Ako na to?

Krtonôžka – Viete, ako vyzerá? + (AKO SA JEJ ZBAVIŤ)

Škodcov v domove či v záhrade nemá v obľube nikto. O to viac, ak sa ich potrebujete čím skôr zbaviť. Krtonôžka je jedným z nich. Krtonôžka obyčajná patrí medzi škodcov a nazýva sa tiež medvedík obyčajný alebo tiež šťúr. V porovnaní s inými druhmi záhradných škodcov vie narobiť celkom slušné škody. Rada vyčína nielen v našich záhradách, ale tiež v záhradách v celej Európe. Poradíte si s ňou?

Krtonôžka obyčajná

Krtonôžka – charakteristika

Treba si zapamätať, že najväčší a v podstate jediný výskyt krtonôžok v záhrade je počas ich rozmnožovacieho obdobia od mája do júna. Nič nenechávajte na náhodu, pretože ak ju necháte vo vašej záhrade, môžete celkom určite rátať so zničenou úrodou.

Na jar si samičky vyhrabú v pôde „komoru“ do maximálnej hĺbky 25 cm. Do nej potom nakladú od 200 do 400 vajíčok. Zároveň ohrýzajú korene, v dôsledku čoho rastliny uhynú. V priebehu týchto 2-3 mesiacov si spravia aj niekoľko takýchto hniezd. 

Výskyt krtonôžky vo vašej záhrade identifikujete prostredníctvom nakyprenej pôdy a tiež uhynutých rastlín.

Najvačšie škodlivosť krtonôžok spočíva v tom, čím sa živia. Jej larvy sa živia humusom a tiež koreňmi rastlín.

Napadnutá rastlina potom pochopiteľne zvädne a vyschne. Vajíčka kladú samičky vždy až na tretí rok po vyliahnutí. Samotný vývoj teda trvá dva roky. 

Ako rozoznať krtonôžku

Veľkosť krtonôžky je maximálne do 7 centimetrov. Väčšie jedince môžu vyrásť dokonca až do veľkosti 10 až 12 centimetrov. Môžete ju rozoznať podľa jej typickej farby, ktorá je tmavohnedá, bruchu má zase sivohnedé. Celé valcovité telo je pokryté jemnými chĺpkami. Na hlave sa nachádzajú veľké tykadlá.

Predné krídla krtonôžku sú kratšie, nie sú schopné letu, ale zadnými krídlami môže vzlietnuť. Je to predovšetkým nočný živočích.

Ďalším typickým znakom je, že jej predné končatiny pripomínajú nohy krtkov. 

Prednými silnými nohami dokáže vyhrabať pomerne hlbokú jamu, do ktorej ukladá mierne sploštené vajíčka. Tie sú bielej farby, larvy sú zase svetložlté. Sú schopné prezimovať už v hĺbke od 0,5 až do 2 metrov.

Krtonôžky sa veľmi rýchlo množia a tiež odolávajú zime. Samička tak môže naklásť ich vajíčka už na jeseň, pričom sa vyliahnu práve na jar, keď väčšina záhradkárov začína sadiť zeleninu. Práve jeseň je preto pre ich likvidáciu kľúčové.

Krtonôžka a škody, ktoré spôsobuje

Žiaden hmyz nespraví v záhrade nič dobré, a podobne je to aj s krtonôžkou. Najviac škody spôsobuje:

  • na zelenine – ako je mrkva, kapusta, uhorky, tekvica, ale tiež paradajky a strukoviny;
  • pri budovaní podzemných chodiek narúša pôdu;
  • korene – obhrýzaním poškodzuje korene drobného ovocia, ale aj trávniky či okrasné rastliny. Najväčšie zmeny možno badať na mladých rastlinách, pretože tam tiež kladie vajíčka.

Predovšetkým samičky sa zriedkakedy držujú na povrchu pôdy. Krtonôžke stačí k životu zelenina a čerstvá pôda, do ktorej sa zahrabe. Po ukončení párenia ju nájdete na povrchu len pri hľadaní potravy.

Následne sa vracia do podzemných úkrytov k hniezdam, z ktorých postupne vychádzajú larvy podobné bielym mravcom, tie sú takisto dosť škodlivé.

Dôležité je krtonôžku, prípadne celé jej hniezdo, vytrasovať – iba tak sa jej trvalo zbavíte. To možno veľmi ľahko určiť podľa obrysov cestičiek, ktoré sa v pôde vytvára tým, ako škodca cestuje z hniezda za potravou.

Ako sa zbaviť krtonôžky

Patríte medzi záhradkárov, ktorí dajú do pôdy čokoľvek, len aby ste sa zbavili nežiadúceho hmyzu

Mnohí záhradkári sypú a lejú do pôdy kadečo, len aby sa zbavili akéhokoľvek škodcu.

Krtonôžka obyčajná dokáže vyčíňať hlavne v noci a aj preto nie je také jednoduché zbaviť sa jej.

Najúčinnejšie sa môžu javiť chemické postreky, ktoré však majú na druhej strane nevýhodu rôznych nežiadúcich účinkov. Jednou z ďalších možností sú parazitické hlístice, ktorých výhodou zase je, že sa vďaka nim vyhneme agresívnym látkam a chemikáliám. Na druhej strane je však účinok slabší a dosiahnutie efektu trvá dlhšie. 

Chemický postrek a krtonôžka

Na našom trhu zatiaľ neexistuje druh postreku, ktorý je špeciálne pripravený pre krtonôžku. Preto treba siahnuť po akomkoľvek účinnom chemickom postreku, ktorý je dostupný.

Malo by ísť o klasický druh postrekov na hmyz. V tomto prípade však vyberajte veľmi starostlivo, pretože viaceré druhy chemických postrekov neničia iba hmyz, ale aj rastliny či plody.

Parazitické hlístice a krtonôžka

Bez nežiaducich vedľajších účinkov sa dá s krtonôžkou bojovať práve parazitickými hlísticami. Tie sa dajú do pôdy aplikovať pri polievaní alebo vo forme postreku. Ich účinok spočíva v napadnutí tkanív hostiteľa, po ktorom krtonôžka obyčajná do niekoľkých dní uhynie. Týmto spôsobom neničí iba dospelé jedince, ale aj larvy v rôznych štádiách vývoja.

Treba si tiež uvedomiť, že krtonôžka obyčajná je tiež len ďalšou súčasťou potravinového reťazca.

To znamená, že okrem chemických postrekov a hlístic je tiež likvidovaná aj prirodzenými predármi, ktoré nájdete v prírode. Medzi jej hlavných nepriateľov patria sovy, škorce, ale tiež vrany alebo krtkovia. Práve krtkovia majú v tomto prípade veľkú výhodu, pretože rovnako ako krtonôžky žijú pod zemou. 

Odpudzovač krtonôžky obyčajnej

Na trhu existuje aj ekologickejšia ochrana proti krtonôžke a tou je odpudzovač. Takýto odpudzovač celkom spoľahlivo vypudí okrem iného aj krtkov, hrabošov či iné hlodavce.

Princíp jeho fungovania je na báze lisovaných semien ricínu, ktorý je pre každého škodcu veľmi nepríjemný. Jednoducho stačí nahrnúť na prípravok malú vrstvu zeme. Pôsobí 80 až 90 dní. 

Poznáte „babské rady“?

Osvedčené známe tipy záhradkárou postupne putujú generáciami a vďaka tomu existuje veľké množstvo ďalších tipov, ako sa krtonôžky zbaviť. Či skutočne fungujú treba len vyskúšať. Avšak za pokus to rozhodne stojí. Tu sú niektoré z nich:

  • skúste vysadiť okolo záhonov chryzantémy alebo nechtík – práve tie by mali krtonôžkám zapáchať;
  • do jamy hlbokej 75 centimetrov vložte vedro s hnijúcimi zemiakmi a slamou, zakryte ju plechom – teplo priláka škodca, ktorého následne zalejete vriacou vodou;
  • klasická voda so saponátom sa osvedčila mnohým záhradkárom – stačí ju naliať do dier krtonôžok;
  • ďalšou možnosťou je mokrá deka – rozprestrite ju na záhrade a druhý deň môžete pozbierať všetky krtonôžky, ktoré sa zdržujú tam, kde je teplo a vlhko;
  • vajíčková škrupina v kombinácii s jedlým olejom je pre krtonôžku smrteľná, navyše pôsobí ako hnojivo;
  • amoniak sa tiež používa pri ničení krtonôžok tak, že ho zriedite s vodou a nalejete do jamky na sadenice;
  • krtonôžka je samotár, iné jedinca okrem párenie neznáša, slabších jedincov zabije. Preto ich stačí zozbierať do nádoby a takýmto spôsobom sa zabijú navzájom.

Ak chcete mať peknú záhradu bez akýchkoľvek škodcov, je vždy potrebné sledovať, čo sa v nej deje. Akonáhle zbadáte akékoľvek nezrovnalosti, môže ísť s veľkou pravdepodobnosťou práve o škodcu. Jedným z nich je krtonôžka obyčajná, s ktorou by ste si však odteraz, aj vďaka tomuto článku, mali vedieť poradiť.

4/5 - (5 votes)
author-avatar

O autorovi Dominika Koštialiková

Dominika sa popri ostatným záľubám venuje aj mnohým veciam týkajúcich sa domácnosti. Najviac ju zaujímajú všetky novinky, ktoré na jednej strane skrášlia domov a na tej druhej uľahčia fungovanie a chod domácnosti. Má rada moderný mestský štýl bývania v dome a rovnaký štýl zariadenia. Dokáže jej však zaujať aj rozprávková chalupa na vidieku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *