Káva a pečenie môže znieť ako veľmi nepravdepodobná kombinácia, ale používanie kávy pri pečení je v skutočnosti celkom bežné. Dodáva mnohým dezertom jedinečnú chuť a často sa používa na podtrhnutie bohatej, výraznej chuti koláčom, sušienkam a iným pochúťkam. Pri pečení ju môžete využívať v mnohých formách, od silného espressa cez varenú kávu až po kávový extrakt.
Obsah článku
Špecifická chuť
Pri používaní varenej kávy pri pečení je dôležité použiť silný základ, pretože pri zmiešaní s inými prísadami sa jej chuť zriedi. Je tiež dôležité zohľadniť chuť ostatných zložiek v recepte, pretože káva môže byť príliš výrazná. Pri používaní je najlepšie začať najprv s malým množstvom a následne ho upraviť podľa chuti.
Použitie kávy pri pečení sa môže použiť aj na dodanie teplého nádychu receptu. Pridanie malého množstva do bohatého krémového dezertu mu môže dodať jemnú hrejivosť, ktorá určite poteší. Môže tiež pomôcť zvýrazniť chuť ostatných prísad.
Na dosiahnutie rôznych výsledkov chutí možno použiť rôzne druhy kávy. Majte v zásobe hneď viacero druhov z Tchibo a vyberte do receptu tú správnu. Napríklad použitím tmavého praženia sa dosiahne bohatšia a hlbšia chuť, zatiaľ čo svetlejšie praženie môže poskytnúť jemnejšiu a delikátnejšiu chuť. Kávová usadenina sa môže použiť na vytvorenie chrumkavej polevy na koláče.
Ideálna do čokoládových receptov
Je možné ju použiť aj na zvýraznenie chuti čokoládových dezertov, ako sú cupcaky, čokoládové torty a dokonca aj čokoládové sušienky, krémy a peny. Použitie kávy pri pečení môže pomôcť zvýrazniť čokoládovú chuť a urobiť dezert ešte lákavejším. Kávu možno použiť aj na dodanie orechovej chuti koláčom a sušienkam, ako aj na dodanie hĺbky a komplexnosti jednoduchým receptom. Zrejme najobľúbenejším a najrozšírenejším, ale zároveň aj pomerne pracným receptom s jej použitím je tiramisu.
Na záver možno povedať, že použitie kávy pri pečení je vynikajúci spôsob, ako dodať dezertom alebo slaným pokrmom jedinečnú chuť. Jej zaradenie do receptov pri pečení určite poteší každú chuťovú bunku a to aj u tých ľudí, ktorí tomuto horúcemu kofeínovému nápoju inak neholdujú.
1. Kávová pena (či krém na cupcake)
Prichystajte si ¾ šálky ľadovej vody, ktorou zalejete približne 40 gramov rozpustnej kávy s asi 150 gramov kryštálového cukru. Túto zmes potrebujete poriadne vyšľahať, aby ste dostali takú konzistenciu, ktorej tvar nepadne. Penu môžete servírovať v pohári dozdobenú ovocím, prípadne ju použijete ako krém na vrch cupcakov.
2. Zmrzlina s príchuťou kávy
Ideálny dezert na teplé letné dni! Budete potrebovať obyčajné sladené Salko, balenie smotany na šľahanie a lyžicu instantnej kávy. Kávu zalejte troškou vody, pridajte Salko a šľahajte. Následnej do zmesi pridajte aj smotanu na šľahanie a znovu premixujte. Takto vytvorenú penu dajte do mrazničky a pri vysokej teplote (alebo vašej chuti) si ju naložte do misky a vychutnajte.
3. Kávové sušienky
V miske zmiešajte 120 g hladkej múky s 30 g kakaa a troškou soli. V druhej nádobe si vyšľahajte 80 g mäkkého masla s balením vanilkového cukru a 35 g práškového cukru – následne sem pridajte žĺtok a cca 40 ml studeného silného espressa. Sypkú zmes pridajte do tej kávovej a vypracujte cesto, ktoré nechajte vychladnúť v chladničke. Po hodine odoberajte guličky a tvarujte na plech sušienky. Tie stačí piecť na 170°C približne 10-15 minút.