Magazín

Najlepší recept na medovníky – chutné a mäkké

perníky

Prinášam vám jeden z najobľúbenejších receptov na toto populárne vianočné pečivo. Jemné v strede, chrumkavé na okrajoch, dokonale okorenené. Spolu s melasou a hnedým cukrom vytvoríte ideálnu sladenú sviatkovú dobrotu. Najlepší recept na medovníky môže byť teraz celý váš. 

Kľúčové ingrediencie v medovníkoch

Úplný recept je uvedený nižšie, ale najprv si tu zopakujme niekoľko kľúčových ingrediencií. Všetky recepty na perníkové sušienky začínajú rovnako a väčšina sa dedí z generácie na generáciu. Taký je aj náš recept.

Do tohto receptu sa pridáva trochu viac melasy a je tu zvýšené aj  množstvo príchutí korenia (škorica, zázvor, klinčeky a nové korenie). Kvôli pridanému lepkavému sladidlu (melase) pridávame ešte trochu múky. 

 Rovnako ako keď pripravujeme veterníkové sušienky , trocha múky  navyše pomáha sušienkam udržať svoj tvar.

  • Melasa + korenie na dochutenie
  • Vajíčko , aby mali perníčky štruktúru a bohatosť
  • Hnedý cukor namiesto bieleho kryštálového cukru

Ako vyrobiť perníkové sušienky

Poďme si prejsť receptom na perníčky, aby ste sa cítili sebaisto, keď začnete piecť.

Cesto vychlaďte: Cesto je lepkavé, keď sa všetko zmiesi v miske, a preto sa MUSÍ chladiť aspoň 3 hodiny. Doprajte si dostatok času v kuchyni alebo pripravte cesto na sušienky a nechajte ho cez noc chladiť. 

Chcete, aby bolo cesto na sušienky pevné, aby si držalo svoj tvar, a aby sa s ním dobre pracovalo. Nebudete mať ani jedno, pokiaľ ho naozaj nevychladíte.

Zabaľte cesto: Najjednoduchšie je zabaliť cesto pred chladením do plastovej fólie. Odoberte 1/2 pripraveného cesta na sušienky, položte ho na dlhý plát plastovej fólie, zabaľte ho a vyrovnajte na kotúč. Opakujte s ďalšou 1/2 cesta.

Potom zase chladíme. Vychladnuté cesto na sušienky je jednoduchšie vyvaľkať, keď má tvar kotúča, preto sa ho pokúste uviesť do takého tvaru. Taktiež cesto na sušienky rýchlejšie vychladne, keď má menší objem. A pri vaľkaní/tvarovaní je jednoduchšie pracovať s menšími porciami!

Vyvaľkajte: Po vychladnutí vyvaľkajte kotúče cesta na sušienky, kým nebudú hrubé asi 1 cm. Nebojte sa pomúčiť si ruky, valček, pracovnú plochu a všetko čo máte pri sebe. Tým chcem povedať: cesto na sušienky sa môže pri práci lepiť. Takže sa nebojte pridať na pracovnú plochu viac múky. Múčne škvrny na povrchu vytvarovaného cesta na sušienky sa upečú.

perníkové hviezdičky

Vykrajované sušienky položte na vystlaný plech asi 1 cm od seba. Sušienky sa skutočne neroztečú, ale chcete sa uistiť, že majú dostatok priestoru na dýchanie. Sú to predsa perníčky a tie nechceme pokaziť.

Ako zdobiť perníčky

Po upečení a vychladnutí je čas koláčiky ozdobiť. Hovoríme o úsmevoch, očiach, motýlikoch, gombíkoch, vlnovkách, o čomkoľvek, po čom vaše srdce milujúce perníčky túži. 

Vtedy je naozaj zábavné mať pri sebe v kuchyni kamaráta alebo malého pekára. Môžete použiť jednoduchú cukrovú polevu alebo môj tradičný recept na kráľovskú polevu , podľa toho, čo uprednostňujete.

Polevu zafarbite niekoľkými kvapkami potravinárskeho farbiva, aby ste to okorenili. Tento recept je naozaj jednoducchý, s ním sa stanú perníčky najobľúbenejším vianočným pečivom pre celú vašu rodinu. 

Výhody repceptu

  •       Cesto sa ľahko spojí
  •       Chuť je na mieste – veľa melasy, zázvoru, škorice, korenia a klinčekov
  •       Okraje sú mierne ostré
  •       Stredy sú mäkké a žuvacie
  •       Dajú sa tak ľahko zdobiť

A ak sa nemôžete nabažiť perníkovej chuti, vyskúšajte aj recepty na čokoládové zázvorové sušienky , ľadové perníkové sušienky z ovsených vločiek a perníkové vafle ako ďalšie!

koláčiky

Zhrnutie ingrediencií

  • 10 polievkových lyžíc ( 2/3 šálky ; 145 g ) nesoleného masla, zmäknutého na izbovú teplotu
  • 3/4 šálky ( 150 g ) baleného svetlého alebo tmavohnedého cukru
  • 2/3 šálky (160 ml) nesírenej melasy
  • 1 veľké vajce pri izbovej teplote
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 3 a 1/2 šálky ( 438 g ) univerzálnej múky  ( lyžica a zarovnaná )
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica mletého zázvoru (áno, 1 plná polievková lyžica!)
  • 1 polievková lyžica mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého nového korenia
  • 1/2 lyžičky mletých klinčekov

Inštrukcie

Vo veľkej misy pomocou ručného mixéra alebo stojanového mixéra s lopatkovým nástavcom šľaháme maslo 1 minútu pri strednej rýchlosti, kým nebude úplne hladké a krémové. 

Pridajte hnedý cukor a melasu a šľahajte na stredne vysokej rýchlosti, kým sa nespoja a krémovo vyzerajú. Podľa potreby zoškrabte boky a dno misky. Potom pri vysokej rýchlosti zašľaháme vajce a vanilku 2 celé minúty. Podľa potreby zoškrabte boky a dno misky. Maslo sa môže oddeliť; to je v poriadku.

V samostatnej miske rozšľahajte múku, sódu bikarbónu, soľ, zázvor, škoricu, nové korenie a klinčeky, kým sa nespojí. Na nízkej rýchlosti pomaly vmiešame do mokrých ingrediencií, kým sa nespoja

Cesto na sušienky bude dosť husté a mierne lepkavé. Cesto rozdeľte na polovicu a každú položte na veľký kus plastovej fólie. Každý pevne zabaľte a poklepte, aby ste vytvorili tvar disku – kotúča. Disky ochlaďte aspoň 3 hodiny a až 3 dni. Chladenie je pre toto cesto na sušienky povinné. Ideálne je ak cesto chladíte cez noc.

Predhrejte rúru na 177 ° C, potom 2-3 veľké plechy vysteľte papierom na pečenie alebo silikónovými podložkami na pečenie. 

Vyberte 1 kotúč vychladeného cesta na sušienky z chladničky. Pracovnú plochu, ako aj ruky a valček posypte múkou. Rozvaľkajte kotúč na hrúbku 1cm. Tipy na vaľkanie – cesto môže pri vaľkaní prasknúť a drobiť sa. 

Čo je užitočné, je zdvihnúť ho a otáčať ním za pochodu. Okrem toho si môžete pomocou prstov pomôcť spojiť praskajúce okraje späť dohromady. Prvých pár valčekov je vždy najťažších, keďže cesto je také tuhé, ale opätovné vaľkanie odrezkov je oveľa jednoduchšie. 

perníky v miske

Nakrájajte na tvary. Umiestnite tvary 1 cm od seba na pripravené plechy na pečenie. Odrezky cesta znova rolujte, kým sa všetko cesto nevytvaruje. Opakujte so zvyšným kotúčom cesta.

Medovníky pečieme asi 9-10 minút. Majte na pamäti, že čím dlhšie sa koláčiky pečú, tým budú tvrdšie a chrumkavejšie. 

Nechajte ich po dopečení 5 minút vychladnúť na plechu. Po úplnom vychladnutí ozdobte podľa želania. Sušienky zostanú čerstvé zakryté pri izbovej teplote až 1 týždeň.

Záver

Sladké, krehké, jednoducho neodolateľné. Upečte medovníky, o akých sa vám ani nesnívalo. Pohostite svojich najdrahších tradičnou sladkosťou. Medovníky skrátka neomrzia.

4/5 - (5 votes)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *