Magazín

Vianočné pečenie – Kedy začať piecť na Vianoce?

suché vianočné pečivo

Vianočné pečenie. Pre niekoho radosť, pre iných stresujúca činnosť – do ktorej skupiny patríte vy? Je pre vás vianočné pečenie príjemnou rutinou alebo v predvianočnom zhone väčšinou nestíhate napiecť všetko pečivo načas? Alebo sa vám občas stane, že posledné vianočné pečivo dopekáte na Štedrý deň, keď popri zdobení vianočného stromčeka a príprave večere nič nestíhate?

Aj keď ste sa našli skôr v tej druhej skupine, nebojte sa! S nami vianočné pečenie zvládnete! Pomôžeme vám naplánovať, kedy začať piecť jednotlivé druhy pečiva na Vianoce tak, aby ste stihli všetko napiecť v predstihu, pečivo dostatočne zmäklo a mohli ste sa venovať vianočnej výzdobe, baleniu darčekov, či jednoducho užívať si vianočné chvíle s najbližšími. Okrem toho pridáme aj zopár zdravých receptov na inšpiráciu.

Ako zariadiť, aby ste všetko pečivo stihli napiecť načas?

Najprv si vopred musíte naplánovať, kedy a aké druhy pečiva sa chystáte upiecť. Kým koláče sa pečú tesne pred Vianocami, suché vianočné pečivo sa pečie aj niekoľko týždňov vopred – nielen pre ušetrenie času, ale aj preto, že niektoré druhy pečiva potrebujú čas, aby pred Štedrým dňom stihli zmäknúť.

Taktiež si musíte urobiť zoznam, aké kuchynské pomôcky k pečeniu budete potrebovať. Nie je nič horšie, než vyvaľkať cesto na medovníky a zistiť, že vykrajovačky sa v komore kamsi stratili. Keď sa chystáte piecť viac koláčov naraz, budete potrebovať viac plechov, aby ste ich mohli rýchlo nakladať do nahriatej rúry.

Ak máte dostatok pomôcok, aj tak ich vyberte vopred a uistite sa, že sú od minulého roku v dobrom stave, nezhrdzavené a nepopraskané.

Suché vianočné pečivo

V novembri – medovníky a zázvorníky

Medovníky a zázvorníky sa pečú ako prvé, pretože potrebujú aspoň tri týždne postáť, aby zmäkli. Pečte ich preto koncom novembra alebo najneskôr začiatkom decembra. To však ešte nie je všetko! Cesto na medovníky by malo pred pečením odstáť. Ak sa rozhodnete pre tradičné medovníky, vedzte, že cesto by malo najprv zrieť, ideálne aj mesiac.

Podľa receptu by ste tak prvotné cesto mali zamiesiť už začiatkom novembra.

Top recept – Tradičný český medovník

Potrebujeme:

Na prvotné cesto:

  • 500 g pšeničnej alebo ražnej múky
  • 250 g medu
  • 250 g cukru

K ďalšej príprave:

  • 3 žĺtky
  • Perníkové korenie
  • Kypriaci prášok
  • Citrónovú kôru z bio citróna

Postup:

Med a cukor roztopíme nad parou v pol deci vody a zahorúca nalejeme do misky s múkou. Vzniknuté cesto dôkladne miesime 20-30 minút. Potom ho odložíme do chladu na dobu niekoľko týždňov až mesiac. Čím dlhšie bude cesto odpočívať, tým dôjde k lepšiemu vyzretiu a prepojeniu chutí.

Vyzreté cesto musíme najprv zohriať. Vďaka medovej a cukrovej zložke, ktoré v chlade tuhnú, bude zatvrdnuté. Pred ďalšou prípravou ho preto zohrievame v parnom hrnci nad parou približne hodinu alebo dovtedy, kým nezmäkne natoľko, aby sa dalo miesiť.

Potom v dvoch žĺtkoch rozmiešame perníkové korenie, čajovú lyžičku kypriaceho prášku a štipku strúhanej citrónovej kôry. Touto zmesou potrieme rozvaľkané cesto, následne ho stočíme a znova dôkladne premiesime. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrubšiu placku (4 – 8 mm) a vykrajovačkami vykrajujeme želané tvary.

Pred pečením potrieme žĺtkom. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre predhriatej na 150°C dozlatista.

Obmena: Medovníky samozrejme môžete upiecť aj bez cukru, ak cukrovú zložku nahradíte ďalšou dávkou medu. Majte však na pamäti, že med je sladší ako cukor, oproti cukru preto použite menej medu.

medovníky

Tri týždne pred Vianocami – medvedie labky, vanilkové rožky, sušienky

Približne tri týždne pred Vianocami sa môžu začať piecť ďalšie druhy suchého vianočného pečiva, ako medvedie labky domáce oblátky.

Žiadne vianočné pečenie sa nezaobíde bez vanilkových rožkov – tie môžete piecť asi dva až tri týždne pred Vianocami, spolu s rôznymi typmi čajového pečiva a orieškového suchého pečiva.

Top recept – vanilkové rožky bez cukru

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 200 g ghí alebo masla
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového prášku
  • Strúhanú citrónovú kôru z bio citróna
  • Maslo na potretie plechu
  • 50 g cukru z kokosových kvetov podľa chuti (voliteľné)
  • Špaldová krupica na obalenie (voliteľné)

Postup:

Ghí zohrejeme a rozmiešame v ňom vanilkový prášok s cukrom – ak ste sa rozhodli pre cukor, pridávajte ho opatrne, lebo vďaka ghí budú rožky dostatočne sladké.

(Ak nemáme ghí, pripravíme si ghí: V nepriľnavom hrnci uvedieme maslo do varu. Za stáleho miešania varíme na veľmi miernom plameni, pričom odoberáme vznikajúcu penu. Keď sa prestane tvoriť pena a oddelí sa srvátka, rýchlo odstavíme a prečistené maslo bez usadeniny zlejeme.)

Do múky pridáme orechy a citrónovú kôru. Zamiešame. Potom do zmesi nalejeme ghí a vymiesime vláčne cesto – ak je príliš drobivé, pridáme trošku vody. Následne ho necháme odpočinúť v chladničke aspoň jednu hodinu, ideálne cez noc.

Odpočinuté cesto rozdelíme na viac kusov a tie rozvaľkáme na asi 1 cm hrubé valčeky. Valčeky potom rozkrájame na kúsky a vytvarujeme do tvaru rožkov. Na záver ich ešte obalíme v múke alebo špaldovej krupici.

Pečieme na maslom potretom plechu vo vopred rozohriatej rúre pri teplote 180°C asi 8 minút – dozlatista.

vanilkové rožky bez cukru

Dva týždne pred Vianocami – linecké pečivo

Týždeň alebo dva pred Vianocami sa pečú linecké koláčiky, no ešte sa nenapĺňajú – to až pred Vianocami.

Ako skladovať suché vianočné pečivo?

Viacerí si lámu hlavu, ako napečené vianočné pečivo skladovať. V menších bytoch to naozaj môže byť problém – pečivo by malo do Vianoc ostať v chlade a suchu, aby sa nepokazilo. Priestor by mal byť zároveň dobre vetraný a nemali by ste ho nechať pri inom jedle s vôňou, lebo by mohlo nasiaknuť inými pachmi, čím by sa znehodnotilo. Aj rôzne druhy pečiva môžu navzájom napáchnuť.

Všetko pečivo, ktoré sa chystáte odložiť, najprv zatvorte do keramických alebo oceľových nádob. Linecké pečivo najlepšie vydrží v oceľových nádobách prikryté hodvábnym papierom, medovníky a zázvorníky zase najlepšie zmäknú v keramických nádobách. Rôzne druhy pečiva odložte do osobitných nádob, alebo ich aspoň oddeľte papierom na pečenie.

Nádoby umiestnite na chladné miesto, napríklad na chodbu, do chladnej izby, do komory či do chladničky. Ak v komore nemáte dosť miesta alebo sa bojíte, že by pečivo nasiaklo inými pachmi, môžete ho ukryť aj na balkón.

Keď sa rozhodnete pre balkón, určite pečivo zaizolujte pred dažďom, snehom a mrazmi. Môžete ho napríklad zatvoriť do skrinky alebo škatule s izolačným materiálom, napríklad polystyrénom (v prípade silnejších mrazov ho z balkónu zoberte). Taktiež dajte pozor, aby pečivo na balkóne nenašli nevítaní hostia – vtáky, veveričky, alebo ak bývate na prízemí, tak aj myši alebo mačky.

vianočné pečivo

Koláče

Týždeň pred Vianocami – maslové a nepečené koláče

Posledný týždeň pred Vianocami si vyhraďte na pečenie koláčov, ktoré by nevydržali dlhé skladovanie, ako snehové pusinky, laskónky, maslové koláčiky a všetky nepečené druhy koláčovraw zákusky, rafaelo či griláž.

V poslednom týždni pred Vianocami pripravte aj náplne do lineckých koláčov a môžete ich začať zlepovať.

Top recept – raw guľôčky bez cukru

Potrebujeme:

  • 125 g drvených vlašských alebo lieskových orechov
  • 200 g sušených datlí alebo fíg
  • 80 g sušených brusníc
  • 80 g ovsených vločiek
  • 1 – 2 lyžice raw koksového tuku
  • Štipka mletej škorice a badyánu
  • Strúhaný kokos na posypanie
  • Javorový alebo agávový sirup (voliteľné)

Postup:

Ovsené vločky premiešame s polovicou orechov a rozmixujeme. V roztopenom kokosovom tuku rozmiešame korenie a spolu datľami a figami pridáme do zmesi. Rozmixujeme dohladka. Potom pridáme brusnice, zvyšné oriešky a sirup. Zmes poriadne premiešame a necháme chvíľu odstáť v chlade, kým mierne nezatuhne.

Nakoniec zo zmesi ručne vytvarujeme guľôčky. Hotové zákusky môžeme zvrchu posypať strúhaným kokosom. Pred servírovaním znova necháme odstáť v chlade.

vianočné pečivo bez cukru

Pred Štedrým dňom

Veľké vianočné pečenie ukončite vianočkou, roládou a závinmi z kysnutého cesta, čiže makovníkmi, orechovníkmi a kakaovníkmi, ktoré pečieme pred Štedrým dňom. Na Štedrý deň môžete upiecť štrúdľu.

Ako skladovať koláče?

Koláče sa najčastejšie skladujú v chladničke. Aby si zachovali čo najlepšiu vôňu a tvar, zadovážte si na ne zatváracie škatule – plastové, oceľové alebo aspoň papierové.

Na záver

Nezabudnite, vianočné pečenie nie je to jediné, čo máte pred Vianocami stihnúť. Vianoce by nemali byť o strese, hoci sa mu často nevyhneme.

Aby ste tieto Vianoce neprežili v zhone, vopred si premyslite, ktoré druhy pečiva sa chystáte upiecť. Určite nepotrebujete upiecť všetky druhy, no poznačte si tie, ktoré vo vašej rodine pečiete každoročne a k nim pridajte zopár nových receptov na ozvláštnenie!

Prajeme Vám, aby sa Vám všetky koláčiky vydarili a aby ich bolo dosť pre každého! Šťastné a veselé!

4/5 - (5 votes)
author-avatar

O Katarína Senajová

Venujem sa písaniu a ilustrovaniu kníh pre deti a mládež. Mám cit pre estetiku a kombinovanie farieb. Svojimi článkami sa vám snažím čo najlepšie poradiť pri zariaďovaní interiéru a záhrady.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.