Kombinovaný sporák – Vyberáme ten najlepší!

Pri výbere akéhokoľvek nového spotrebiča do domácnosti, by ste nemali výber unáhliť. Určite nekupujte hneď prvý kombinovaný sporák „v akcii“, na ktorý natrafíte. To isté platí aj v prípade obstarávaní nového sporáka.

Zamerajte sa na niekoľko dôležitých parametrov a podľa nich vyberajte. Veď práve vy budete sporák používať a vám bude slúžiť. Nekupujete si predsa vec za pár eur, ale spotrebič za niekoľko stoviek.

Musíte s ním byť maximálne spokojní. Radšej vyberajte dlhšie než rýchlo. Mohli by ste potom totiž zistiť, že vám vami vybraný produkt nevyhovuje. Pri výbere nezanedbávajte tiež možnosti čistenia (tým sa venujeme nižšie). Rôzne sporáky ponúkajú rôzne varianty, ktoré vám celkovú údržbu spotrebiča veľmi uľahčia.

Najdôležitejšie otázky

Hneď na začiatku si položte niekoľko dôležitých otázok.

Kam sporák umiestnite? Aký veľký priestor máte pre spotrebič vyhradený? Potrebujete veľkú rúru?

Dávate prednosť elektrine, plynu alebo od každého trochu? Akú varnú dosku chcete? Vyhovuje vám mechanické ovládanie alebo dotykové? Aké by mal mať sporák funkcie a vlastnosti? Chcete kombinovaný sporák s teplovzdušnou rúrou? Ak si stále neviete rady, poradíme vám.

Objasníme vám nejasnosti a krok za krokom vás prevedieme výberom vášho perfektného sporáka.

Typy sporákov

V tejto časti si predstavíme jednotlivé typy sporákov a ich vlastnosti.

Elektrický sporák

Elektrické sporáky majú zrejme najširšiu ponuku programov a funkcií. Ich vzhľadová variabilita je tiež široká. Kúpiť si môžete sporáky so sklokeramickou či indukčnou doskou.

Môžete však ostať verní klasike a siahnuť po liatinových platničkách. Tieto spotrebiče ponúkajú bohatú technickú i technologickú výbavu, ktorá vám uľahčí spracovanie potravín. Varenie i pečenie sa pre vás razom stane zábavou a nie povinnosťou.

Ak sa rozhodnete pre elektrický sporák, zistite si, ako silný prívod elektrickej energie potrebuje. Väčšina sporákov potrebuje trojfázové zapojenie – 380 V.

Druhy varných dosiek

V praxi sa najčastejšie stretávame s troma typmi varných dosiek:

  • liatinovou varnou doskou
  • sklokeramickou varnou doskou
  • indukčnou varnou doskou

Liatinová varná doska – jedná sa o predchodcu sklokeramickej dosky. Varné zóny, teda platničky, spoznáte na prvý pohľad. Platničky zo zliatiny sú vsadené do plechového podkladu. Dlhšiu dobu sa nahrievajú a dlhšiu dobu tiež chladnú. Ovládanie tejto varnej dosky je mechanické, a to formou otočných gombíkov.

Sklokeramická varná doska – patrí medzi veľmi obľúbené. Tento druh varnej dosky sa rýchlo nahrieva a rýchlo tiež chladne. Môžete na nej používať rôzne druhy materiálov riadu (nerez, sklo, teflón a pod.). Sklokeramické dosky sú obľúbené vďaka rýchlemu ohrevu, jednoduchej údržbe a modernému dizajnu. Ovládanie varných dosiek tohto typu je od otočného cez dotykové až po teleskopické (výsuvné). Stačí si len vybrať, čo vám bude vyhovovať.

Indukčná varná doska – najväčšou výhodou indukčnej varnej dosky je markantná úspora elektrickej energie v porovnaní s bežnými sklokeramickými doskami. Ešte viac potom oceníte skutočne výraznú rýchlosť ohrevu. Teplota varnej dosky sa následne veľmi ľahko reguluje a po dovarení sa zvyškové teplo veľmi rýchlo rozptýli.

Ďalšou špecifickou vlastnosťou varnej dosky je, že sa sama nenahreje. Indukčná varná doska zahrieva iba nádobu na nej položenú a z tohto dôvodu je veľmi bezpečná.

Ak sa na varnej zóne nenachádzajú žiadne riady, nenahreje sa. Dokonca ani vtedy, keď je zapnutá. Na indukčné dosky sa používa špecifický riad s feromagnetickým dnom (materiál obsahujúci železo).

Než si zaobstaráte sporák s indukčnou varnou doskou, vyskúšajte si, či má váš riad magnetické dno. Stačí vám k tomu iba obyčajný magnet. Magnet priložte na dno hrncov. Ak bude držať, tak bude riad na indukcii normálne fungovať.

Plynový sporák

K najdlhšie používaným typom sporákov patria plynové sporáky. Mnoho ľudí si obľúbilo varenie na ohni a nedá na plynové sporáky dopustiť.

Výhodou plynových varných dosiek je ich výkonnosť a okamžitý ohrev.

Varné dosky potom majú horáky s otvoreným plameňom. Tie sú vyrobené z kvalitných materiálov. Z praktických a  bezpečnostných dôvodov je na horákoch ochranná mriežka (v celku alebo na každom zvlášť).

V prípade plynovej rúry je teplo vedené spodnou časťou a horšie sa reguluje. Plynovú rúru možno regulovať v rozmedzí od 150 do 260 °C. Nutnosťou je prípojka na plyn, prípadne trysky na propán-bután.

Kombinované sporáky

od 178,90 €
Výhodná doprava

Kombinovaný sporák

Tento typ sporákov je vhodný pre užívateľov, ktorí sa nechcú vzdať varenia na plyne, ale plynová rúra im nevyhovuje.

Ideálnym riešením je v tomto prípade kombinovaný plynový sporák. Tento variant tak poskytuje požadované plynové horáky s otvoreným plameňom a elektrickú rúru.

Teda dva rôzne spôsoby varenia v jednom spotrebiči. Nevyhnutnou nutnosťou je však prívod plynu.

Kombinované sporáky ponúkajú ideálne spojenie. Výkonnosť plynovej varnej dosky, presnú teplotnú reguláciu a programovú variabilitu elektrickej rúry.

Určite pri týchto výrobkoch mierte na kvalitu. Tú vie zaručiť pri kombinovaných sporákoch nerez.

Rozmery a dispozície

Už viete, kam sporák umiestnite? Ak áno, starostlivo vyhradený priestor zmerajte a podľa rozmerov vyberajte. Na trhu sú dostupné voľne stojace sporáky najčastejšie so šírkou 50, 55 alebo 60 cm. Tieto rozmery zodpovedajú šírke kuchynskej skrinky.

Čo sa priestoru týka, je priestorovo variabilnejšia verzia vstavaná v podobe varnej dosky a rúry na pečenie. Vstavaný variant je však finančne náročnejší.

Nezabúdajte tiež na objem rúry. Štandardná kapacita je 60 l. Na trhu sú, samozrejme, tiež aj sporáky, ktorých rúra má objem 65 l. Také sporáky sú aj celkovo väčšie a často majú vďaka väčším rozmerom päť horákov (varných zón). Opakom sú potom sporáky, ktoré majú objem rúry okolo 55 l. Oproti štandardu je rozdiel skutočne veľký. Rozmyslite si teda, akú veľkú rúru potrebujete.

Následne tiež dávajte pozor pri prípadnom dokupovaní plechov na pečenie. Rozmery musia byť kompatibilné s rozmermi rúry.

Ovládanie

Pri voľne stojacich sporákoch nájdete ovládací panel v hornej časti hneď nad dvierkami rúry.

Pre milovníkov klasiky je potom určené veľmi jednoduché a prehľadné mechanické ovládanie v podobe otočných gombíkov.

Ďalším variantom je tlačidlové ovládanie, ktoré je často v kombinácii s gombíkovým mechanickým ovládaním.

Vo väčšine prípadov sú potom ovládacie panely doplnené o praktický informačný displej. Ak máte radi moderné technológie, iste oceníte dotykové ovládanie.

Modely s týmto ovládaním sú potom väčšinou vybavené širokou škálou teplotných senzorov. Tie dokážu samotné pečenie aj varenie veľmi uľahčiť.

Funkcie a pojmy

V tejto časti si vysvetlíme najčastejšie pojmy a označenia funkcií, s ktorými sa môžete stretnúť pri výbere sporáka.

Fast Clean/Vysokoteplotné čistenie/Pyrolytické čistenie – tento spôsob čistenia prebieha formou pyrolýzy. Ide teda o použitie vysokej teploty. Stačí len spustiť na určitú dobu túto funkciu a rúra sa následne zahreje až na 500 °C. Nečistoty vo vnútri rúry sa počas tohto procesu doslova zmenia na popol, ktorý po vychladnutí jednoducho zotriete handričkou.

Aqua Clean/Water System – odmastenie rúry pomocou pary. Ak má rúra túto funkciu, je možné do nej vložiť na výrobcom uvedenú dobu pekáč s vodou a zapnúť prednastavený program. Po dokončení procesu potom môžete nečistoty ľahko zotrieť.

Katalytické čistenie – v tomto prípade má rúra pokryté tri steny špeciálnym druhom plechu s poréznou smaltovou úpravou. Ak zapnete na danú dobu program čistenia, po jeho dokončení následne jednoducho nečistoty zotriete.

Ukazovateľ zvyškového tepla – svetelný indikátor informujúci o teplote platničky. Užitočný na predchádzanie nehodám a tiež na kontrolu optimálnej teploty.

Kombinované sporáky

od 179,00 €
Výhodná doprava

ISOFRONT

ISOFRONT – čelné dvierka rúry ostávajú zvonku relatívne chladné. Ich teplota dosahuje maximálne 70 °C. Túto vlastnosť ocenia predovšetkým rodiny s deťmi.

ISOFRONT plus – vonkajšia teplota dvierok rúry dosahuje maximálne 50 °C.

ISOFRONT top – vonkajšia teplota dvierok rúry dosahuje maximálne 40 °C.

Teleskopické výsuvy – praktické výsuvné koľajničky, ktoré umožňujú vysunúť väčšiu časť plechu von z rúry. Z praktických i bezpečnostných dôvodov ide o neoceniteľnú vlastnosť. Uľahčí vám manipuláciu s horúcim plechom a premiešavaním jedla, bez toho, aby ste museli siahať do útrob rúry.

Multizone/Duo zóna varnej dosky – multifunkčná varná zóna je praktickou vychytávkou niektorých sklokeramických dosiek. Máte tak možnosť viacerých využití jednej varnej zóny. Zóna je rozdelená na niekoľko okruhov rôznej veľkosti, ktoré si následne môžete aktivovať podľa veľkosti hrncov.

Oválna zóna varnej dosky – varná zóna je na sklokeramickej doske vyznačená kruhovým tvarom a dajú sa na nej používať nádoby rovnakého tvaru. Ak má váš sporák funkciu oválnej zóny, je možné prepnúť dve bežné varné zóny do jednej. Vznikne vám tak oválna varná zóna. Ohrev je potom rovnomerne rozložený. Iste túto funkciu využijete v prípade ohrevu jedla v pekáčoch a podobne.

Samostatný horný/dolný ohrev – elektrické rúry umožňujú pečenie kombináciou horného a dolného ohrevu, či každého spôsobu zvlášť. Plynová rúra umožňuje pečenie len formou dolného ohrevu.

Infrapečenie – toto nastavenie sa veľmi hodí na prípravu mäsa. Zjednodušene ide o grilovanie pomocou ventilátora.

Booster/PowerBoost – u indukčných a sklokeramických dosiek zaisťuje vlastnosť Booster rýchly nábeh varnej zóny na maximálnu možnú teplotu.

Keep Warm/Udržiavanie teploty – ako už z názvu vyplýva, ide o funkciu udržiavania teploty pri minimálnej spotrebe energie. Vďaka tomuto nastaveniu môžete v rúre, okrem dlhodobého nahrievania pokrmov, nahrievať tiež taniere. Prakticky sa dá táto funkcia využívať pri nakysnutí cesta či sušení ovocia.

Ďalšie často vyskytujúce sa funkcie

Rozmrazovanie – počas tohto procesu je v rúre v prevádzke iba ventilátor a osvetlenie. Rozmrazovanie prebieha veľmi pomaly tak, aby bolo k potravinám čo najšetrnejšie.

Programovateľné pečenie – vďaka tejto funkcii si pre daný pokrm môžete nastaviť špecifický priebeh pečenia. Až budete ten istý pokrm pripravovať nabudúce, bude program už nastavený.

Detekcia veľkosti hrncov – táto funkcia sa nachádza u indukčných dosiek. Vďaka nej sa zahrieva len plocha, na ktorej je umiestnený hrniec. Vďaka tomu nedochádza k energetickým stratám.

Varná zóna Hi-Light – tento typ varných zón má špeciálne upravené výhrevné špirály, ktoré umožňujú extra rýchle zahriatie za niekoľko sekúnd.

ReStart – funkcia, ktorá obnoví všetky predošlé nastavenia v prípade náhleho vypnutia dosky (napr. v dôsledku rozliatia tekutín).

Poistka horákov – táto bezpečnostná poistka je skvelým pomocníkom v prípade, že dôjde k zhasnutiu plameňa. Môže to byť spôsobené z dôvodu sfúknutia alebo v prípade pretečenia hrnca. Poistka v takejto situácii zablokuje únik plynu.

Integrované zapaľovanie – zapaľovanie je u plynovej varnej dosky umiestnené priamo v horáku. Nemusíte teda zdĺhavo hľadať zápalky.

Termosonda/Teplotná sonda – súčasťou niektorých sporákov je špeciálna ihla (teplomer). Tú stačí zapichnúť do pečeného mäsa a nastaviť požadovanú teplotu vo vnútri pokrmu. Predídete tak nedopečenému alebo príliš prepečenému obedu.

Ventilátor – rovnomerne rozvádza vzduch v rúre a vďaka tomu sa jedlo dokonale prepečie. Súčasťou niektorých rúr sú tiež chladiace ventilátory, ktoré sa aktivujú po dopečení.

Gril – v hornej časti rúry je umiestnená špeciálna špirála, vďaka ktorej sa tvorí na grilovanom pokrme lahodná kôrka.

Otočný gril/Ražeň – touto špecialitkou sú vybavené niektoré modely. Súčasťou rúry je ražeň, na ktorý napichnete napríklad kura, a to sa pomalým otáčaním dozlatista ugriluje.

Pizza pečenie – dochádza k tepelnému spracovaniu jedla pomocou ventilátora a spodného kruhového telesa. Výsledkom je vynikajúco chrumkavá pizza.

4/5 - (1 vote)