Dobrý mlynček na kávu je pre skvelú šálku kávy nevyhnutný. Avšak, pokiaľ ide o rozhodovanie o tom, ktorý mlynček si zaobstarať, to už také ľahké a jasné nie je. Aký je teda najlepší typ mlynčeka na kávu?
Obsah článku
Najlepšie mlynčeky na kávu
Ako vybrať mlynček na kávu
Väčšinou ide jednoducho o to čo máte radi a akú máte radi kávu. Mlynček na otrepy je lepší ako čepeľový mlynček a je najlepšou voľbou pre prekvapkávanú kávu a aj espresso.
Pri výbere brúsky musíte zvážiť cenu, čas a konzistenciu.
Nie každá brúska na otrepy je rovnaká. Budú sa líšiť v tých troch oblastiach, ktoré boli spomenuté vyššie.
Dôkladný pohľad na každý mlynček na kávu s čepeľou, ale aj na ten otrepový je najlepší spôsob, ako zistiť, prečo je pravdepodobne mlynček na otrepy lepší.
Čo robí dobrý mlynček na kávu naozaj dobrým?
Káva
Káva je snáď najobľúbenejším nápojom na svete. Preto dáva zmysel, že väčšina kávičkárov si ju chce vychutnať čo najlepšiu. Môže to znamenať získanie kávových zŕn z určitej časti sveta alebo od konkrétneho výrobcu.
Pre mnohých ľudí je vychutnanie si dobrej kávy záležitosťou zájdenia si do svojej obľúbenej kaviarne a objednať si svoju obľúbený nápoj.
Pre skutočných fajnšmekrov je väčšinou potrebné, aby si zohnali čerstvú praženú kávu, najlepšie od lokálnej pražiarne a potom si kávu vyrobili sami doma.
To znamená, že musíte mať spôsob, ako pomlieť zrná, a preto sa budete musieť rozhodnúť medzi čepeľou a brúskou.
Získanie dokonalej šálky kávy potrebuje viac ako len perfektné zrná.
Bez ohľadu na to, aký fantastický je váš kávovar alebo aké vynikajúce sú zrná, ak ich prehrejete v procese mletia alebo ak dôjde k nekonzistentnému mletiu, káva nebude mať chuť, o ktorú ste sa snažili.
Preto je nevyhnutné získať správnu brúsku.
Existujú dva rôzne typy, z ktorých si môžete vybrať. Môžete si zaobstarať čepeľovú brúsku alebo brúsku na otrepy.
Obe môžu fungovať v závislosti od vašich konkrétnych želaní a potrieb, ale budete musieť pochopiť rozdiel medzi nimi, aby ste sa mohli efektívne rozhodnúť.
Čepeľové brúsky
Do malej miery sa budú zdať podobné kuchynskému robotu v tom, že majú čepeľ, ktorá vyzerá ako rotor lietadla.
Zvyčajne zistíte, že tento typ brúsky je lacnejší ako ostatné. To nevyhnutne neznamená, že nemôžete dosiahnuť slušné mletie, jednoducho to bude fungovať inak ako brúska na otrepy.
Niektorí by naznačovali, že to nie je brúska ako taká, pretože sa čepele otáčajú tak, že majú tendenciu krájať, lámať a rozbíjať zrnká. Táto akcia je v rozpore s ich skutočným mletím.
Ako fungujú
Zrnká sa nasypú na čepele a potom tu bude buď tlačidlo, ktoré začne čepeľ otáčať, alebo ak je ovládané mechanicky, môže existovať spôsob, ako čepele otáčať mechanickou pákou.
Keď sa čepeľ začne otáčať, zrnká sa polámu na menšie časti. Činnosť čepelí tiež vytvára efekt, ktorý prirodzene vťahuje nekrájané zrná a väčšie kúsky do čepelí. V závislosti od vašich preferencií môžete chcieť jemnejšie alebo hrubšie zrno kávy.
Aby bolo zrno kávy jemnejšie, stačí, ak čepele necháte otáčať dlhší čas.
Na druhej strane, ak pripravujete kávové zrná pre kávovar na prekvapkávanú kávu, chceli by ste, aby boli jemnejšie. To by znamenalo, že by ste kávu potrebovali mlieť dlhšie.
Pri používaní tohto typu brúsky je dôležité, aby ste používali skôr pulzovanie ako dôsledné vírenie čepele.
Dôvodom je, že ak jednoducho stlačíte tlačidlo alebo otočíte pákou, aby ste dosiahli neustále otáčanie čepelí bez prestávok, vygeneruje sa určité množstvo tepla, ktoré by mohlo poškodiť kávové zrno.
Zníži to celkovú konzistenciu kávového zrna. Jedným z dobrých dôvodov, pre ktoré by ste mali zvážiť používanie čepeľových mlynčekov, je skutočnosť, že sú veľmi lacné v porovnaní s mlynčekmi na otrepy.
S týmto typom mlynčeka je tiež príprava kávovej usadeniny rýchlejšia.
https://www.youtube.com/watch?v=RE5URiOglUo
Otrepový mlynček
Mlynček na otrepy (funguje na základe kameňových mlynčekov) skutočne melie kávové zrná tak, že ich vtiera medzi abrazívne povrchy. Proces začína väčšími otrepami a potom sa zrná dostanú do stále menších otrepov, keď je zrno kávy jemnejšie.
Väčšie kúsky kávových zŕn sa nemôžu dostať k menším otrepom a musia sa najskôr zmenšiť. Tento proces zabezpečuje veľmi konzistentné zomletie.
Ak sa rozhodnete pre brúsku na otrepy, budete si musieť vybrať medzi rôznymi typmi. Existujú ploché otrepy a kónické otrepy. Plochý otrep používa kotúče.
Kužeľová brúska na otrepy používa krúžky, ktoré sú v tvare kužeľa a sedia do seba. Nie každý má rád plochý mlynček na otrepy, pretože niektoré kávové zrná sa môžu v otrepach zaseknúť, čo znamená, že časť z nich počas procesu stratíte.
O kónických mlynčekoch na otrepy sa hovorí, že sú v tejto veci o trochu zhovievavejšie. Hlavná vecou však naďalej ostáva, že ide o pomerne malé rozdiely a celkový výsledok je veľmi podobný.
Oba dosiahnu dobrý výsledok, ale ak zistíte, že uprednostňujete jeden pred druhým, mali by ste jednoducho zvoliť ten, ktorý sa vám páči viac. Vždy pamätajte, že vyberáte podľa svojej chuti.
Oceľ vs keramický materiál
Každý, kto kupuje mlynček na otrepy, zistí, že si bude musieť vybrať medzi oceľovými a keramickými. Opäť platí, že obe varianty odvedú veľmi dobrú prácu.
Napriek tomu sú niektorí, ktorí si myslia, že oceľové otrepy vydržia dlhšie. Tí, ktorí cítia, že oceľové čepele dosahujú lepšie výsledky, hovoria, že dokážu pracovať s rovnomernejším rozložením častíc.
Je dôležité si uvedomiť, že pre bežného používateľa ide skôr o intelektuálnu debatu ako o absolútny fakt. Keramický materiál je rovnako odolný a pre väčšinu používateľov urobia prácu, ktorá je v podstate rovnaká.
Niektorí hovoria, že sú obzvlášť dobré pre zmesi vyrobené na espresso, zatiaľ čo oceľ je podľa niektorých lepšia na tú prekvapkávanú.
Ktorý z nich bude pre vás najlepší, je skutočne vaša preferencia. Celkovo budú robiť veľmi blízko k podobnej práci. Priemerný človek si medzi nimi všimne malý, ak vôbec nejaký rozdiel.
Ručná vs elektrická brúska
Veľmi často ručná brúska dokáže vyrobiť takú kvalitu ako aj tá elektrická. Sú dokonca takí, ktorí majú pocit, že tento typ mlynčeka produkuje jemnejšie mletie.
Vďaka tomu sú vhodné pre určité druhy kávy, ako je napríklad turecká. Tieto jednotky sú veľmi prenosné a veľmi konzistentné. Ich nevýhodou je fakt, že ide o pomalší proces.
Ak chcete niečo, čo odvedie skvelú prácu a urobí to jednoduchšie a za kratší čas, potom budete musieť ísť s elektrickou verziou. Príprava pôdy vhodnej na espresso môže podľa návodu trvať až 10 minút.
Na druhej strane, ak pripravujete niečo pre French press a potrebujete, aby bol základ hrubší, manuál môže byť tou správnou voľbou.
Ktorý je lepší?
Ak by bol jeden z nich lepší ako druhý, potom by to bola jednoduchá odpoveď a každý by sa mohol jednoducho rozhodnúť. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody.
Brúska na čepele bude lacnejšia a zaberie menej miesta. Bude to vyžadovať určitú úroveň riadenia, pretože budete musieť pulzovať brúsenie, a nie dôsledne používať čepele od začiatku do konca.
Ak sa vám nepodarí pulzovať čepele v tomto type brúsky, bude to generovať teplo a získate menej kvalitný výsledok. Brúska na otrepy bude vo väčšine situácií veľmi konzistentná vo svojom celkovom výsledku.
Aj keď je táto voľba drahšia, existujú niektoré menej nákladné brúsky na otrepy, ktoré odvádzajú skvelú prácu.
Keďže čepeľové brúsky sú niekedy dostupné za menej ako 20 eur, sú mimoriadne cenovo výhodné pre váš rozpočet. Existuje veľa konzumentov kávy, ktorí si myslia, že výsledky, ktoré prinášajú, sú úplne prijateľné.
To znamená, že ak je prioritou cena, potom by to bola pravdepodobne najlepšia voľba. Ako už bolo uvedené, brúska na otrepy dosiahne konzistentnejšie výsledky a je tou najlepšou cestou.
Záver
Káva je nápoj, ktorý väčšina sveta absolútne miluje. V skutočnosti je tak milovaný, že niektorí ľudia cítia, že potrebujú znížiť množstvo, ktoré pijú, pretože majú pocit, že to trochu preháňajú.
Hlavná vec na tomto nápoji je, že vám chutí. Tak jednoducho vynechajte prílišné analyzovanie.
Nakoniec cena, čas a konzistencia sú tri hlavné kritériá pri pohľade na mlynčeky, ktoré musíte zvážiť pri rozhodovaní, ktoré z nich si chcete kúpiť.
Mlynček na otrepy je zrejme tou najlepšou voľbou, no nájdete aj iné varianty, ktoré vám vás obľúbený nápoj dokážu pripraviť rovnako chutne.
Jednoducho zvážte, ktoré veci sú pre vás najdôležitejšie, a potom si zaobstarajte vybavenie, ktoré vám pomôže dosiahnuť tie najlepšie výsledky, ktoré hľadáte.