Cvičte doma

Ako vybrať stepper? Toto je TOP 10 produktov!

Steppery sa stávajú čoraz populárnejším strojom na cvičenie, ktorý so sebou prináša benefity pre kardiovaskulárny systém, tonizáciu a vytrvalosť svalov. Ide o veľmi obľúbený prístroj, pretože v porovnaní s inými strojmi na cvičenie je pomerne lacný a ľahšie uskladniteľný.

Je to jednoduchý stroj, ktorý dáva prostredníctvom simulácie pohybu chôdze do schodov zabrať dolným končatinám. Je to skvelý prístroj na cvičenie, vďaka ktorému precvičíte nielen vaše nohy a zadok, ale takisto je užitočný aj pre vaše srdce či pľúca.

TOP 10 stepperov podľa vašich recenzií

Domyos 120

inSPORTline BailarStepper Domyos 120 je základný model, ktorý sa hodí do každej domácnosti. Takisto je cenovo dostupný a na rozdiel od mini-stepperu disponuje nastaviteľným rámom s držadlami. Ako bonus ponúka nosnosť do 100 kg a protišmykové podpery na nohy s pedálmi so špeciálnym priľnavým povrchom.

Stepper Domyos 120 je eliptický trenažér, ktorý na svojom ovládacom panely ponúka až 5 funkcií:

  • spálené kalórie,
  • prejdenú vzdialenosť,
  • čas tréningu,
  • rýchlosť,
  • tepovú frekvenciu.

Rovnako svojmu majiteľovi ponúka 7 cvičebných programov, ktoré boli zostavené v spolupráci s profesionálmi. Takisto vás poteší funkcia Hand-Pulse na rýchle zmeranie pulzovej frekvencie a vstavané kolieska, ktoré slúžia na premiestňovanie stroja.

Klarfit Treppo

inSPORTline BailarKlarfit Treppo je prekvapivá smart novinka, ktorá vám umožní nastaviť si odpor cvičenia až v 12 stupňoch. Rovnako vás prekvapí integrovaný senzor, ktorý monitoruje váš výkon počas tréningu a následne vám zobrazí aktuálne údaje.

S reguláciou záťaže vám takisto pri tomto modeli pomáhajú hydraulické valce. Nosnosť tohto cvičebného stroja predstavuje 120 kg, takže Klarfit Treppo je vhodný aj pre väčších a ťažších ľudí.

Takisto ako plus tu nájdete aj integrovaný displej na zobrazenie priebehu jazdy, meranie tepovej frekvencie a počítanie spálených kalórií.

inSPORTline Bailar

stepperStepper inSPORTline Bailar patrí medzi základné domáce cvičebné pomôcky, ktoré vytrénujú vaše vonkajšie aj vnútorné stehná.  Stepper ponúka technológiu hydraulických tlmičov, čo zaručuje komfortný tréning aj pre vaše kĺby. Model inSPORTline Bailar ponúka 12 úrovní obtiažnosti a tep meria pomocou snímačov v rukoväti.

Jedinečnosť stroja dopĺňajú pedále s veľkou protišmykovou nášľapnou plochou, kolieska pre jednoduchší transport a polohovateľný držiak na fľašu. Takisto z pohľadu úspory sa dá stroj zložiť na minimálnu dĺžku. Pre praktickosť a pohodlnosť je tento model kompatibilný takmer so všetkými značkovými modelmi bezdrôtových snímačov tepu.

Duvlan Skip

stepperStepper DUVLAN Skip je kvalitný stroj pre všetkých nadšencov fitness a cvičenia. Jeho výhodou je primárne posilnenie a spevnenie sedacích, stehenných a lýtkových svalov. Svojho majiteľa prekvapí pevnejšou konštrukciou s maximálnou váhou do 120 kg.

Ako bonus ponúka 12 stupňov záťaže, veľké ergonomicky tvarované držadlo so snímačmi tepovej frekvencie a prehľadný LCD displej.

inSPORTline Twist Big

stepperinSPORTline Twist Big je stepper s novým bočným nášľapom pre efektívnejšie spevnenie a zoštíhlenie zadku, bokov, stehien a brušných svalov. Rovnako disponuje gumovými úchytmi, posuvnými pedálmi a stabilnou konštrukciou s twist pohybom do strán.

Medzi ďalšie výhody, vďaka ktorým si inSPORTline Twist Big zamilujete, patrí:

  • nastaviteľná záťaž,
  • remeňový systém odporu,
  • prehľadný displej,
  • nosnosť do 100kg.

Mini Twist stepper inSPORTline Jungy

stepperMini Twist stepper inSPORTline Jungy ponúka možnosť nastavenia výšky kroku s tichým chodom a twist pohyb do strán pre krajšie a pevné boky.

Stepper takisto nahrádza nudné, avšak účinné šliapanie do schodov, pričom je šetrný ku vašim kĺbom. Rovnako pri cvičení oceníte hydraulické tlmiče, ktoré šeria vaše kĺby.

Cvičením na steppery Mini Twist inSPORTline Jungy získate zvýšenie a zlepšenie kondičnej vytrvalosti, štíhlejšiu postavu a takisto slúži ako prevencia ochorenia srdca a pľúc.

Power stepper Master

stepperPower stepper Master je ideálnou cvičebnou pomôckou pre posilňovanie a tvarovanie vnútorných a vonkajších častí stehien. Vďaka konštrukcii s hydraulickými tlmičmi je cvičenie šetrné ku kĺbom. Stroj ponúka 12 úrovní záťaže a všetky údaje uvidíte na prehľadnom LCD displeji.

Takisto šetrí vaše miesto v domácnosti, pretože konštrukcia steppera umožňuje jeho zloženie pre úsporu miesta pri skladovaní. Rovnako váš potešia snímače tepovej frekvencie v rukovätiach, pedále s protišmykovou nášľapnou plochou a transportné kolieska. Nosnosť stroja je 120kg.

Mini stepper HMS S3092

stepperVýhodou tohto modelu je schopnosť prispôsobiť odpor, a tým aj úroveň obtiažnosti a jeho široké protišmykové behúne. Cvičenie na Mini steppery HMS S3092 je vhodné pre ženy a aj pre mužov všetkých vekových kategórií.

Preto ak sa chcete rýchlo dostať do kondície a spáliť tuky, zvoľte tento rok na cvičenie Mini stepper HMS S3092.

STEPPER 100 DOMYOS

stepperStepper MS100 je vybavený protišmykovými podperami na nohy a pedálmi s priľnavým povrchom, vďaka čomu vám zaručí maximálnu stabilitu počas cvičenia. Takisto sa ľahko prenáša, nezaberá veľa miesta a poskytuje potrebné údaje ako počet opakovaní, dobu trvania cvičenia, frekvenciu a hodnotu spálených kalórií.

inSPORTline Cylina

inSPORTline Cylina predstavuje stepper v typicky ženskom, ružovom prevedení, ktorý je nielen pekný na pohľad, ale aj praktický, malý a skladný. Nosnosť steppera je 100 kg a jeho hmotnosť len 7,5 kg.

Stepper inSPORTline Cylina je vyrobený z kombinácie ocele, ABS, polypropylénu a PVC. Takisto váš potešia hydraulické tlmiče na šetrenie vašich kĺbov, nastaviteľná výška krokov a vstavaný počítač, ktorý vám poskytne údaje o čase cvičenia, počte krokov, spotrebe kalórií a scan.

Aké sú výhody stepperu?

Aké výhody so sebou prináša cvičenie na steppery?

Priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém a dýchanie

Stepper poskytuje miernu úroveň aeróbnej aktivity. Najvýhodnejšie je ho používať pri pravidelnom  30 až 60 minútovom kardio cvičení v ustálenom stave.

Pri pravidelnom cvičení na steppery sa vám zlepší kardiovaskulárny systém. To znamená, že vaše srdce zosilnie a nebude musieť tak tvrdo pracovať počas bežného denného pohybu. Rovnako takto zosilnené srdce poskytuje vašim svalom krv, ktorá je bohatšia na kyslík, a tým zlepšuje celkovú energiu a fungovanie vášho tela.

Kardiovaskulárne cvičenie takisto zahŕňa hlavné svalové skupiny vykonávajúce pohyb po dlhú dobu s malým, až takmer žiadnym odporom. To znamená, že vďaka tomuto cvičeniu nebudete takí zadýchaní a zvýši sa aj vaša srdcová frekvencia.

Tónovanie a posilňovanie svalstva

Pravidelným cvičením na steppery budete spaľovať kalórie, čo vedie k štíhlejšej postave a tónovaniu vášho svalstva. Príkladom môžu byť napríklad hamstringy, pretože v tomto prípade kvalitne rozvinuté hamstringy predstavujú základ dobre vypracovanej postavy.

Ďalšími svalovými oblasťami, ktoré na steppery precvičíte, sú napríklad štvorhlavý stehenný sval a svaly lýtka a zadku.

Skvelý na chudnutie a spaľovanie kalórií

Vďaka pravidelnému cvičeniu na steppery budete páliť kalórie, čo bude viesť k zrýchleniu metabolizmu a znižovaniu hmotnosti.

Stepper v sebe kombinuje aeróbne a kardio výhody, čo vedie k rýchlejšiemu úbytku hmotnosti ako pri iných strojoch na cvičenie. Preto ak trpíte nadváhou, stepper je pre vás vhodnou alternatívou cvičenia.

Zlepšuje náladu

Nielen kardio, ale každé cvičenie dokáže zlepšiť vašu náladu. Fyzická aktivita totižto stimuluje prácu mozgu, a to vo vás zanecháva pocit šťastia a väčšieho uvoľnenia.

Pre lepšie využitie tohto benefitu cvičte aspoň 30 minút denne.

Typy stepperov

Dnešný trh so sebou prináša aj niekoľko druhov stepperov, ktoré sa hodia pre každého fanúšika cvičenia, a preto je naozaj z čoho vyberať.

Ide napríklad o klasické steppery, mini steppery, manuálne či elektronické steppery.

Up/down steppery

Up/down steppery majú v sebe zabudované pedále, ktoré sa pri cvičení pohybujú hore a dole. Odpor v rámci cvičenia zabezpečujú hydraulické piesty pod pedálmi. Jednotlivé úrovne odporu sú nastaviteľné, v tomto prípade zleží len od vašich cieľov a preferencií.

Twist steppery

Ide o steppery, ktoré sú podobné up/down stepperom, vo svojou repertoári však majú pridaný bočný pohyb. Tento bočný pohyb vytvára tzv. “twist” pohyb, vďaka ktorému pri cvičení zapojíte gluteálne svaly (veľké svaly zadku) a šikmé svaly po stranách trupu.

Steppery s expandérmi

Jedným z obľúbených typov stepperov sú aj modely s pridávnymi expandérmi. Expandéry vyrobené z gumy vytvárajú pri ťahaní určitú úroveň odporu, čím pri cvičení zapojíte aj svaly zvyšku tela.

Takéto cvičenie tým pádom vedie ku kompletnému workout tréningu.

Mini steppery

Mini-steppery sú spravidla vybavené len pedálmi a nemajú žiadne rukoväte. Niektoré typy sú však doplnené o expandéry, ktoré môžete pripevniť k pedálom a precvičiť tak celé telo.

V prípade mini-stepperov ide o najlacnejšiu a najmenšiu verziu týchto strojov na cvičenie. To znamená, že ak nechcete minúť veľa peňazí alebo ste obmedzení priestorom, mini-stepper je pre vás skvelá voľba.

Klasické steppery

Klasické steppery majú rovnaký dizajn pedálov ako mini-steppery, sú však doplnené o rám s držadlami. Výsledkom tohto spojenia je oveľa jednoduchšie vyvažovanie, čo predstavuje prístupnú alternatívu steppera pre každého.

To znamená, že rukoväte vám v tomto prípade umožňujú ubrať nejakú záťaž z nôh, takže na nich môžete cvičiť oveľa dlhšie ako na iných modeloch. Jedinou nevýhodou v tomto prípade je ich cena, ktorá je o čosi vyššia ako napríklad u mini-stepperov.

Manuálne steppery

Manuálne steppery predstavujú lacnejšiu alternatívu týchto strojov na cvičenie. Avšak oproti elektronickým modelom sú všeobecne ťažšie nastaviteľné, takže ak plánujete počas tréningu meniť úroveň odporu, môže to byť pre vás zložitejšie.

stepper

Elektronické steppery

Pokiaľ ide o zmenu odporu a rýchlosti, tak elektronické steppery predstavujú lepšiu alternatívu. Princíp spočíva v tom, že počas cvičenia jednoducho stlačíte tlačidlá a odpor alebo rýchlosť sa automaticky nastaví aj počas tréningu.

Ďalšou výhodou je aj kladenie menšej záťaže na vaše členky a kolená. To však predstavuje vyššiu cenu zariadenia ako u manuálnych modelov.

Ako vybrať najlepší stepper do vašej domácnosti?

Pri kúpe steppera je dôležité zamerať sa na určité parametre, ktoré je potrebné pred jeho kúpou zvážiť. Ide napríklad o miesto, kde bude stepper uskladnený, o osobu, ktorá bude na ňom cvičiť či o cenu cvičebného zariadenia.

Nosnosť

Nosnosť a obmedzenie hmotnosti predstavujú pri výbere steppera jeden z najdôležitejších parametrov. Maximálna nosnosť väčšiny stepperov sa pohybuje medzi 100 a 120 kg.

V prípade mini-stepperov je táto nosnosť nižšia, pretože sú malé, prenosné a zvyčajne nie sú vyrobené z pevných súčiastok. Preto pred kúpou nového stepperu si treba poriadne premyslieť a uvedomiť, že ak prekročíte hmotnostný limit, môže pri cvičení dôjsť k poškodeniu stroja či zraneniu.

Regulácia záťaže

Regulácia záťaže prebieha u stepperov 3 spôsobmi, niektoré typy stroja však reguláciu neumožňujú.

3 typy regulácie záťaže:

  • posuvom tlmičov – vykonáva sa po páke šľapky, má obmedzený rozsah záťaže a jej nastavovanie je relatívne zdĺhavé,
  • otočením tlmiča – ide o najobľúbenejšie typ stepperu, ktorý má otočnú koncovku so stupnicou a záťaž meníte iba otáčaním regulátora,
  • magnetická brzda – ide o drahší model, na ktorom je odpor vytváraný cez permanentný magnet.

Hmotnosť

Dôležitá pri výbere steppera je takisto aj jeho hmotnosť. Kvalitnejší v tomto smere býva stepper s vyššou hmotnosťou, pretože je stabilnejší. Nehrozí vám tak zranenie pri nečakanom páde alebo naklonení steppera.

Aké poznáme typy steppera podľa hmotnosti?

  • Menej ako 9,5 kg
  • Menšia váha ako 11 kg
  • Menej ako 32,5 kg
  • Menšia váha ako 127 kg
  • 127 kg a viac

Úrovne odporu

Úrovne odporu sú skvelým pomocníkom pri formovaní postavy a silových tréningoch. Preto ak plánujete na steppery cvičiť prevažne silovo, cvičebný stroj s viacerými úrovňami odporu bude pre vás skvelým pomocníkom.

Dnešný trh ponúka steppery s niekoľkými úrovňami odporu, a to od 0 až do 24 úrovni odporu. Jednotlivé úrovne ovplyvňujú aj celkovú cenu daného cvičebného stroja. Preto ak si vyberiete k vám domov drahší stepper, pravdepodobne vás prekvapí aj viacerými dostupnými úrovňami odporu.

V prípade ak viete, že stepper budú používať viacerí ľudia s rozličnou kondíciou alebo chcete na steppery cvičiť poriadne tréningy, hľadajte modely práve s viacerými úrovňami odporu.

Cena

Ceny steppera sú rozmanité, záleží od značky, typu a dostupných funkcií. Samotné ceny sa pohybujú od 40 € do viac ako 300 €. Ide o dobrú investíciu pre nadšencov domáceho fitnessu. 

Jednotlivé modely stepperov dostanete kúpiť okrem špecializovaných predajní so športovými potrebami aj v supermarketoch. Rovnako obľúbený je aj online predaj v rôznych e-shopoch.

Rozmery

Pred kúpou nového steppera si musíte takisto zvážiť, či mate na jeho uskladnenie dostatok miesta a kde sa bude stepper pri a po cvičení nachádzať.

To znamená, že pred samotnou kúpou je lepšie si skontrolovať veľkosť priestoru a samotné rozmery steppera, ktorý idete kupovať. Vyhnite sa tam zbytočným nedorozumeniam.

4/5 - (6 votes)
author-avatar

O autorovi Denisa Neuschlová

Som kreatívna duša, ktorá ma cit pre dizajn, štýl a nadčasovosť. Všetky tieto stránky sa snažím nájsť v domácnosti a pretaviť ich pre vás do zaujímavých článkov. Či už ide o kvalitné návody, tipy, odporúčania alebo recenzie, tu ste na tom správnom mieste.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *