Ako vybrať

Panvica na lievance: Ako si vybrať tú najlepšiu?

lievance v panvici

Panvica na lievance patrí k základnému vybaveniu nejednej kuchyne. Veľmi jednoducho na nej môžete urobiť chutné, slané aj sladké lievance, ktoré sú skvelou bodkou za obedom či večerou. Výber panvice ovplyvňuje niekoľko základných parametrov a faktorov, na ktoré by ste nemali zabúdať. Ako si vybrať tú najlepšiu panvicu na lievance?

Panvica na lievance – prečo si ju kúpiť?

Doma máte niekoľko panvíc, a preto premýšľate. Aká je výhoda panvice na lievance? Na čo vám bude doma ďalšia pomôcka na varenie?

Odpoveď je viac ako jednoduchá. Cesto na dolky je spravidla tekuté. Nedrží na jednom mieste. Lievance bez špeciálnej panvice neurobíte.

Na bežnej palacinkárni sa vám cesto rozleje. Lievance budú vyzerať skôr ako malé nepodarené palacinky.

Špeciálna panvoca má však otvory, ktoré udržia cesto na jednom mieste až dovtedy, kým nie je upečené. Výsledok je tak viac ako perfektný.

panvica na lievance

Materiál

Začnime tým najdôležitejším parametrom. Dobrá panvica by mala byť vytvorená z kvalitného materiálu, ktorý vydrží roky.

Výhodou pri panviciach je to, že sa stretnete s desiatkami materiálov. Niektoré sú drahšie, iné lacnejšie. Niektoré sú ľahšie, iné ťažšie. Medzi najčastejšie používané sa radia:

  • Keramika
  • Liatina
  • Teflón
  • Hliník
  • Nehrdzavejúca oceľ
  • Oceľ alebo železo
  • Meď

Poďme si o každom materiáli povedať niečo viac.

Keramika

Keramické panvice sú veľmi obľúbené najmä v prípade, ak pečiete pomaly. Využijete ich napríklad pri príprave zdravých jedál.

Nie sú vhodné na príliš vysoké teploty, ktoré by ich mohli zničiť.

V prípade panvice na lievance nejde o príliš obľúbenú možnosť. Príprava tohto typu jedla je často spojená práve s vysokou teplotou a rýchlym smažením.

Na druhej strane, veľké množstvo keramických panvíc je za skvelé ceny. Nehovoriac o tom, že ide o kvalitný materiál, ktorý vám vydrží pri správnom používaní roky.

Liatina

Liatina je, na rozdiel od keramiky, ako stvorená na vysoké teploty. Poradí si s množstvom technologických úprav. Vhodná je aj na smaženie.

Jednou z najväčších výhod tohto materiálu je to, že je odolný voči poškriabaniu. To znamená, že aj pri nesprávnom zaobchádzaní bude vyzerať stále dobre.

Nevýhodou liatiny je to, že je ťažká. Práca s ňou je pomerne náročná. Ak si teda prípravu lievancov nechcete sťažiť, budete si musieť vybrať iný materiál.

Teflón

Jedným z najobľúbenejším materiálov na trhu je teflón. Charakteristický je tým, že je nepriľnavý. Jednoducho sa na ňom robia ako palacinky, tak aj lievance či iné jedlá.

Je taktiež za veľmi príjemnú cenu a hodí sa do každej kuchyne.

Vyzerá štýlovo, moderne a minimalisticky.

Teflón nemá príliš veľa nevýhod. Sú však dve, ktoré je dobré spomenúť. Pri príliš vysokých teplotách, nad 250 stupňov Celzia, z neho unikajú zdraviu škodlivé látky.

Dobrou správou je, že takúto vysokú teplotu bežné domáce sporáky ani nedosahujú.

Druhou nevýhodou je to, že sa veľmi jednoducho zničí. Stačí jeden nepozorný pohyb a spravíte doň ryhu. Dávajte si preto pozor nielen pri varení, ale taktiež pri čistení.

Hliník

Hliník poskytuje skvelý pomer ceny a kvality. Ušetríte na ňom desiatky eur, no pritom získate veľmi príjemné vlastnosti. Nie je ťažký, takže sa s ním narába jednoducho.

Druhou výhodou je dlhá životnosť. V porovnaní s teflónom sa nezničí tak ľahko. Veľmi dobre vedie teplo, vďaka čomu sa rýchlo zahreje.

lievance s ovocím

Nehrdzavejúca oceľ

Oceľ je sama o sebe skvelým materiálom. Bohužiaľ, často podlieha korózii, čiže hrdzaveniu. Ak ju necháte vo vode alebo vo vlhkom prostredí, dokáže sa veľmi jednoducho pokaziť.

Práve preto by ste mali staviť na jej druhú „odnož“, ktorou je nehrdzavejúca oceľ. Tá je používaná mnohými profesionálnymi šéfkuchármi.

Oceľ je o niečo ťažšia, no rozhodne nie tak ťažká, ako napríklad liatina. Pri jej nakupovaní však čakajte vyššie ceny.

Oceľ alebo železo

Ak chcete na nehrdzavejúcej oceli ušetriť, zvoľte oceľ alebo železo. Tieto materiály sú taktiež pomerne obľúbené u mnohých profesionálov.

Niektorí o nich hovoria ako o nezničiteľných kúskoch. Bohužiaľ, postupom času dokážu stmavnúť a nevyzerajú pekne.

Titán

Tvrdý, nepriľnavý a odolný. Aj tak by sme mohli opísať jeden z najkvalitnejších materiálov, ktoré sa v dnešnej dobe nachádzajú na trhu.

Titán je pomerne drahý, no rozhodne stojí za to. Pri panviciach na lievance sa s ním často nestretáme, no ak áno, určite by ste doň mali investovať.

Veľkým plusom je taktiež to, že dokáže odolať aj vyššiemu teplu.

Meď

Posledným materiálom je meď. Tá je pravdepodobne najdrahším zo všetkých spomenutých. Skvelo vedie teplo, je pomerne ľahká a jednoduchá na používanie.

Dokáže sa rýchlo prispôsobiť zmene výkonu horáku či teplu.

Meď je vysoko odolná a kvalitná. Vydrží dlhé roky.

Veľkosť

Veľkosť panvíc na lievance je rôzna. Odvíja sa od nej spravidla to, koľko miest na lievance poskytuje. Deliť ich môžeme na:

  • malé
  • stredné (tradičné)
  • veľké

Malé panvice

Malé panvice sú vhodné najmä pre menšie rodiny alebo jednotlivcov. Spravidla majú dve, maximálne tri miesta na lievance.

V takýchto panviciach si veľmi jednoducho urobíte jednu alebo dve porcie.

panvica na lievance

Stredné (tradičné) panvice

Tento typ je úplnou klasikou, s ktorou sa stretáte vo všetkých obchodoch. Sú to panvice so štyrmi miestami na lievance. Môžu byť hlbšie alebo plytšie.

Výhodou týchto panvíc je to, že majú spravidla veľkosť ako klasické panvice, ktoré používate napríklad na palacinky alebo na prípravu mäsa.

Veľké panvice

A posledným typom sú veľké panvice. Tie majú spravidla šesť, prípadne viac miest na lievance. Ak ich majú viac ako šesť, zistite si dopredu rozmery.

Podľa nich budete vedieť, či je panvica vhodná na klasický sporák. Neskôr by vám totižto mohla robiť problémy.

Tvar

Tvar panvice je taktiež dôležitý. Dopredu vám naznačuje, ako sa vám s ňou bude pracovať. Panvica na lievance má spravidla okrúhly tvar. Poskytuje dostatok miesta na jednotlivé lievancové výrezy.

Okrem toho sa však môžete stretnúť aj s hranatými panvicami. Tie sú väčšie a zaberajú omnoho viac miesta. Nemusí sa vám s nimi pracovať tak dobre.

Samozrejme, všetko je o praxi a o tom, na čo ste zvyknutí. V obchodoch si panvice vyskúšajte a zistite, ktorá je pre vás lepšia.

Rukoväť

Rukoväť panvice nesmie byť kovová. Mala by byť drevená, prípadne plastová. Plast však nie je tak kvalitný materiál. Po čase sa môže zlomiť alebo inak znehodnotiť.

Drevo nevodí teplo. Zostáva studené po celý čas varenia. Nikdy sa tak nestane, že by ste sa popálili alebo inak zranili.

Drevená rukoväť je taktiež veľmi štýlová. Vyzerá skvelo v kombinácii s každým jedným typom kovu.

Typ platne

Väčšina panvíc na lievance, ktoré nájdete v obchodoch, sú vhodné na dva základné typy sporákov a to na:

  • elektrický
  • plynový

Výber budete mať o trochu ťažší v prípade, ak máte doma indukčnú platňu. Klasické materiály vám totižto sedieť nebudú.

Ak nakupujete panvicu v klasickom obchode, pozrite si jej špecifikácie, prípadne sa na túto dôležitú vec opýtajte.

Ak ju nakupujte na e-shope, mala by mať v popise informáciu, na aký typ platne je vhodná. V prípade, ak by nemala, jednoducho kontaktuje zákaznícky servis.

Panvica na lievance na indukciu je spravidla drahšia. Oplatí sa však do nej investovať.

Doplnky

Panvica na lievance nemá veľké množstvo doplnkov. Jeden veľmi zaujímavý však áno. Môže mať zo spodnej časti rôzne gravírovanie.

Spravidla ide o smajlíkov alebo obľúbené postavičky z animovaných filmov. Tak či onak, panvica na lievance so smajlíkmi patrí medzi bestsellery. Výsledný lievanec vyzerá veľmi dobre.

lievance v panvici a vajíčka

Cena

Cena panvice na lievance nie je príliš vysoká. Samozrejme, všetko sa odvíja od materiálu, značky a množstva ďalších parametrov.

Najlacnejšie modely nájdete v cene od 15 do 22 €. Ide o skvelé panvice, ktoré sú vhodné na domáce použitie. Najčastejšie sú teflónové.

Pri čistení a používaní si na ne dávajte pozor, aby ste ich neznehodnotili.

Drahšie kúsky začínajú na 55 € a končia niekde pri 100 €. Ide však už skôr o profesionálne panvice, ktoré by vám boli doma úplne zbytočné.

Ak chcete kvalitnú panvicu za dobrú cenu, zvoľte zlatú strednú cestu a vyberajte si modely v cenovej relácií 20 – 30 €.

Značka

Značka je parameter, ktorý často ovplyvňuje cenu, nič iné. Mnohí neznámi výrobcovia majú rovnako kvalitné výrobky, no za omnoho nižšie čiastky.

Ak patríte k milovníkom značiek, siahnite po Tescoma, Orion alebo Tefal. Tieto značky sú známe kvalitou a pomerne nízkymi cenami.

Zhrnutie

Výber panvice na lievance môže byť náročný najmä kvôli tomu, že ich je na trhu veľké množstvo. Niektoré sú väčšie, iné zas menšie. Niektoré modely poskytujú miesto na 6 lievancov, iné len na tri. Pri nakupovaní nezabudnite na hlavné parametre, ktoré sme spomenuli. Pomôžu vám dopracovať sa k tým najlepším panviciam, ktoré stoja aspoň za vyskúšanie.

Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťte ho.
author-avatar

O autorovi Naďa Černá

Som študentka žurnalistiky, ktorá píše články na rôzne témy. Písaniu sa venujem už niekoľko rokov. Okrem toho som milovníčkou kávy, dobrých kníh a bojových športov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *