fritéza

Všetci vieme, že vyprážané potraviny nie sú práve najzdravšie.

Buďme však k sebe úprimní, kto z nás občas nedostane chuť na hranolky, obaľovaný syr, či osmažené a chrumkavé kuracie paličky podobné tým z KFC?

Áno, tak presne kvôli týmto občasným pochúťkam nemusíte opúšťať priestory svojho domu a k ich príprave môžete použiť  moderný fritovací hrniec.

Ak pri nákupe “friťáka” nechcete šliapnuť vedľa, určite vám pomôže náš článok. Rozoberieme v ňom všetky dôležité časti a parametre týkajúce sa fritovacích hrncov.

S pomocou nasledujúcich riadkov si zaručene vyberiete ten správny fritovací hrniec pre vás.

Poďme na to!

od 119,90 €
Nemecká kvalita

ETA Fricool 1172

od 58,00 €
Doručenie po SR

od 86,90 €
Nemecká kvalita

Klarstein QuickPro

od 56,90 €
Nemecká kvalita

Tefal FR495070

od 74,90 €
Overený obchod

DeLonghi F13235

od 59,00 €
Doručenie po SR

 

Typy fritovacích hrncov


Poďme sa na fritovacie hrnce zamerať najprv z pohľadu konštrukčného prevedenia.

Na trhu v súčasnosti viete narazit na tri typy fritovacích hrncov od rozličných výrobcov.

Patria medzi nich značky, akými sú  Bravo, DeLonghi, Domo, Tefal alebo Klarstein.

Každý z výrobkov má samozrejme svoje prednosti, ale zároveň aj určité obmedzenia.

  • Fritovací hrniec so skrytým vyhrievacím telesom
  • Fritovací hrniec s vykurovacím telesom ponoreným v oleji
  • Rotačná fritéza

Zo všeobecného hľadiska možno tvrdiť, že fritovací hrniec so skrytým vyhrievacím telesom postačí každému, kto preferuje občasné vyprážanie pokrmov.

Pri pravidelnom využívaní tohto výrobku je lepšie siahnuť po variante s ponoreným vykurovacím telesom.

Ozajstní milovníci fritovania si skôr doprajú rotačnú fritézu.

Fritovací hrniec so skrytým vyhrievacím telesom


Pravdepodobne jeden z najbežnejších typov, na ktorý môžete naraziť.

Ako už názov tohto produktu prezrádza, ide o fritovací hrniec, v ktorého vnútri neuvidíte vykurovaciu špirálu ohrievajúcu samotný olej.

Tento typ hrnca je zložený z plastového telo ľubovoľného vzhľadu, v ktorom je zakomponovaná nerezová vanička, do ktorej vkladáte drôtený kôš s pochutinami určenými na fritovanie.

Fritovací hrniec so skrytým vyhrievacím telesom vám umožní v maximálnej miere  využiť vnútorný priestor. Nikde sa vám nepletie žiadna tepelná špirála či iné konštrukčné prvky.

Táto nádoba nie je vymeniteľná, pretože presne pod ňou je uložené vykurovacie teleso produkujúce teplo.

Samozrejmosťou je termostat, ktorý stráži správnu teplotu oleja, aby nedošlo k jeho prepáleniu.

Väčší fritovací objem má však svoj háčik. Vzhľadom k tomu, že nerezovú nádobu nie je možné vybrať a oddeliť od zvyšnej elektroniky, tento fritovací hrniec nemôžete umývať v umývačke riadu.

Jedinými umývateľnými prvkami sú drôtený kôš a odnímateľné veko.

O zvyšok sa musíte postarať navlhčenou handrou a čistiacim prípravkom.

V závislosti na tom, akú potravinu budete fritovať, počítajte aj s tým, že odpadané a poodlamované časti jedla sa môžu po čase pripaľovať a vy ich budete musieť vyberať.

Fritovací hrniec s vykurovacím telesom ponoreným v oleji


Opakom vyššie uvedeného zariadenia je fritovací hrniec s vykurovacím telesom ponoreným v oleji.

Na prvý pohľad ide o trochu rozmernejší spotrebič, ktorý ale v plnej miere nevyužíva celý vnútorný priestor.

To je spôsobené ponoreným vykurovacím telesom priamo v oleji.

Tento malý neduh je však kompenzovaný pomerne značnou praktickosťou z pohľadu zloženia jednotlivých častí.

Tak napríklad vyberateľná nerezová vanička pre vyprážanie.

Vďaka tomu, že jej súčasťou nie je výhrevné teleso, pohodlne ju vyberiete a  umyjete v umývačke riadu.

Ďalej možno hovoriť aj o energeticky úspornej prevádzke, pretože špirála ohrieva olej priamo, čím nedochádza k žiadnym tepelným stratám.

Pri zahrievaní oleja navyše dochádza k vzniku špeciálnej chladivej zóny v dolnej časti fritézy.

Vďaka tomu sa vyhnete akémukoľvek pripaľovaniu opadaných častí potravín, ako je strúhanka a iné omrvinky.

Na túto vlastnosť nadväzuje aj ďalší klad fritovacieho hrnca s vykurovacím telesom ponoreným v oleji.

Fritovací olej je potrebné meniť menej často, pretože sa tak často neprepaľuje.

 Kvalitná fritéza za super cenu

Tefal FR495070
Tefal Versalio je univerzálna fritéza, ktorá je vybavená až 9 rôznymi režimami. Jej hlavnou výhodou je jednoduché čistenie a skvelá cena.

Rotačná fritéza


Tretím typom fritovacieho hrnca je tzv. rotačná fritéza, s ktorou sa mnohí stretávajú len výnimočne.

Postupne ale dochádza k rozširovaniu ponuky týchto produktov na trhu. Keď to však s kvalitným a “zdravým” vyprážaním myslíte naozaj vážne, bude pre vás toto zariadenie určite dobrá voľba.

Rotačná fritéza svojím vonkajším vzhľadom pripomína skôr fritovací hrniec so skrytým vyhrievacím telesom.

Po otvorení horného veka na vás však čaká prekvapenie.

Vnútro prístroja totiž tvorí naklonená plochu, v ktorej sa nachádza drôtený kôš z časti ponorený do oleja.

Pri zapnutí fritézy dochádza k rotovaniu koša na naklonenom dne.

Výsledok tohto, momentálne  najmodernejšieho spôsobu vyprážania, je veľmi prekvapujúci a chutný. Potraviny obsahujú podstatne menej škodlivého oleja a získavajú lahodnú chrumkavú kôrku.

Pri fritovaní dôjde pohybom koša k ochladzovaniu potravín.

Rotačné fritézy boli na trh uvedené s jasným cieľom. Výrazná úspora oleja oproti ostatným druhom fritovacích hrncov.

Veľkosť fritézy


Na veľkosť fritovacieho hrnca možno nazerať dvoma spôsobmi. Jedným z nich sú skutočné fyzické rozmery tohto zariadenia.

Tie volíte aj s prihliadnutím na to, či bude fritéza celodenne umiestnená na kuchynskej linke, čomu by mal zodpovedať aj vzhľad, alebo pre ňu nájdete iní miesto.

Najdôležitejším významom slova veľkosť je však objem nádoby či samotného oleja. Na trhu sú k dispozícii produkty s objemom od 0,5 l a zároveň prístroje presahujúce hranicu 4 l.

Pred nákupom si tak musíte určiť, pre koľko členov domácnosti máte v pláne pripravovať jedlo.

Z bežnej praxe vychádza, že 2,5 l fritovací hrniec vystačí pre štyri osoby – to zodpovedá zhruba 1,4 Kg potravín.

V tomto smere si uvedomte dôležitú skutočnosť, že čím väčší objem, tým viac jedla naraz pripravíte a dopracujete sa k  menej častej výmene oleja. Záporom je však trochu vyššia spotreba elektrickej energie, ktorá je potrebná pre rozpálenie oleja.

 Mohlo by vás zaujímať

Sušičky ovocia
Poradíme vám ako vybrať tú správnu sušišku ovocia. Tento skvelý spotrebič vám dokáže ušetriť veľké množstvo času aj energie. Prečítajte si nasledujúci článok a uvidíte sami. Nech sa páči

Funkcie


Fritovací hrniec nie je len obyčajným hrncom na vyprážanie alebo hranolky. Súčasné spotrebiče tejto kategórie sú vybavené množstvom prínosných funkcií a doplnkov, ktoré majú vplyv na bezpečnosť, rýchlosť a kvalitu výslednej prípravy jedla.

Najčastejšie sa stretávame s týmito funkciami a doplnkami:

  • Kontrolky a systémy
  • Filtre
  • Praktické doplnky

Kontrolky a systémy


Ak sa chystáte zaobstarať si fritovací hrniec ľubovoľného prevedenia, určite dbajte na to, aby bol vybavený indikátorom zobrazujúcim správny ohrev oleja. Zariadenia lacnejšej kategórie majú kontrolku, ktorá sa rozsvieti alebo zhasne.

Drahšie prístroje sú často vybavené LCD displejom, ktorý vám podáva množstvo informácií a hlavne slúži na nastavenie najrôznejších funkcií.

Typickým príkladom je nastavenie času, po uplynutí ktorého dôjde k prerušeniu fritovacieho procesu.

Výnimkou nie je ani automatické vypnutie po danej dobe nepoužívania fritovacieho hrnca.

Praktickou funkciou je tiež naprogramovanie vami zvolenej teploty. Tá sa líši pri príprave odlišných potravín.

U fritovacích hrncov s vykurovacím telesom ponoreným v oleji využijete napríklad systém  automatického vypínania v okamihu, kedy je tepelná špirála mimo nádobu s olejom, respektíve mimo svoje primárnej miesto.

Filtre


Zápach prepáleného oleja je nepríjemným pachom. Technická výbava fritovacieho hrnca preto musí zahŕňať aj dostatočnú výbavu filtrov. Úplným základom je pachový filter, ktorý zabráni úniku pachu oleja z hrnca von.

Najlepšou voľbou je vymeniteľný alebo umývateľný pachový filter.

Tieto filtre sú totiž omnoho lepšie z hľadiska jednoduchosti údržby.

Medzi dôležitú výbavu patrí aj tukový filter, ktorého primárna funkcia je vnútri fritovacieho hrnca.

Jeho úlohou nie je zachytávať pachy, ale malé omrvinky z potravín vznikajúce pri smažení. V tomto prípade je možnosť vymyť filter úplnou nevyhnutnosťou.

Jedným z filtrov je tiež ten na vyzrážané pary. Pri vyprážaní dochádza k nadmernej produkcii pár, ktoré sa primárne usadzujú na veku.

Tie modernejšie veká sú vybavené špeciálnym lapačom, ktorý zabraňuje ich úniku a zároveň má kladný vplyv na to, že pri otvorení veka vám prebytočná voda nekvapká nikde okolo.

Praktické doplnky


Ak chcete, aby bol proces fritovania spojený s rýchlosťou, pohodlím a nenáročnosťou, potom vám prinášame súpis praktických funkcií a vymožeností, ktoré bývajú súčasťou fritovacích hrncov:

  • Oddelené zásobníky potravín – Niektoré fritovacie hrnce umožňujú pripravovať viac druhov pochutín vyžadujúcich rozdielnu dobu prípravy. Vďaka oddelenému košu máte šancu vybrať jeden z pokrmov skôr, než ten druhý.
  • Priehľadné veko – Ak nechcete stále kontrolovať stav fritované pochutiny, voľte priehľadné veka, cez ktoré uvidíte všetko potrebné.
  • Viacvrstvové odizolovanie – Ak chcete predísť akémukoľvek popáleniu pri príprave jedla, nepodceňujte izoláciu všetkých rozpálených častí fritézy.
  • Otváranie veka – Dajte prednosť variante, pri ktorej zostane veko po otvorení fritovacieho hrnca jeho neoddeliteľnou súčasťou.
  • Vylievanie oleja z nádoby – Novodobé modely disponujú vylievacou trubičkou, ktorá prináša omnoho ľahší rýchlejší spôsob výmeny oleja.

Čistenie – Predĺži životnosť až o 75%!


Používanie akéhokoľvek domáceho spotrebiča vyžaduje istú údržbu. A v prípade fritovacieho hrnca to platí dvojnásobne, pretože od stavu nerezovej nádoby sa odvíja aj kvalita pripravovaných pochutín.

Pravidelné čistenie sa týka nielen vonkajšej, ale hlavne vnútornej časti.

Zvonku stačí fritovací hrniec alebo fritézu iba  umyť navlhčenou handrou. V prípade vyššej miery znečistenia je niekedy potrebné využiť špeciálne čistiace prípravky.

Vnútorná očista už môže byť náročnejšia. Keď si zaobstaráte fritovací hrniec s vykurovacím telesom ponoreným v oleji, máte v tomto smere vyhrané.

Nerezovú vaňu stačí vybrať, napustiť do nej horúcu vodu, nechať odstáť, poprípade doplniť vhodný čistiaci prípravok. Praktickou alternatívou je aj umývačka riadu.

U fritézy so skrytým vyhrievacím telesom je to trochu horšie a náročnejšie. Olej je potrebné vypustiť alebo odliať. K tomu je potrebná manipulácia s celým hrncom.

Pri čistení musíte byť obzvlášť opatrní, pretože vaňa je súčasťou elektroniky. Inak samotný postup je obdobný, ako vyššie.

Pár užitočných rád na záver


  • Ocot rozriedený vo vode funguje ako ideálny odstraňovač zažltnutých škvŕn, ktoré sa môžu vo fritéze objavovať.
  • Na pripečené kúsky potravín zachytené na stenách nádoby slúžia špeciálne škrabky.
  • Pri údržbe je tiež veľmi užitočný odmasťovač na nerezové doplnky a spotrebiče v kuchyni.
  • Po aplikácii chemických prípravkov na čistenie, nezabúdajte na dôkladné vymytie prístroja pred naplnením novým olejom a ďalším používaním.
Teplovzdušná fritéza – Test a porovnanie + (cena)
4.4 (87.5%) 8 votes

1 komentár

Pridať komentár

Please enter your comment!
Please enter your name here