Kuchári zruční i tí menej zruční zbystrite pozornosť! Poradíme vám, ako rýchlo a účinne vyčistíte pripálený hrniec, a to nielen zvnútra, ale i zvonka.
Určite sa už každému z vás prihodila v kuchyni kulinárska chuťovka v podobe pripáleného pokrmu. Nie je problém pripáliť cukor pri príprave karamelu alebo napríklad džem.
Niekedy si takýto náš počin neodnesie len jedlo, ale aj hrniec, v ktorom sme ho varili. Nezúfajte, všetko sa vždy dá zachrániť.
Obsah článku
Ako vyčistiť pripálený hrniec zvnútra v prípade, že sme sa pozabudli a pokrm nám v hrnci prihorel?
Najčastejšia rada, že stačí hrniec zaliať vodou, nechať odstáť a dúfať, že pripálenina sa odmočí, niekedy nestačí. Niekedy je potrebné urobiť viac.
Bez zbytočnej chémie
V obchodoch je dostupné veľké množstvo rôznych chemických prípravkov.
Načo však zbytočne vyhadzovať peniaze za drahé saponáty, keď si vieme poradiť s prostriedkami, ktoré máme bežne doma.
Ponúkame 10 tipov na šetrné vyčistenie pripálených hrncov pomocou bežne dostupných prostriedkov
Ocot
Zmes vody a octu nalejte do pripáleného hrnca a nechajte zovrieť. Pripálené zvyšky sa začnú postupne odlupovať.
Odstráňte ich drevenou varechou alebo hubkou na umývanie riadu.
Sóda bikarbóna
Je vynikajúci pomocník pri odstraňovaní pripálenín. Podľa rozsahu pripáleniny nasypte do hrnca jedlú sódu bikarbónu a zalejte malým množstvom vody.
Nechajte prejsť varom a odstavte.
Po vychladnutí pripáleniny odstráňte hubkou. Nepoužívajte na hliník a teflónové povrchy. (zdroj)
Prášok do pečiva
Má podobné účinky ako sóda bikarbóna, preto postupujte podobne, ako pri jej použití.
Citrón
Tento je možné použiť dvomi spôsobmi.
Buď pripálené miesta potrite hubkou namočenou v čerstvo vytlačenej citrónovej šťave, alebo rozkrojené citróny vložte do hrnca, zalejte vodou a nechajte zovrieť.
Niekoľko minút povarte, nechajte vychladnúť a hrniec vyčistite hubkou.
Čierny čaj
Pripravte si silný odvar z čierneho čaju, pridajte trochu soli a nechajte v pripálenom hrnci odstáť 24 hodín.
Potom ho umyte kuchynskou hubkou. Používajte pri menej pripálených povrchoch.
Soľ
Do pripáleného hrnca nalejte vodu, uveďte ju do varu a následne do nej nasypte väčšie množstvo soli, pokojne aj celé kilo.
Nechajte odstáť 24 hodín. Potom soľný roztok opäť krátko povarte a drevenou varechou odstráňte uvoľnené pripáleniny.
Cukor
Netradičný, ale účinný spôsob odstránenia pripálenín je použitie kockového cukru.
Pripálené miesto v hrnci navlhčite a potom jednoducho vydrhnite niekoľkými kockami cukru.
Tento spôsob nie je vhodný na teflónové povrchy.
Kuchynský olej
Účinný je najmä pri odstraňovaní pripáleného mlieka.
Pripálené miesto potrite hubkou namočenou v oleji. Nechajte chvíľu pôsobiť a zmäknuté pripáleniny jednoducho odstráňte.
Coca-cola
Nalejte kokakolu alebo iný kolový nápoj do pripáleného hrnca a nechajte pôsobiť niekoľko hodín.
Prítomnosť kyseliny fosforečnej v nápoji spôsobí, že pripáleniny sa začnú postupne uvoľňovať.
Prací prášok
Bežný prací prášok nasypte do pripáleného hrnca a povarte ho s trochou vody.
Následne uvoľnené pripáleniny očistite kuchynskou hubkou.
NEZABUDNITE, nech už budete používať ktorúkoľvek metódu čistenia pripálených hrncov, že pred vyčistením je potrebné opatrne odstrániť čo najväčšie množstvo pripálených zvyškov jedla.
Po vyčistení treba hrniec umyť klasickým saponátovým prípravkom na umývanie riadu!
Ako vyčistiť pripáleninu zvonka hrnca?
Varenie pokrmov najmä na plynových sporákoch si vyberá svoju daň v podobe škaredých pripálenín z vonkajšej strany hrnca.
Pripáleniny svedčia o jeho častom používaní, a tak sa stáva, že práve pre svoj nepekný vzhľad takýto hrniec jednoducho končí v koši.
Nemusí to tak byť!
Účinný spôsob, ako z nepekne vyzerajúceho pripáleného hrnca dokážeme urobiť hrniec, aby vyzeral ako nový, je takzvané „odvarenie“ pripálenín a mastnoty.
Je to veľmi jednoduchý a efektívny spôsob, na ktorý potrebujeme iba vodu, sódu bikarbónu a o niečo väčší hrniec ako ten, ktorý chceme vyčistiť.
Postup je nasledovný:
- do väčšieho hrnca nalejte vodu
- prisypte celé balenie jedlej sódy bikarbóny
- vložte doň znečistený hrniec a povarte asi 30 minút.
- odstavte, hrniec vyberte a opláchnite ho studenou vodou
- povrch posypte sódou bikarbónou a drsnejšou stranou kuchynskej hubky ho dôkladne vyčistite
- opláchnite a tešte sa z nového hrnca 🙂