpou navyše podporíte aj lokálnu ekonomiku.

Ešte skôr, ako za svoje gaštany zaplatíte, pre istotu si skontrolujte, či sa niektorých z nich nenachádzala pleseň. Pokojne môžete požiadať predavača o to, aby pred vami jeden či dva gaštany narezal.

Ideálne je gaštany čo najrýchlejšie spracovať alebo ich uchovávať v mrazničke.

gaštany jedléAko správne upiecť gaštany?

Pečenie gaštanov nie je nijako zvlášť zložitý proces, no aj napriek tomu je dôležité, urobiť to správne, aby si zachovali svoju jedinečnú chuť, arómu i výživné látky.

Celý proces pozostáva z niekoľkých krokov:

Správne narezanie gaštanov

Absolútne prvým krokom pri pečení gaštanov je ich správne narezanie, ktoré je zároveň tým najdôležitejším faktorom v celom procese.

Gaštany je vždy dôležité narezať na jednej strane do tvaru kríža. Absolútne najlepšie bude, ak ich narežete na tej oblejšej strane.

Správne narezanie je pri pečení dôležité najmä kvôli tomu, aby vám gaštany počas pečenia v rúre nevybuchovali. K tomu by mohlo dôjsť práve pri ich nesprávnom narezaní. 

Uloženie gaštanov na plech

Druhým krokom pri pečení gaštanov je ich uloženie na plech, na ktorý si klasicky položíme papier na pečenie, aby sa nám neprilepili.

Gaštany na plech ukladáme narezanou stranou.

Podlejeme gaštany vodou

Pred samotným pečením, ale aj počas neho je dobré gaštany podlievať vodou. Mali by ste tak robiť približne každých 10 minút.

Pečieme gaštany

Gaštany by ste ideálne mali piecť v rúre, ktorá je vyhriata na 200 ˚C, a to približne 30 až 40 minút. Počas pečenia a podlievania vodou je dobré gaštany aj natriasať, aby sa neprilepili na plech.

Gaštany ošúpeme

Hneď ako máme gaštany upečené, môžeme ich začať šúpať. Je mimoriadne dôležité robiť to vždy za horúceho stavu, keďže studené by sme ich už neolúpali. 

Pri lúpaní gaštanov môžete taktiež skontrolovať, či nie sú niektoré z nich napadnuté červami.

Ako spoznáme, že sú gaštany už upečené?

Odpoveď na túto otázku je pomerne jednoduchá. Dokážeme to rozpoznať podľa doby pečenia, ktorú sme už spomínali, ale aj podľa farby.

Správne upečené gaštany majú trošku černejšiu farbu a vyzerajú, ako keby boli mierne pripečené. Taktiež sa začínajú pekne otvárať.

gaštany na pečenieTipy pre lepšie pečené gaštany

Proces pečenia gaštanov nie je skutočne nijako komplikovaný.

Aj napriek tomu vám prinášame niekoľko rád a tipov, vďaka ktorým môžete samotné pečenie gaštanov ešte viac zefektívniť.

Skontrolujte gaštany už pri narezávaní

Už pri narezávaní gaštanov je vhodné skontrolovať, či sa v niektorom z nich náhodou nenachádzajú červy.

Uchovajte gaštany v mrazničke v mikroténových vreckách

Jedlé gaštany je vždy najlepšie spracovať čo najrýchlejšie po ich kúpe. Ak na to však práve nemáte čas a chcete si ich odložiť, ideálne je zabaliť ich do mikroténových vreciek a dať do mrazničky.

Takto zabalené gaštany by vám mali určitú dobu vydržať bez toho, aby sa do nich dostala pleseň.

Lepšie je piecť gaštany v menších množstvách

Oveľa výhodnejšie a jednoduchšie pre vás bude, ak nebudete gaštany piecť vo veľkých množstvách.

Ak by ste ich totiž naraz upiekli príliš veľa, mohli by vám niektoré po čase vychladnúť a vy by ste ich už pravdepodobne nedokázali očistiť.

Akým spôsobom pripraviť gaštany?

Jedlé gaštany sa okrem pečenia, ktoré sa však na ich úpravu používa najčastejšie, môžu pripraviť aj inými spôsobmi.

Niektorí ľudia na ich pečenie, najmä na výletoch a chatách, využívajú otvorený oheň. Okrem toho je taktiež populárna ich úprava na sporáku či grile.

Postup ich pečenia je vo všetkých týchto prípadoch taký istý ako pri pečení v klasickej rúre.

Ako jesť pečené gaštany?

Spôsobov a kombinácií konzumácie domácich pečených gaštanov, je skutočne veľké množstvo.

Jednoduchým a chutným tipom by mohla byť ich konzumácia so smotanou.

Veľa ľudí tiež zvykne gaštany po ošúpaní rozmixovať a pridávať ich do rôznych zákuskov či krémových polievok.

Ako na chutné gaštanové pyré?

Pravdepodobne najobľúbenejším pokrmom, ktorý si z pečených gaštanov môžete pripraviť,  je gaštanové pyré.

Tento druh pyré sa už v mnohých reštauráciách kombinuje s klasickým zemiakovým pyré alebo ho úplne nahrádza.

Výroba tejto prílohy k mäsu nie je pritom vôbec zložitá a určite ju zvládne každý.

gaštany jedléPostup na prípravu gaštanového pyré

Na prípravu lahodného gaštanového pyré budeme potrebovať:

  • 500 gramov pečených gaštanov
  • 50 gramov masla
  • 60 gramov práškového cukru
  • 3 polievkové lyžice rumu.

Upečené ešte teplé gaštany olúpeme a rozmixujeme na jemnú vláčnu kašu.

Pridávame do nej maslo, cukor, rum a opäť rozmixujeme.

Takto pripravené gaštanové pyré môžete použiť ako prílohu k hlavnému jedlu. Možno ho tiež odložiť do mrazničky, kde nám zopár týždňov v pohode vydrží. Skvelé je najmä k rôznym druhom steakov.

Ako využiť nejedlé gaštany?

Určitý spôsob využitia majú aj nejedlé gaštany, ktoré môžete nachádzať v parkoch či rôznych arborétach.

Tento typ gaštanov sa odborne nazýva pagaštan konský a možno by ste boli prekvapení, v akých rôznych sférach ho možno využiť.

Najčastejšie sa nejedlé gaštany používajú pri výrobe rôznych zábavných figúrok, ktoré môžete tvoriť spolu so svojimi deťmi. Strávite tak s nimi čas jednak pri zbieraní gaštanov, a jednak pri ich zábavnom spracovaní.

Pagaštan konský má však ešte aj oveľa praktickejšie a prínosnejšie využitie. Dokázali by ste z neho totiž vyrobiť aj bieliaci prášok na zuby či bio prášok na pranie.

Efektívny je aj pri pohlcovaní vlhkosti na topánkach a jeho účinky taktiež pomáhajú pri boľavých kĺboch či artróze, kedy sa pridáva do rôznych prírodných mastí či tinktúr.

Záver

Pečené gaštany si väčšina z nás dáva ako pochúťku na rôznych jarmokoch či vianočných trhoch.

Je však veľkou škodou, že mnoho ľudí si tieto gaštany zatiaľ neskúsilo pripraviť doma. Ide totiž o pokrm, ktorý je jednoduchý na prípravu, môžete ho pridať do koláčov, dezertov alebo vám môže poslúžiť ako príloha k hlavnému jedlu.

Kombinácií využitia pečených gaštanov je skutočne veľmi veľa a záleží len na vašej fantázii a kulinárskej zručnosti, ako a kde by ste túto pochúťku mohli využiť.

Veríme, že vám tento článok pomohol a aj vy si tento rok skúsite upiecť svoje vlastné  pečené gaštany, ktorých by ste sa nemali vzdať ani po tom, čo jeseň a zima uplynú.

 Ich konzumácia totiž môže výrazne pomôcť vášmu organizmu.

Nie nadarmo sa napríklad gaštanové pyré často zaraďuje do rôznych zdravých stravovacích jedálničkov a plánov.

O Redakcia Nášdomov.sk

Bývanie nás baví. Toto charakterizuje celý náš redakčný tím. Sledujeme najnovšie trendy v bývaní a následne vám ich servírujeme v našich článkoch. V prípade otázok nás kontaktujte na info@nasdomov.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.