Vypestujte si

Levanduľa – Pestovanie, účinky a strihanie + (sadenie)

levanduľa

Levanduľa je bylinka, ktorej pôvod siaha do Severnej Ameriky a horských oblastí Stredozemného mora.

Najčastejšie sa používa len ako ozdoba záhrad, ktoré od začiatku leta až do jesene sa môžu pýšiť výraznými farbami. Svojimi striebristo zelenými listami a nádhernou fialovou farbou kvetov je levanduľa ideálna na vytváranie neformálnych živých plotov.

Tiež sa pestuje na výrobu esenciálneho oleja, ktorý sa vyrába pomocou destilácie špičiek kvetov rôznych druhov levandúľ. Tento olej má široké kozmetické využitie, no sú známe i jeho pozitívne účinky na zdravie. Tiež je veľmi obľúbená pre svoju nádhernú vôňu.

UPOZORNENIE: Levanduľový esenciálny olej na rozdiel od svojej rastlinnej formy, je pri požití toxický!

Levanduľa – účinky


Používanie levandule má pozitívne účinky na liečbu úzkosti, kvasinkových infekcií, rán a má tiež blahodarné účinky proti vypadávaniu vlasov.

Levanduľa sa s obľubou používa v kozmetickom priemysle, kde sa pridáva do šampónov a rozličných mydiel.

Niektoré druhy sa dokonca priamo používajú ako dochucovadlo niektorých druhov potravín a pečiva.

Levanduľa – pestovanie


Pestovanie levandule je veľmi jednoduché a maximálne nenáročné. Levanduľa v záhrade alebo v kvetináčoch už nie je žiadnou novinkou.

Najdôležitejší je však nákup zdravých rastlín. Ak ich nemôžete zasadiť hneď, dajte ich do vody.

Na jej rast budete potrebovať hlavne dobre odvodnenú (suchú) pôdu a priame slnko. V suchých klimatických podmienkach levanduľa rastie dobre ako trvalka, no vo vlhkom podnebí sa často pestuje ako ročná.

Kým sa rastlina nestane stabilnou, nezabúdajte na pravidelné zavlažovanie. Na udržiavanie vlhkosti dajte prednosť kameňom a menším skalám.

Akonáhle je levanduľa zasadená a stabilná, jej udržiavanie je nenáročné. Zavlažovanie je minimálne a jej skracovanie tiež.

Postačí, ak ju budete skracovať pravidelne každý rok na jar. Ak stonky zdrevnatejú skôr než rastlinka dozrie, skráťte ich o polovicu svojej výšky. Podporíte tým nový rast a silné kvitnutie.

Levandule, ktoré sa neskracujú pravidelne, majú tendenciu sa rozširovať, čím vytvárajú nápadnú dieru vo vnútri rastliny.

Aby ste zabránili rastu burín v okolí vašich rastlín, postačí ak pridáte trochu piesku alebo štrku do pôdy.

Levanduľa sa polieva približne raz až dvakrát týždenne tesne po výsadbe. Dospelé zrelé rastliny sa polievajú 2-3x týždenne, kým sa vytvoria prvé púčiky.

Alkalická pôda môže podporiť vyššiu produkciu rastlinného oleja a zvyšovať arómu v rastlinách.

Levanduľa – sadenie


Rastliny by sa mali sadiť v dostačujúcej vzdialenosti od seba, čím sa zabezpečí dobrá cirkulácia vzduchu.

Levanduľa – strihanie a zber


Zber stoniek levandúľ sa vykonáva vtedy, ak sa na rastline nachádza približne polovica púčikov kvetov.

Zber je najlepšie urobiť v ranných hodinách, keď je hladina oleja najkoncentrovanejšia. Stonky strihajte dostatočne dlhé.

Nazbierané stonky rozdeľte do menších zväzkov a zviažte ich špagátom alebo gumičkami.

Takto nazbieranú levanduľu sušte na chladnom a tmavom mieste, kde je dobrá cirkulácia vzduchu.

TIP: Levanduľu môžete použiť aj ako účinný odpudzovač škodcov v blízkosti terás a záhradných plôch. Levanduľová vôňa tiež odpudzuje komáre, muchy, blchy a iný problémový hmyz, pričom priťahuje motýle a včely.

Levanduľa – druhy


Lavandula angustifolia – najčastejšie vyskytujúca sa odroda levandúľ u nás

Lavandula stoechas – známa najmä pre svoj jedinečný vzhľad kvetu, tzv. motýlika

Lavandin – táto odroda je krížencom a pestuje sa hlavne vďaka veľkej koncentrácii oleja

Použitie levandúľ v kuchyni


Levanduľa sa už po stáročia používa ako všestranná aróma v sladkých a slaných jedál. Anglický druh levandule je najvhodnejšou odrodou na kulinárske účely.

Púčiky a listy môžu byť použité i v čerstvej a sušenej forme. Vzhľadom k tomu, že chuť a aróma je intenzívna, zaobchádzajte s ňou šetrne.

  • Vložte pár sušených levandúľ do pohára s cukrom, aby ste získali príjemnú sviežu sladkú chuť a arómu. Tento cukor môžete neskôr použiť pri pečení a príprave dezertov.
  • Nakrájané čerstvé puky sú skvelou prísadou koláča alebo sladkého pečivového cesta.
  • Čerstvá levanduľa je zas výbornou posýpkou koláčov a rôznych šalátov.
  • Zo sušenej levandule si tiež pripravíte vynikajúci čaj a koktail.
4.4/5 - (10 votes)
author-avatar

O autorovi Redakcia Nášdomov.sk

Bývanie nás baví. Toto charakterizuje celý náš redakčný tím. Sledujeme najnovšie trendy v bývaní a následne vám ich servírujeme v našich článkoch. V prípade otázok nás kontaktujte na info@nasdomov.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *