Vypestujte si

Ako pestovať patizón? (NÁVOD)

patizón

Patizón je druh zeleniny, ktorá je podobná karfiolu a patrí do rodiny kapustovitých. Je to vynikajúca zelenina, ktorá obsahuje veľa vitamínov a minerálov.

Pestovanie

Ak chcete pestovať patizón, budete potrebovať nasledujúce:

  1. Slnečné miesto: Patizón potrebuje slnečné miesto s dostatkom tepla a svetla. Vyberte si miesto, kde bude mať patizón dostatok svetla počas celého dňa.
  2. Pôdu: Patizón potrebuje hlbokú, úrodnú pôdu, ktorá je dobre odvodnená. Pôdu môžete zlepšiť pridaním kompostu alebo hnojiva s vysokým obsahom dusíka.
  3. Semienka: Semienka patizónu môžete kúpiť v obchode alebo si ich môžete vysievať sami. Pred výsevom semien sa uistite, že sú kvalitné a čerstvé.
  4. Výsev: Semienka patizónu môžete vysievať priamo do zeme, alebo ich môžete vysievať do nádob s substrátom. Keď vysievate semienka, uistite sa, že ich dostatočne zakryjete pôdou alebo substrátom a dostatočne zalievate.
  5. Starostlivosť: Patizón potrebuje pravidelné zalievanie, aby bolo dostatočne hydratované. Dajte pozor, aby ste ho nezalievali príliš často, pretože by mohol hniť. Tiež ho pravidelne odstraňujte od burín, aby mohol rásť voľne.
  6. Zber: Patizón je pripravený na zber, keď dosiahne veľkosť asi 20 až 25 cm. Jeho listy by mali byť tmavo zelené a tvrdé. Použite nožnice alebo nôž na odstrihnutie patizónu z rastliny.

Ak sa budete držať týchto krokov, mali by ste mať úspech s pestovaním patizónu. Je to zdravá a chutná zelenina, ktorá sa hodí do mnohých jedál a môže byť skvelým prínosom do vašej záhradnej úrody.

Kedy je zrelý patizón?

Patizón je pripravený na zber, keď dosiahne veľkosť asi 20 až 25 cm. Jeho listy by mali byť tmavo zelené a tvrdé.

Ak sú listy mäkké alebo majú biele škvrny, znamená to, že ešte nie je úplne zrelý a bude lepšie ho nechať ešte chvíľu dozrieť. Patizón sa môže tiež zbierať v skoršom štádiu, keď má menej ako 20 cm, ale bude menší a mäkší.

V závislosti od toho, ako ho chcete použiť, môžete ho zbierať v rôznych štádiách zrelosti. Napríklad, ak ho chcete použiť na prípravu polievky alebo omáčky, môžete ho zbierať skôr, keď je menší a mäkší. Ak ho chcete použiť na grilovanie alebo pečenie, môžete ho nechať dlhšie dozrieť, aby bol tvrdší a chrumkavejší.

Ako čistiť patizón?

Tu je niekoľko krokov, ako ho môžete očistiť:

  1. Umyte ho pod tečúcou vodou: Pred tým, ako začnete s čistením patizónu, je dôležité ho dôkladne umyť pod tečúcou vodou. Tým odstránite nečistoty a prach z povrchu zeleniny.
  2. Odrežte končeky: Odrežte končeky patizónu, aby ste odstránili žlté alebo zhnité časti.
  3. Odrežte listy: Odrežte všetky listy, ktoré sú na spodnej časti patizónu. Tie môžu byť tvrdé a špinavé, a preto ich odrežte.
  4. Odrežte stopku: Odrežte stopku patizónu, aby ste ho mohli lepšie očistiť.
  5. Očistite patizón: Použite ostrý nôž alebo brúsny papier na odstránenie škvŕn alebo šupiek z povrchu patizónu. Ak chcete odstrániť škvrny, môžete použiť aj brúsny papier alebo ocot.
  6. Nakrájajte patizón: Keď je patizón dôkladne očistený, môžete ho nakrájať podľa vašich potrieb. Môžete ho nakrájať na kolieska alebo na plátky, podľa toho, ako ho chcete použiť.

Ak sa budete držať týchto krokov, mali by ste mať čistý a pripravený patizón na prípravu jedla. Je dôležité ho dobre očistiť, aby ste odstránili nečistoty a špinu a aby ste zabezpečili, že bude chutný a zdravý.

3 rýchle recepty s patizónom

Grilovaný patizón:

Grilujte nakrájaný patizón na oleji s prídavkom soli a čierneho korenia po dobu asi 10 minút, alebo kým nezhnedne a nezmäkne. Podávajte s citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Patizónové kolieska v cestíčku:

Nakrájajte patizón na tenké kolieska, potrite ich cestíčkom z múky, vajec a strúhanky a opečte do zlatista v rozpálenom oleji. Podávajte s kečupom alebo inou omáčkou na výber.

Patizónové polievky

Nasekajte cibuľu a poriadne orestujte na oleji. Pridajte nakrájané kúsky, varte pár minút a pridajte vývar alebo vodu. Pridajte koreniny podľa chuti (napríklad cesnak, tymián, bazalka) a nechajte všetko poriadne povařiť. Potom rozmixujte polievku ponorným mixérom a podávajte s kúskami chleba alebo krutónmi.

4/5 - (5 votes)
author-avatar

O autorovi Redakcia Nášdomov.sk

Bývanie nás baví. Toto charakterizuje celý náš redakčný tím. Sledujeme najnovšie trendy v bývaní a následne vám ich servírujeme v našich článkoch. V prípade otázok nás kontaktujte na info@nasdomov.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *