Kuchyňa

Smaltované hrnce – Aké sú ich výhody? + (NAJ hrnce)

Biele smaltované hrnce

Liatinový riad zaznamenal v posledných rokoch nárast popularity. A z dobrého dôvodu. Holandské pece a panvice vyrobené z tohto odolného kovu sa preslávili ako najlepšie po celom svete. Či už ste skúsený šéfkuchár alebo kuchár začiatočník, smalt má jedinečnú všestrannosť, ako aj dedičnú kvalitu, vďaka ktorej sa ľahko prenáša z generácie na generáciu. Smaltované hrnce jednoducho musíte vyskúšať, aby ste pocítili rozdiel. Verte nám, že ku klasickej liatine sa už nevrátite.

Najlepšie smaltované hrnce

Čo je to smalt?

Smalt je materiál vyrobený tavením práškového skla na substrát. Je vypálený s aditívnymi pigmentmi. Pokrytie oceľových prvkov smaltom chráni základný materiál pred hrdzou, dodáva riadu príjemný estetický vzhľad a zaručuje zdravie a bezpečnosť pri používaní smaltovaného riadu v kuchyni.

Jeho odolnosť je výsledkom vypaľovania pri vysokých teplotách (asi 850 °C). Vďaka tomu je nielen odolný, ale je tiež vhodný na použitie na akomkoľvek sporáku (vrátane indukčných varných dosiek) a je vhodný aj do umývačky riadu.

Sklovitý smalt (častice skla, ktoré sa intenzívnym teplom spájajú so spodnou vrstvou) vytvára neporézny povrch, ktorý chráni materiál vášho hrnca alebo panvice.

Je to skvelý tepelný vodič, ľahko sa umýva, nehrdzavie, dokáže uvariť čokoľvek, čo bežná liatinová panvica.

Smaltované hrnce a ich história

Spomeňte si dnes na smaltovaný kuchynský riad a pravdepodobne si predstavíte niečo potiahnuté smaltom. V prvých rokoch to tak určite nebolo. Na začiatku boli hrnce na varenie zvnútra obložené smaltom, ale zvonku vyzerali ako každá iná liatina.

Smaltovaný liatinový hrniec

Ľudia chceli spôsob nanášania povlaku na železo, ktorý by zabránil prenikaniu kovovej chuti alebo hrdze do potravín. Niečo, čo je odolné voči kyselinám a ľahko sa čistí bez namáhavého drhnutia.

História smaltu začína pred viac ako 5 000 rokmi. Staroveké civilizácie používali smalt na pokrytie svojich hlinených predmetov a šperkov. Forma smaltovaného riadu, ktorý sa v súčasnosti používa a ktorý všetci poznáme, sa datuje do roku 1760 v Nemecku. Myšlienka používať bezpečný a efektívny povrch na kuchynský riad sa prvýkrát uchytila práve ​​tam.

O 50 rokov neskôr sa sklovitý smaltovaný obklad, nazývaný aj porcelán, na kuchynské panvice udomácnil vo viacerých európskych krajinách. Smaltovanie sa už neobmedzovalo len na dekoratívne umenie a remeslá.

Boli smaltované hrnce na varenie skutočne také čisté a bezpečné, ako sa zdalo? Niektorí ľudia ich chválili ako oveľa lepšie ako čokoľvek predtým známe. Iní hovorili o vyplavovaní jedovatých prísad do jedla. Zistiť, čo si v začiatkoch mysleli kuchári či gazdiné, nie je také jednoduché.

Počas niekoľkých nasledujúcich desaťročí sa smaltovaný kov začal používať na domáce hrnce, panvice, umývadlá, ako aj na označenie ulíc, lekárske vybavenie a podobne. A predsa mal smaltovaný riad ešte ďaleko od atraktívneho a užitočného sériovo vyrábaného riadu z konca 19. storočia a začiatku 20. storočia.

Smaltovaný riad bol prvým sériovo vyrábaným americkým kuchynským riadom. Výroba začala v 70. rokoch 19. storočia a pokračovala do 30. rokov 20. storočia. Predmety ako hrnce, kanvice, formy na pečenie a naberačky boli vyrazené z tenkých plechov zo železa, ocele alebo hliníka a následne potiahnuté smaltom. Ten bol natavený na kov vo veľmi horúcej peci.

Smaltovaný riad bol oveľa ľahší ako priemerný kuchynský riad. Ľahšie sa čistí a je odolnejší ako porcelán.

Smaltovaný riad bol zvyčajne dostupný v modrej, červenej, fialovej, hnedej, zelenej, ružovej, šedej a bielej farbe. Vzory boli také rozmanité ako farby. Na niektorých kúskoch bola unikátna zmes farieb, ktorú zberatelia nazývajú „koniec dňa“, pretože boli vyrobené zo zmesi zvyškov glazúry. Biela bola najčastejšie vyrábaná farba. Biele hrnce mali zvyčajne modrý alebo červený okraj.

Krásnym príkladom rozkošného smaltovaného hrnca je Orion smaltovaný hrniec s pokrievkou Tečka. Ten dizajn si skrátka zamilujete! Rýdza nostalgia. Spomienka na letné prázdniny u starkých, lenivé ráno a kakao do postele. Čo viac si priať.

Orion Smaltovaný hrniec s pokrievkou Tečka

Výhody smaltovaných hrncov

Smaltované hrnce majú oproti liatinovým hrncom množstvo výhod.

Trvanlivosť

Liatinový smaltovaný hrniec alebo panvica stojí viac ako iné druhy nepriľnavého riadu. Na rozdiel od týchto lacnejších kúskov však smaltovaný liatinový riad vydrží dlho. V skutočnosti nie je nič neobvyklé, že sa liatina odovzdáva členom rodiny ako dedičstvo. Smaltovaný liatinový riad má tiež tendenciu byť ťažší a pevnejší.

Všestrannosť

Smaltovaný liatinový riad je možné použiť na rôznych zdrojoch tepla. Rovnako ľahko sa dá použiť pod grilom, v rúre alebo na varnej doske. To je dôvod, prečo je užitočný pre rôzne varné prvky, ktoré zahŕňajú indukciu.

Väčšina smaltovaného keramického riadu má ploché dno, ktoré umožňuje použitie v indukčnej rúre. Vďaka technologickému pokroku a vynikajúcemu dizajnu väčšina výrobcov smaltovaného riadu, najmä tých špičkových, ako je Staub, v priemere používa modernizovaný dizajn a ergonomické gombíky, ktoré odolávajú teplu až do 260 °C.

Smaltovaný hrniec LAMART LT1209 odolá dokonca teplote do výšky 280 °C.

LAMART LT1209

Uchovávanie tepla

Smaltovaná liatina veľmi dobre šíri a udržuje teplo, čo umožňuje jedlám zostať horúce. Ak sa rozhodnete podávať akékoľvek jedlá v smaltovanom riade, je vysoká pravdepodobnosť, že jedlo zostane teplé po celú dobu.

Konzervácia tepla je to, čo odlišuje smaltovanú liatinu od iných konštrukčných materiálov na riad. Pretože liatina poskytuje rovnomerné priestorové teplo, je to tiež dôvod, prečo väčšina ľudí uprednostňuje pečenie v smaltovanej liatine.

Nepriľnavosť a čistota

Smaltovaný liatinový riad je prirodzene menej priľnavý ako klasický liatinový riad. Hladký smaltovaný povrch pôsobí ako nepriľnavá vrstva, ktorá je ideálna na prípravu širokej škály jedál. Pokiaľ pri varení nastavíte správnu teplotu (nízka až stredná teplota), jemná vrstva tuku automaticky pokryje povrch, čím sa dosiahne dokonalý efekt zhnednutia.

Smaltovaný povrch, ktorý má nepriľnavé vlastnosti, sa veľmi ľahko čistí a udržiava. Vo väčšine prípadov budete potrebovať iba špongiu, vlažnú vodu a jemné mydlo.

Väčšina dnešných výrobcov tiež zabezpečuje, že ich sortiment smaltovaného riadu je vhodný do umývačky riadu pre jednoduchšie čistenie.

Nevypúšťanie škodlivých látok z kovu

Smaltovaný liatinový riad zo seba neuvoľňuje žiadne škodliviny. Na rozdiel od iných druhov riadu vrátane nehrdzavejúcej ocele.  Ak sa bojíte, že bežná liatina nie je bezpečná, pretože železo sa vylúhuje do jedla, potom smaltovaná liatina môže byť pre vás to pravé.

Smaltovaná liatina nereaguje na kyslé potraviny. To znamená, že môžete pripraviť širokú škálu jedál, ktoré sú kyslé.

Žiadna hrdza

Hlavnou výhodou smaltovanej liatiny je skutočnosť, že nehrdzavie. Na rozdiel od tradičných liatinových riadov, smaltovaný liatinový riad nie je náchylný na hrdzu. Holá liatina môže ľahko hrdzavieť, ak nie je správne vyhotovená. Môže tiež hrdzavieť, keď je dlhší čas vo vode. To sa môže stať, ak panvicu odložíte a nie je úplne suchá.

Smaltovaná liatina má ochrannú vrstvu náteru, ktorá ju chráni pred hrdzavením. Čo vám umožňuje namočiť ho, zovrieť v ňom vodu, ako aj vyčistiť v umývačke riadu.

Sú smaltované hrnce bezpečné?

Použitie klasického liatinového riadu môže viesť k zvýšeniu hladiny železa v organizme. Nadmerná hladina železa v tele môže viesť k vážnym zdravotným problémom. To sa, samozrejme, nemôže stať pri smaltovaných hrncoch.

Hlavnou výhodou smaltovaných kusov oproti tradičným liatinovým nádobám je ich inertnosť. Smaltovaný povrch je nereaktívny, takže v smaltovanom hrnci môžete variť všetky druhy potravín bez obáv z vylučovania škodlivých látok za kovu. Ak sa však smaltovaný povlak poškodí, vnútorný povrch nebude inertný a železo v jadre hrnca sa môže vylúhovať do jedla.

Smaltovaný železný riad sa považuje za bezpečný podľa Centra pre bezpečnosť potravín a aplikovanú výživu FDA. Rady kuchynského riadu dovezené zo zahraničia musia spĺňať bezpečnostné normy FDA. Dovoz riadu, ktorý obsahuje v glazúrach potenciálne toxickú látku kadmium, je zakázaný. Výrobcovia prestali používať pigmenty na báze kadmia a olova.

Uistite sa, že kupujete iba vysokokvalitné smaltované výrobky od dôveryhodných značiek. Povlak musí byť hrubý a odolný proti poškriabaniu. Pre istotu sa vyhnite privážaniu smaltovaných liatinových nádob zo zahraničia.

Smaltované hrnce a ich nevýhody

1. Väčšie smaltované liatinové nádoby môžu byť na bežné použitie dosť ťažké. Mnohí kuchári však uprednostňujú ťažšie a pevnejšie predmety pred tenkými kúskami, ktoré majú tendenciu sa po použití skrútiť alebo pretlačiť.

2. Smaltovaná liatina má v porovnaní s holou liatinou nižšiu tepelnú vodivosť. Dosiahnutie požadovanej teploty bude trvať trochu dlhšie. Teplo však zostáva rovnomerne rozložené po celom hrnci pre dobré varenie.

3. Porcelánový smaltovaný povlak je relatívne krehký a po určitom čase môže byť náchylný na odštiepenie. Môže tiež prasknúť, ak do hrnca buchnete príliš silno. Čistiace prostriedky môžu poškodiť jeho povrch.

4. Kovové náčinie môže poškriabať alebo odštiepiť povrch. Namiesto kovu by ste mali používať drevené alebo silikónové náčinie.

5. Ďalšou nevýhodou je, že kvalitný smaltovaný liatinový riad môže byť veľmi drahý. Vo všeobecnosti stojí viac ako nepotiahnutá verzia, najmä pokiaľ ide o známe značky, ako sú Le Creuset a Staub.

Záver

Výhody smaltovanej liatiny sú početné. Ako môžete vidieť, smaltovaný liatinový riad je úžasný investičný kúsok. Pri správnej starostlivosti vydrží desiatky rokov. Podá úžasne výsledky v kuchyni.

Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťte ho.
author-avatar

O Juraj Pavlík

Čas s dobrou knihou strávený vo voňavej záhrade je pre mňa najcennejší. Sem tam si pri čítaní zobnem z čerstvých jahôd či malín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.