Ako na to?

Ako správne pripraviť paradajkový pretlak?

rajčinový pretlak v poháry

Paradajky sú jednou z najobľúbenejších a najvyužívanejších zelenín vôbec. Množstvo skvelých kuchárov a odborníkov na gastronómiu nedá na ne kvôli ich jedinečnej chuti dopustiť. Poďme sa pozrieť na to, ako pripraviť paradajkový pretlak.

Paradajky sa dajú skutočne kombinovať do veľkého množstvá jedál, a to v rôznych podobách. Často sú využívané aj vo forme paradajkového pretlaku.

Ak však máte možnosť, určite neodporúčame paradajkový pretlak kupovať v klasických obchodoch, ale si ho pripraviť doma. Je totiž oveľa chutnejší.

Ako teda správne doma pripraviť domáci paradajkový pretlak? Na túto i ďalšie otázky vám odpovieme v dnešnom článku.

Prečo by sme mali jesť paradajky každý deň?

Paradajky pôvodne pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky.

Pravdepodobne niekedy okolo polovice 16. storočia sa dostali aj do Talianska, kde sú považované za jednu z najdôležitejších prísad ich kuchyne.

V kuchyni sa bežne začali používať až koncom 18. storočia. Dovtedy bola paradajka alebo inak povedané rajčiak jedlý len okrasnou rastlinou.

rajčiny na pretlakČo paradajky obsahujú a prečo sú pre naše telo zdravé?

Ideálne by bolo, keby sme paradajky konzumovali každý deň, keďže sú pre náš organizmus mimoriadne prospešné.

Jedna klasická paradajka totiž v sebe obsahuje:

  • len 22 kalórií
  • človeku poskytuje približne 28 % denného prísunu vitamínu C
  • 95 % tvorí voda
  • 4 % sú sacharidy, z čoho polovicu tvorí glukóza a fruktóza
  • zvyšok je nerozpustná vláknina

Môžete teda vidieť, že paradajka je skutočne veľmi bohatá na rôzne vitamíny a minerály.

vitamínov sú to vitamín C, vitamín K či niekoľko druhov vitamínu B.

minerálov najmä vápnik, železo, magnézium či draslík, meď, mangán a selén.

Kedy je paradajka najlepšia?

Najlepšie a najzdravšie sú ti najčervenšie plody.

Táto zelenina je totiž nositeľom takzvaného karotenoidu (červeného farbiva), ktoré je zároveň plné antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred rakovinou prsníka, žalúdka či prostaty.

Chutný slivkový lekvár

slivky

Dostali ste chuť na slivkový lekvár? Prečítajte si náš článok o tom, ako pripraviť chutný lekvár presne ako od babičky.

Aké sú benefity paradajok pre naše telo?

Paradajka je skutočne superpotravinou, ktorú by ste rozhodne mali zaradiť do svojho pravidelného jedálnička.

Pozrite sa, na čo všetko paradajky v našom organizme pôsobia priaznivo:

  • bojujú proti zápalom a oxidačnému stresu
  • znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • spomaľujú proces spálenia sa na slnku
  • znižujú riziko vzniku krvných zrazenín

Ako na paradajkový pretlak?

Najčastejšou prísadou vyrobenou z paradajok je klasický paradajkový pretlak, na ktorý nedá dopustiť množstvo kuchárov.

Vynikajúci paradajkový pretlak, ktorý osvieži a pozdvihne vaše jedlo si môžete pripraviť aj u vás doma.

Ako na to? Sledujte náš podrobný postup.

rajčinový pretlakVýber a príprava paradajok

Veľmi dôležitou časťou ešte pred samotným varením paradajkového pretlaku je správna príprava a kvalitný výber paradajok. Vždy je dobré ich pretriediť a zhnité, plesnivé či napadnuté kusy vyradiť.  

Pri paradajkovom pretlaku totiž aj jedna pokazená paradajka, môže ovplyvniť jeho chuť.

Ako sme spomínali vyššie, tie najzdravšie a najchutnejšie paradajky sú tie, ktoré sú  poriadne vyzreté, červené a mäkké. Ak takéto paradajky nemáte, pokojne ich nechajte ešte dozrieť niekde v komore

Takto vyzreté paradajky následne poriadne umyjeme a zbavíme ich všetkých nečistôt, ako sú napríklad zem či nejaké chemické postreky.

Akákoľvek nečistota totiž môže taktiež poznačiť výslednú chuť samotného pretlaku.

Po očistení paradajky nakrájajte na väčšie kusy, vložte do veľkého hlbokého hrnca a zalejte čistou vodou v pomere 1 liter vody na 10 kilogramov paradajok.

Varenie paradajok

Po predchádzajúcich krokoch prichádza na rad samotné varenie. Paradajky vždy varíme na strednom stupni a stále ich miešame, a to kvôli tomu, aby nedošlo k ich pripáleniu.

Hneď ako sa paradajky rozvaria, sú krásne mazľavé a mäkké, je naše varenie na konci. Túto zmes následne pretlačíme alebo prepasírujeme cez sitko.

Pasírovaním dosiahneme to, že budú paradajky bez šupiek a zrniečok.

Ideálne je potom túto zmes ešte chvíľu povariť na miernom ohni, aby poriadne zhustla. Môžete pridať soľ a korenie podľa vlastnej chuti.

Množstvo popredných kuchárov však vo svojich knihách či na internete odporúča nechať paradajkový pretlak úplne čistý bez akýchkoľvek prísad.

