Vypestujte si

Čučoriedky – Ako pestovať doma (RADY a TIPY)

Ak máte dom a a predovšetkým záhradu, čučoriedky sú jedným z najlepších plodov, ktoré môžete bez väčších problémov aj v našich domácich podmienkach pestovať. Okrem iného sú tiež považované za jednu zo superpotravín. Čučoriedky sú bohaté na antioxidanty, ale pritom je ich pestovanie veľmi jednoduché a zároveň nenáročné. Napriek tomu sa radia medzi menej pestované druhy ovocia. Čučoriedky je však možné pestovať na celom území Slovenska s nadmorskou výškou do 800 metrov.

Najlepšie pomôcky na pestovanie

Čučoriedky – bližší popis

Veľkou výhodou čučoriedok pri ich pestovaní je, že z jednej rastliny je možné dopestovať aj niekoľko kilogramov plodov.

Ďalšou výhodou týchto plodov tiež je, že čučoriedkový ker dokáže produkovať ovocie aj niekoľko desiatok rokov.

Ker je pomerne nízky a kvety sú veľmi pekné biele s jesenným zafarbením listov, vďaka čomu vytvárajú veľmi pekný estetický doplnok záhrady.

Vo všeobecnosti sa však pestovanie čučoriedok až tak nerozšírilo v porovnaní s inými druhmi drobného ovocia. Jedným z dôvodov je nedostatok výsadbového materiálu. Avšak sú veľmi vítaným spestrením jedálnička a ich nutričná hodnota je nenahraditeľná.

Plodom čučoriedky sú bobule, pričom sa ich v strapci zvyčajne nachádza 6 až 12. Šupka plodu môže veľmi intenzívne farbí, na čo je dobré myslieť pri zbere. Jeden dospelý ker môže priniesť úrodu až 5 až 9 kg ročne.

Čučoriedky – pestovanie

Ako pestovať čučoriedky? Pri pestovaní čučoriedok sa treba riadiť niekoľkými dôležitými zásadami. Ide o pomaly rastúce kry, ktoré nemajú veľa prirodzených škodcov alebo ochorení, čo je ich veľkou výhodou. Jednou z najdôležitejších zásad, ktorou sa treba riadiť je, že ich nárokom je kyslá pôda.

Pamätajte, že čučoriedkovému kru trvá 2 až 3 roky, kým začne produkovať bohatšiu úrodu, preto treba byť trpezlivý. Trvá dokonca až 10 rokov, kým dorastie do finálnej výšky.

Ak chcete pestovať čučoriedky, treba sa pripraviť na dlhodobé pestovanie, ktoré vám však prinesie benefity.

Ako pestovať čučoriedky?

Jednou z najdôležitejších zásah, ktorou sa treba riadiť, je pH pôdy. Týmto plodom najlepšie vyhovuje pH od 3,2 do 4,2. Vďaka tejto hodnote rastliny optimálne rastú a tiež získavajú pravidelnú úrodu. Je preto dôležité vyberať ľahkú pôdu s vysokým podielom organickej hmoty. Práve tá vytvára prirodzene kyslé prostredie.

Ak máte pôdu s vyšším podielom pH, je lepšie vykopanú jamu vyplniť zmesou vrchoviskovej rašeliny alebo pilín a kôry.

Tiež sa vypláca vystlať jamu fóliou. Tá chráni substrát pred vplyvom okolitej pôdy. Zároveň na 1 ker budete potrebovať asi 20 litrov zeminy. Najlepšia je čistá vrchovisková rašelina, ktorá je pre čučoriedky prirodzeným prostredím. Kvôli cene však môžete voliť dostupnejšie pôdy a vrchoviskovú rašelinu použiť ako doplnok.

Ako sadiť čučoriedky?

Tu je niekoľko najdôležitejších zásad pri pestovaní čučoriedok:

  1. je možné ich pestovať počas celého roku, najvhodnejšia na výsadbu je však skorá jar
  2. snažte sa zamerať sa na obdobie, keď už nehrozia tuhé mrazy
  3. najvhodnejšie miesto je to, ktoré je slnečné a má priepustnú pôdu
  4. čučoriedky dokážu zniesť aj polotieň, pri nedostatku slnka bývajú zvyčajne menej produktívne
  5. snažte sa nezačínať výsadbu na mieste, kde je priehlbina alebo na mieste, odkiaľ voda prirodzene neodteká – tieto plody totiž neznášajú trvalo premočenú pôdou

Čučoriedky sa dajú pestovať aj v kvetináčoch alebo iných nádobách a je to veľmi obľúbená alternatíva. Vďaka tomu ich môžete tiež jednoducho pestovať na balkóne či na terase a vďaka tomu tiež ľahko presúvať. 

Na pestovanie v takýchto podmienokach vždy používajte čo najväčšie kvetináče. Vhodné veľkosti sú 25 až 40 litrov. Mali by mať drenážne otvory. Platí, že čím väčšia nádoba je, tým  bude dlhšie plod prinášať úrodu.

Na výsadbu je najlepšie používať zmes rašeliny a kompostu alebo substrátu. Pomer by mal byť 2:1. Rastliny sa sadia v rovnakej výške, v akej boli predtým v kontajneroch.

Hnojenie čučoriedok

Dôležité pri pestovaní čučoriedok je aj ich hnojenie. Na to, aby ste udržali kyslé prostredie, je treba používať vybrané a špecializované hnojivá. Sú to, napríklad, hnojivá vhodné pre rododendróny a azalky. Radšej nevyberajte vápenaté hnojivá a hnojivá s chloridovými formami živín. Lepšie budú sírnaté formy. 

Rastliny tiež veľmi dobre reagujú na doplnkovú závlahu. Keďže je ich koreňový systém uložený plytko po pod povrchom, veľmi skoro môžu trpieť nedostatkom vody. Ak nezabezpečíte závlahu, dôjde k spŕchaniu najväčších bobúľ, menšej úrode a tiež slabšiemu rastu. Ako postupovať pri zavlažovaní?

  1. Keďže pri absencii vody v čase rastu a dozrievania plodov dochádza k ich scvrkávaniu a degradácií chuťových vlastností, vhodné je nastielanie povrchu pôdy;
  2. Aby nedošlo k celkovému znehodnoteniu, nastielanie sa môže vykonávať kôrou alebo pilinami;
  3. Takýto postup chráni pred nadbytočným výparom alebo zaburinením;
  4. Buriny treba vytrhávať rukami, aby sa motykol nepresekol plytký koreňový systém.

Väčšina moderných odrôd je samoopelivá. Aby ste však dosiahli lepšiu úrodu, doporučujú sa 2 až 3 odrody súčasne. 

Ako a kedy strihať čučoriedky

Prvou zásadnou informáciou ohľadom strihania čučoriedok je, že ich ker rastie veľmi pomaly. Práve z tohto dôvodu ich takmer vôbec nie je potrebné strihať. Rez je skôr vhodný pre staršie rastliny. Vďaka tomu sa podporí ich nový rast. Ďalším dôvodom sú tiež priestorové dôvody, keď jednotlivé konáre príliš prevísajú alebo sa dotýkajú zeme. 

Najvhodnejším obdobím na samotný rez čučoriedok je predjaré obdobie, keď nehrozia tuhé mrazy. Dôležité je najskôr odstrihať všetky suché časti a následne skrátiť hrubé, prevísajúce konáre. Mladé výhonky je lepšie ponechať bez rezu – tie totiž produkujú úrodu.

Odrody čučoriedok

Netreba si zamieňať divokú čučoriedku (Vaccinium myrtillus) s tou, ktorú možno pestovať na našich záhradách. Tu vo väčšine prípadov nájdete vyšľachtené druhy, ako je čučoriedka chocholíkatá (Vaccinium corymbosum) známa ako kanadská čučoriedka. Na rozdiel od predchádzajúceho druhu sa táto vyznačuje nasledovným:

  • je vyššia, a to dokonca v niektorých prípadoch nad 2 metre
  • máva bohatú úrodu
  • má veľké plody, ktoré obsahujú varbivo iba v šupke

Známe sú ďalej tieto odrody:

  • skoré odrody čučoriedok – Spartan, Duke, Goldtraube, Pioneer;
  • stredne skoré odrody čučoriedok – Blueray, Bluecrop, Toro, Emblue;
  • neskoré odrody čučoriedok – Herbert, Pink Lemonade, Darrow, Coville, Elizabeth;
  • odrody vhodné na pestovanie v nádobách – Top Hat, Pink lemonade, Blue suede, Northland.

Na trhu je však aj veľké množstvo odrôd, medzi ktorými sú veľké rozdiely.

Je to hlavne vo veľkosti plodov, výške úrod, veľkosti rastlín, chuti a aróme plodov, dobe dozrievania, náchylnosti na dážď, a podobne. Všetky odrody sú však vysoko mrazuvzdorné a málo náchylné na choroby a škodcov.

Zavárané čučoriedky

Okrem toho, že sú čučoriedky mimoriadne chutné a zdravé ako také, môžete z nich pripraviť aj množstvo skvelých receptov, ktoré sa dajú využívať v priebehu celého roku. Vynikajúci je džem či zavárané čučoriedky. 

Základ na zaváranie sú, samozrejme, samotné plody. Ak ste si ich aj vypestovali doma, nezabudnite ich v prvom rade vytriediť a vyčistiť od drobných smetí.

Čučoriedky následne prepláchnite v sitku 2 až 3-krát vodou.

Určite tiež vytrieďte bobuľky, ktoré sú príliš prezreté alebo popučené a tie spotrebujte hneď. 

Ďalej budete potrebovať:

  • nálev,
  • zaváracie poháre,
  • viečka.

Nálev a zaváranie čučoriedok

Čistota pohárov je v tomto prípade rozhodujúca na to, aby vám vydržal zdravý kompót. Poháre preto vždy dobre umyte. Môžete ich aj sterilizovať, ale to zvyčajne nie je potrebné.

Nálev si pripravíte nasledovne:

  • potrebujete vodu – 1 liter,
  • 550 až 600 g kryštálového cukru.

Cukor je potrebné variť, kým sa úplne nerozpustí, potom je nálev hotový. Ak nemáte istotu, že ste odhadli správne množstvo, jednoducho vyskúšajte jeden vzorový pohár.

Následne je potrebné očistené čučoriedky nasypať v primeranom množstvo do pohárov. Viackrát s pohárom zatraste, aby sa plody uležali a vy ste nezalievali pohár poloprázdny. Následne zalejte pohár nálevom a zatvorte viečko. Ak chcete zvýrazniť chuť, môžete pridať do pohárov aj čajovú lyžičku rumu.

Poháre potom naukladajte do zaváracieho hrnca a sterilizujte vo vodnom kúpeli pri teplote 90 stupňov na 20 minút. Poháre potom vyberte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Čučoriedkové kompóty vždy uschovajte v chládku a v tme.

Ak chcete zavariť čučoriedky rýchlejšie, je možné využiť postup, pri ktorom do pohárov po vrstvách sypete čučoriedky a striedate ich s cukrom. Na pohár s objemom 0,72 litrov potrebujete asi 70 g kryštálového cukru. Pri tomto spôsobe si bude sterilizácia čučoriedok vyžadovať dlhší čas, 25 až 30 minút pri teplote 90 – 95 stupňov.

Čučoriedky sú nielen jednou zo superpotravín, ale aj prírodný všeliek. Pomahajú na lepšie prekrvenie organizmu, dokážu ochrániť cievy pred poškodením, pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi. V neposlednom rade tiež pozitívne vplývajú na pružnosť ciev v mozgu aj v očiach. Sú zdrojom antioxidantov a ich pravidelnou konzumáciou sa chránime pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Z mnohých dôvodov je ich nielen skvelé zaradiť do jedálnička, ale tiež pestovať doma na záhrade, ak na to máte podmienky.

4/5 - (5 votes)
author-avatar

O autorovi Dominika Koštialiková

Dominika sa popri ostatným záľubám venuje aj mnohým veciam týkajúcich sa domácnosti. Najviac ju zaujímajú všetky novinky, ktoré na jednej strane skrášlia domov a na tej druhej uľahčia fungovanie a chod domácnosti. Má rada moderný mestský štýl bývania v dome a rovnaký štýl zariadenia. Dokáže jej však zaujať aj rozprávková chalupa na vidieku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *