Ako vybrať

Brúska na nože – Vyberáme TOP brúsič nožov (NÁVOD)

krajanie-paradajky

Brúska na nože je vec, ktorá by vám v domácnosti chýbať nemala. Neostré nože totižto často spôsobujú omnoho viac poranení, ako tie nabrúsené a ostré. Taktiež sa vám s nimi bude omnoho ťažšie pracovať. O tom, že celú prácu si predĺžite, ani nehovoríme. Namiesto toho, aby ste pracovali s nekvalitnými nožami, ich jednoducho nabrúste pomocou kvalitnej brúsky. A my vám dnes povieme, ako si vybrať tú správnu. 

Pri zariaďovaní domácnosti často premýšľame, čo všetko je potrebné kúpiť. Základných kusov nábytku, spotrebičov či doplnkov je niekedy tak veľa, že sa v nich strácame. Medzi kúsky, ktoré by vám určite v domácnosti, a presnejšie v kuchyni, nemali chýbať, nie sú len taniere a príbor. Patrí sem aj brúska. Aké všetky parametre je dôležité pri nej sledovať? 

Najlepšie brúsky na nože

Ako často nože brúsiť? 

Na začiatok si povedzme, ako často je vlastne dobré nože brúsiť. Pravdou totižto je, že nie je dobré, aby ste ich brúsili príliš často. Na druhej strane, ak je nôž tupý, obrúsiť sa musí. 

Presne určený čas, kedy by sa mal nôž brúsiť, daný nie je. Každý využíva nože inak. Niekto krája mäkšie veci, niekto zas tvrdšie. Niektorí ľudia krájajú každý deň, iní len zopárkrát do týždňa.

Nôž preto brúste vždy, keď sa vám už nebude zdať práca s ním taká, ako predtým. 

Keď je totižto nôž tupý, často sa pri krájaní rôzne otáča, dokáže vás veľmi jednoducho porezať a najmä, sťažiť vám prácu. Preto, akonáhle sa vám bude zdať nôž tupý, jednoducho ho nabrúste. 

sada nožov

Pred brúsením

Ešte predtým, ako sa s nadšením vyberiete kúpiť si brúsku a začnete brúsiť nože, je dôležité vedieť jednu vec. V prípade, ak ste doteraz nože nikdy nebrúsili, je dobré zvoliť si elektrickú brúsku na nože. Tá totižto brúsi nože v správnom a tom istom uhle. 

Pri brúsení je totižto najdôležitejšie zaujať správny uhol a následne robiť správne ťahy. Ak ich budete robiť nesprávne alebo pri každom brúsení inak, nôž by ste si mohli nenávratne poškodiť

Ak neplánujete investovať do elektrickej brúsky na nože, budete musieť nabrať správnu prax. Vyskúšajte si brúsenie najprv na starších nožoch. Dobré bude, ak vás správny uhol a ťah brúsenia niekto naučí. 

Brúsenie vs. ostrenie

Pri tom, ako budete vyberať brúsky na nože, sa môžete stretnúť s dvomi pojmami, ktoré sú veľmi podobné. Pravdou však je, že je medzi nimi pomerne veľký rozdiel. Tieto pojmy sú brúsenie a ostrenie

Brúsením sa označuje spôsob, kedy je ostrie zničené a nôž musíte najprv upraviť do podoby, kedy sa vytvorí nové ostrie. Brúsením sa taktiež nožu dáva správny tvar.

Ostrenie zas označuje už len úpravu a väčšie zaostrenie noža, kedy sa vyrovnávajú všetky nedokonalosti a upravuje sa hrot. 

Tvrdosť čepele noža

Existuje ešte jeden parameter, na ktorý si musíte dávať pred samotným výberom brúsky na nože pozor. Týmto parametrom je tvrdosť čepele. Tá totižto určuje, aký je nôž odolný a ako rýchlo alebo pomaly sa vie brúsiť. 

Napríklad: 

  • najlepšie sa brúsi uhlíková oceľ
  • o niečo menej dobre sa brúsi nerezová oceľ
  • a rovnako ako nerezová oceľ sa brúsi aj titanová

Pri samotnom brúsení je teda dobré vedieť, aké vlastne nože doma máte a ako ich budete brúsiť. 

Spôsob, akým budete brúsiť nože, sa odvíja od toho, aký je materiál krehký. Platí totižto, že čím je čepeľ noža z tvrdšieho materiálu, tým je krehkejšia. Výhodou však je, že si vie dlhšie udržať svoj tvar, vďaka čomu ju nemusíte tak často brúsiť.

Ak si však nôž nechcete zničiť, brúste opatrne. 

Tvrdosť čepelí sa určuje podľa Rockwella a označuje sa HRC. Bežné kuchynské nože by mali mať minimálne 52 HRC. Špecializované kúsky majú niekedy aj 68 HRC.

Pri kupovaní nožov si teda toto označenie rozhodne všímajte. Môže vám pomôcť predísť tomu, aby ste si nekúpili nože, ktoré sa rýchlo vytupia. 

Typy brúsok

Na trhu nájdete veľké množstvo brúsok na nože. Niektoré sa od seba líšia len minimálne, iné majú, naopak, medzi sebou veľké rozdiely. Práve preto je dôležité vedieť, ktorá z nich má aké výhody a vybrať si podľa svojich preferencií.

Svojimi funkciami sa delia najmä na:

 

  • Bežné brúsky pre domácnosti
  • Profesionálne brúsky 

Profesionálna brúska na nože je vhodná najmä do reštaurácií alebo zariadení, kde sa pravidelne využíva. Je zbytočné kupovať ju do domácnosti. Spravidla je drahšia a poskytuje funkcie, ktoré by ste možno ani nevyužili. 

 

sada nožov na krájanie

Ďalej sa brúsky delia podľa základného delenia na: 

  • Elektrické brúsky na nože 
  • Štrbinové brúsky na nože
  • Brúsne kamene
  • Nerezové brúsky na nože
  • Kotúčová brúska

Poďme si o každom type povedať niečo viac. 

Elektrické brúsky na nože

Elektrická brúska na nože patrí medzi základný a veľmi obľúbený typ, ktorý využívajú mnohé domácnosti. Je vhodná ako pre tých, ktorí nože už brúsili, tak aj pre ľudí, ktorí to ešte nikdy nerobili. Má totižto vodiace drážky, do ktorých sa nôž dostane.

Po celý čas brúsenia je tak v správnom uhle. Nestane sa tak, že by ste ho brúsili zle alebo nesprávne. 

Elektrické brúsky sú v rôznych tvaroch a prevedeniach. Ovládajú sa jednoducho a to prostredníctvom gombíkov. Často okrem samotného brúsenia poskytujú aj iné funkcie. Nôž vie taktiež okrem brúsenia aj vysušiť alebo sa oň inak postarať. 

Vďaka ich jednoduchému používaniu ich však nájdete nielen v domácnostiach, ale taktiež v profesionálnych kuchyniach.

Elektrická brúska na nože je za príjemnú cenu. Niektoré môžete nájsť za 20 – 30 €. Ak však siahnete po profesionálnej brúske na nože, môžete zaplatiť cez 100 €. 

Štrbinové brúsky na nože

Na rozdiel od elektrických brúsok, štrbinové sú skôr pre ľudí, ktorí už niekedy nože brúsili. Ide totižto o manuálne brúsenie, pri ktorom musí udržať správny uhol na to, aby ste nôž obrúsili. Ich najväčšou výhodou je nízka cena.

Základné kúsky nájdete pod 10 €. Ak však chcete do brúsky investovať, zaplatíte si aj okolo 30 €. 

Štrbinové brúsky sú síce praktické a rýchle, no sú vhodné skôr pre nože s mäkšou čepeľou. Taktiež nejde o žiadne profesionálne brúsenie. Vhodné sú preto skôr do domácností ako do profesionálnych kuchýň. 

Ich použitie je veľmi jednoduché. Stačí, aby ste brúsku položili na podložku, chytili za rukoväť a nôž pretiahli cez štrbinu smerom k sebe. Dávajte si pri tom pozor, aby ste sa neporezali.

 

Po brúsení nôž očistite vlhkou handričkou. Pri takomto brúsení brúsite obe strany naraz. 

Brúsne kamene

Mnohé domácnosti používajú na brúsenie veľmi často brúsne kamene. Pri brúsení strávite trochu viac času, pretože sa musíte zamerať najprv na jednu a potom na druhú stranu. Nie je to však žiaden problém, pretože brúsne kamene aj napriek zdĺhavosti poskytujú skvelú starostlivosť. 

Pri brúsnych kameňoch je dôležité vybrať si ten správny. Na výber máte medzi prírodným a syntetickým kameňom. Prírodný je lepší a v minulosti sa používal len ten.

V dnešnej dobe však mnohí siahajú aj po syntetických a to najmä z finančného hľadiska. Syntetické kamene sú totižto lacnejšie. 

Brúsenie pomocou brúsnych kameňov je v celku jednoduché. Dôležité je však získať prax, pretože nôž musíte udržať v správnom uhle. V inom prípade by ste ho mohli zničiť

Pred brúsením kameň namočte do vody a následne v správnom uhle jemne ťahajte ostrie od seba. Tento postup opakujte aj na druhej strane a dovtedy, kým nebude nôž správne ostrý.

Ak idete takto nôž brúsiť prvýkrát, dávajte si pozor, aby ste sa náhodou neporezali alebo nechytili nôž nesprávne. 

kuchár s nožom

Nerezové brúsky na nože

Nerezových brúsok na nože je rovno niekoľko. Stretnúť sa môžete s označením ako brús alebo ocieľka. V jednoduchosti povedané, ide o kovovú tyč s rukoväťou. Jej používanie je jednoduché, nachádza sa v mnohých domácnostiach, je za nízku cenu a nájdete ju snáď v každom obchode s kuchynskými potrebami. 

Dôležité je však podotknúť, že ocieľka sa nevyužíva na tupé nože, ktoré potrebujete naostriť. Využíva sa len na udržiavanie ostria. To znamená, pravidelné udržiavanie správne ostrého noža. Ak však je nôž tupý, s ocieľkou mu nijako nepomôžete. 

Pri jej používaní budete, rovnako ako pri brúsnych kameňoch, potrebovať už nejaké tie skúsenosti.

Stačí, aby ste si vzali do rúk ocieľku aj nôž a následne ho jemne viedli proti ostriu na koniec brúsky. Opakujte na oboch stranách. 

Kotúčová brúska

Posledným typom je kotúčová brúska, pri ktorej ide o omnoho väčšie zariadenie ako pri tej elektrickej alebo pri iných, spomenutých typoch. Je vhodná na brúsenie takmer čohokoľvek, vrátane nožov.

Pri brúsení si dávajte pozor na to, ako rýchlo brúska ide. Ak by mala totižto príliš vysokú rýchlosť, mohla by vám niektoré nože zničiť alebo určitým spôsobom pokaziť. 

Na trhu nájdete viacero kotúčových brúsok. Najčastejšie ide o univerzálnu, ktorá sa dá použiť na všetko, a brúsku na nože. V tomto prípade voľte tú na nože. Pre nože je stavaná a prispôsobená. 

Starostlivosť o nôž po brúsení

Je dôležité vedieť, že nôž netreba len brúsiť a následne začať využívať. Keďže po brúsení na ňom môžu zostať malé častice, je potrebné zbaviť sa ich. Elektrické brúsky na nože často poskytujú aj vyčistenie noža.

Pri iných typoch, najmä pri brúsnom kameni, takúto možnosť nemáte. 

Preto je najlepšie pripraviť si bavlnenú handričku. Tú si navlhčite a po brúsení do nej nôž utrite. Zbavíte sa tak nečistôt a čiastočiek, ktoré by mohli z brúsenia zostať. 

nôž na doske s paprikou

Kde brúsky kúpiť? 

Otázkou môže byť, kde vlastne brúsky na nôž kúpiť. Odpoveď je jednoduchá, brúsky nájdete v takmer každom obchode, ktorý sa zaoberá kuchynskými potrebami. Je to totižto úplne klasická vec.

Nie každý obchod však poskytuje úplne všetky typy a široký výber. Preto budete musieť možno hľadať dlhšie. 

Ak hľadáte dostupnú brúsku, ktorá je vhodná najmä na domáce použitie, vhodná je napríklad brúska na nože Lidl. Brúsky z tohto obchodu sú vhodné na občasné používanie a ostrenie nožov. Nejde však o profesionálnu brúsku. Zodpovedá tomu často aj cena. Tá je nižšia. 

Brúska na nože Delimano je za jedna z tých kvalitnejších a profesionálnejších typov. Značka je známa svojimi kvalitnými výrobkami do kuchyne, vďaka čomu sú jej brúsky profesionálnejšie.

Vhodné sú do kuchýň, kde sa často varí a potrebujete nôž ostriť pravidelne. 

Zlatá stredná cesta je však aj vo forme brúsky na nože Orava. Orava je známa slovenská značka, ktorá sa orientuje na výrobu mnohých elektro výrobkov.

V jej ponuke preto nájdete aj takéto kúsky. Brúsky sú vo väčšine prípadov elektrického typu a v cenovej relácií od 15 do 30 €. 

Na trhu nájdete desiatky ďalších a známych značiek, ktoré sa rozhodne oplatia. Preto hľadajte a porovnávajte. Len tak sa vám podarí nájsť presne tú, ktorá vám bude sedieť najviac. 

Záver 

Výber brúsky na nože sa môže zdať náročný, no opak je pravdou. Na trhu nájdete veľké množstvo typov, vďaka čomu si môžete vybrať presne taký, aký vám bude sedieť najlepšie.

Brúsenie nožov je dôležité, len tak sa vám s nimi bude pracovať najlepšie.

Preto na brúsky rozhodne nezabúdajte.

Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťte ho.
author-avatar

O Naďa Černá

Som študentka žurnalistiky, ktorá píše články na rôzne témy. Písaniu sa venujem už niekoľko rokov. Okrem toho som milovníčkou kávy, dobrých kníh a bojových športov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.