Vďaka tomu sa totiž z neho stane skutočne univerzálna surovina, ktorá sa hodí do všetkého.

Uskladnenie a uchovanie paradajkového pretlaku

Hotový paradajkový pretlak je potrebné dať do fliaš a uskladniť.

Ideálne sú fľaše s patentovým uzáverom, ktoré je nutné ešte pred naplnením poriadne opláchnuť a ohriať.

Keď máme paradajkový pretlak naplnený vo fľašiach, začneme so sterilizáciou.

Sterilizujeme pri teplote 80 ˚C, a to približne 5 až 10 minút. Vždy je lepšie dlhšie.

Po sterilizácii je dôležité fľaše uskladniť na chladnejšie miesto. Po ich otvorení odporúčame pretlak ihneď spracovať, keďže by sa mohol pokaziť.

Zamrazenie paradajkového pretlaku

Druhým spôsobom, akým môžete paradajkový pretlak uchovať a uskladniť, je jeho zamrazenie.

Paradajkovú zmes nechajte po dovarení vychladnúť, naplňte ju do sklenených fliaš a zalejte olivovým olejom.

Uzatvorené fľaše potom vložte do chladničky, kde by mal paradajkový pretlak vydržať 3 až 4 týždne. V prípade, že potrebujete paradajkový pretlak udržať dlhšie, skúste ho vložiť do mrazničky. V zamrazenom stave by vám mal vydržať až 9 mesiacov.

Ako využiť paradajkový pretlak?

Paradajkový pretlak skutočne patrí medzi tie najuniverzálnejšie suroviny, ktoré môžete pridať takmer do každého jedla.

Veľké množstvo kuchárov naň nedá dopustiť a musia ho mať vždy vo svojej kuchyni dostatok. Pochopiteľne, najviac sa paradajkový pretlak využíva v talianskej kuchyni, keďže sa z neho robí omáčka na obľúbené pizze.

Pretlak sa však dá pokojne konzumovať aj za studena, kedy sa hodí ako ochutená omáčka do obľúbených nachos alebo vo forme paradajkovej šťavy do dnes mimoriadne populárnych smoothies.

Šťava z paradajok sa využívajú najmä pri redukčných diétach, keďže ide o výživný pokrm, ktorý dodá vášmu telu energiu.

Pretlak sa taktiež používa na prípravu obľúbenej paradajkovej polievky, zapekaných cestovín alebo guláša.

domáci rajčinový pretlakAko pripraviť paradajkovú polievku?

Na záver nášho článku sme sa vás rozhodli potešiť skvelým receptom na mimoriadne obľúbenú paradajkovú polievku z rajčinového pretlaku.

Recept je skutočne jednoduchý a nemusíte byť majstrom v kuchyni, aby ste ho zvládli.

Budeme potrebovať:

  • 120 gramov domáceho paradajkového pretlaku
  • 1 kus cibule
  • 1 kus bobkového listu
  • 4 kusy nového celého korenia
  • 1 kus klinčekov
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 polievkové lyžice ryže
  • olej
  • 1 polievkovú lyžicu hladkej múky
  • cukor
  • petržlenovú vňať
  • chlieb

Celý postup začína varením približne jedného litra čistej vody, do ktorej, keď ju máme poriadne zohriatu, pridáme paradajkový pretlak. Následne pridáme ošúpanú cibuľu, bobkový list, nové korenie, klinček, trošku soli a korenia. 

Celú zmes potom varíme na miernom ohni približne po dobu 15 minút.

Následne do polievky pridáme ryžu a varíme ju domäkka. Pripravíme si zápražku z oleja a múky a zalejeme ju približne 200 ml vody. Rozmiešame a vylejeme do polievky.

Potom už len krátko povaríme na miernom ohni, prípadne môžeme ochutiť cukrom. Je to však na každého individuálnej chuti.

Polievku je ideálne podávať s chlebovými krutónmi. Veríme, že vám bude chutiť.

Záver

Paradajky sú tu s nami už skutočne veľmi dlho a ich pozícia vo svetovej kuchyni je skutočne mimoriadne dôležitá.

Nielenže sú mimoriadne chutné, ale taktiež obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré nášmu organizmu prospievajú a dodávajú mu chýbajúcu silu a vitalitu.

Doslova univerzálnou surovinou, ktorú môžete pridať takmer do každého jedla, sa paradajky stávajú vďaka paradajkovému pretlaku, ktorý si, samozrejme, môžete kúpiť aj v klasických obchodoch či supermarketoch.

Zaručujeme vám však, že nikdy nebude taký výnimočný a kvalitný, ako keď si tento zázrak uvaríte doma, a to najlepšie z domácich paradajok alebo z paradajok od vašich lokálnych farmárov.

Takto si totiž budete takmer istý, že paradajky neprešli nejakou špeciálnou chemickou úpravou a skutočne ide o zdravé plody.

Ak ste si prečítali náš článok, veríme že ste pochopili, že príprava paradajkového pretlaku nie je skutočne nič náročné a okrem skúsených kuchárov to zvládnu aj úplní začiatočníci.

Na záverom už len dodávame, že je paradajkový pretlak je ideálne pripravovať v období sezóny paradajok, keďže na prípravu skutočne potrebujete väčšie množstvo vyzretých a veľkých plodov.

O Redakcia Nášdomov.sk

Bývanie nás baví. Toto charakterizuje celý náš redakčný tím. Sledujeme najnovšie trendy v bývaní a následne vám ich servírujeme v našich článkoch. V prípade otázok nás kontaktujte na info@nasdomov.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.