Vypestujte si

Ibištek – Zasaď dúhu, ovoňaj dúhu (ako pestovať)

Exotická rastlina, prirodzene rastúca v trópoch a subtrópoch, je na Slovensku ako doma. Svojimi pestrofarebnými kvetmi skrášľuje balkóny, terasy a záhrady. Naučíme vás, ako ibištek zasadiť a starať sa oň, aby dozrel do krásy. 

Zoznámte sa

Po celom svete rastie viac než 200 druhov ibišteka. V Európe sa farebné ibišteky pestujú od 16. storočia. A trend ich popularity stále rastie. Pridajte sa k vášnivým pestovateľom exotických ibištekov a spestrite si záhradu aj život. 

Táto rastlina, niekedy ako vždyzelený alebo opadavý ker, inokedy ako poloker, strom či bylina, sa okrem okrasného účelu využíva aj ako potravina alebo liečivo. Nestratí sa ani v textilnom priemysle. Ale to už zachádzame ďaleko. 

Späť k tomu, prečo ste tu. Pokiaľ nie ste majiteľom textilky alebo nie ste tradičný čínsky liečiteľ, pravdepodobne vás ibištek zaujíma čisto z estetického hľadiska. 

Je to pochopiteľné. Táto tropická rastlina vnáša do menej výrazného európskeho rastlinstva punc exotiky. 

VEDELI STE, ŽE: Niektoré druhy ibištekov majú najväčšie kvety z celej rastlinnej ríše? 

Veľkosť kvetov však nie je to jediné, čím dokážu ibišteky ohúriť. Náklonnosť státisícov ľudí si získali vďaka svojej farebnosti. Tá skutočne nemá obdoby. 

Ibišteky môžu mať prakticky akúkoľvek farbu, ktorú dokážete v teplom spektre farieb nájsť. Patria tam odtiene oranžovej, broskyňovej, lososovej, ružovej, žltej, červenej a fialovej. 

Matka príroda myslela aj na konzervatívnejších pestovateľov, preto ibištek kúpite aj v elegantnej bielej. 

Aký ibištek je pre vás ten pravý

Predtým, než sa pustíte do pestovania, si musíte urobiť jasno v tom, aký druh ibišteka vyhovuje vašim podmienkam. 

Ako izbovú rastlinu môžeme najčastejšie vidieť ibištek čínsky, prekrásnu odrodu s množstvom farebných variácií. 

Veľa ľudí však pred kúpou zabúda na to, že ibištek čínsky zle znáša suchý vzduch a na kvitnutie potrebuje chlad. Toho sa mu v nonstop vyhrievaných bytoch nedostáva. 

Preto ak žijete v suchom byte, odporúčame vám africký ibištek. Má menej nápadné kvety, ale je odolnejší. 

Majitelia domov so záhradami urobia najlepšie, keď si kúpia ibištek sýrsky. Tento zimeodolný ker dorastá až do výšky troch metrov a vyžaduje len minimum starostlivosti. Zato však hojne rodí a teší každého, kto sa naň pozrie, svojimi rozkošnými ružovými kvetmi.

Lokalita

Tá je pri pestovaní ibišteka kľúčová. Vzhľadom k tomu, že ide o tropickú rastlinu, nesmiete na slnečnom svetle šetriť. Ibištek by mal počas dňa stráviť aspoň šesť hodín na priamom slnku. Iba tak sa jeho kvety dokonale vyvinú. 

Nezabúdajte na to, že ibištek rastie v prirodzených podmienkach v džungli. Tam je okrem dostatku svetla aj nevyhnutný tieň. Neodopierajte ho vašej rastline, inak jej príliš horúce slnko ublíži.

Ideálne miesto na pestovanie ibišteka je kvetináč. Môžete ho ľahko premiestňovať a chrániť tak ibištek pred spaľujúcim slnkom a silným vetrom. Ak sa bojíte, že na premiestňovanie kochlíka nebudete mať čas, radšej ho umiestnite na chránené miesto. 

A čo v zime?

Prekvapivo, ibištek je počas zimných mesiacov nenáročný na starostlivosť. Nevyháňa kvety a počas dňa sa uskromní s troma hodinami slnečného svetla. Ideálne je preto vystaviť ho do slnečného okna. 

V zime ibištek netrpí smädom. Polievajte ho iba vtedy, keď je pôda suchá na dotyk. Množstvo vody môžete zvýšiť, ak počas zimy intenzívne kúrite. Teplo vysušuje vzduch, čo vlhkomilnej tropickej rastline nie je po chuti. 

Kým mladý ibištek nezíska potrebnú imunitu, chráňte ho prvé tri zimy plachtou. 

Starostlivosť o pôdu

Ibištek je kyslomilná rastlina. Čo to znamená? Musíte mu zabezpečiť také podmienky, v ktorých bude prosperovať. Pýtate sa, a to sú aké? Pôda, do ktorej chceme ibištek zasadiť, by mala mať kyslosť medzi 6,5 a 6,8 pH. Skôr, než do nej rastlinu zasadíte, si kyslosť overte.

TIP: Pestujete ibištek v kvetináči? Namiesto klasickej pôdy siahnite po substráte pre exotické rastliny. 

Horsa na vysádzanie

Ibištek vložte do vyhĺbenej jamy. Dôležité je, aby bola rovnako hlboká ako dlhé sú jeho korene a aspoň dvakrát tak široká. 

Pokiaľ chcete vedľa seba vysadiť viac ibištekov, myslite na to, že by mala medzi nimi byť vzdialenosť prinajmenšom jeden meter. 

Zalievanie

S vysádzaním súvisí zalievanie. Prvý týždeň polievame každý deň. Nasledujúci týždeň znižujeme frekvenciu na každý druhý deň. Potom stačí rastlinu polievať dva razy do týždňa. 

Ak si v hornej časti vašej rastliny všimnete žlté listy, zbystrite pozornosť. Váš ibištek sa vám pravdepodobne snaží naznačiť, že má nedostatok vlahy. Rýchlo to napravte a sledujte výsledky.

Ak listy ani po extra dávke vody nezozelenejú, pravdepodobne sú na vine poškodené korene. S tým už veľa nespravíte. Ak naopak zožltnú listy v prostriedku rastliny, ide zrejme o dôsledok nadmerného polievania. 

Pôda musí byť vlhká, nie však mokrá. Taktiež sa vyvarujte polievaniu listov. Mokré listy sú náchylné na rôzne ochorenia. Najväčším nepriateľom pestovateľov je múčnatka. Zbaviť sa jej nie je med lízať. 

Pošlite škodcov kadeľahšie

Múčnatka nie je jediná hrozba, ktorá ibišteku hrozí. Za predčasným opadávaním kvetov a neschopnosťou kvitnúť hľadajte všemožných škodcov. 

S najväčšou pravdepodobnosťou budete musieť čeliť rozličným voškám, strapkám, molicám a roztočom. Tie majú na ibištek zálusk a nedajú si pokoj, kým ho nepripravia o všetku krásu. Musíte mať preto pevnú vôľu a skúsenosti, aby ste s parazitmi zatočili. (zdroj)

Pri malom zamorení si vystačíte s vodou. Treba ňou poprášiť miesta, na ktorých sa škodcovia vyskytujú. 

Čo sa týka chorôb listov, tie tiež nie sú ojedinelou záležitosťou. Celkovo môžeme povedať, že ibištek nepatrí medzi veľmi odolné rastliny. Ohrozujú ho sivá pleseň, pižmová aj púdrová múčnatka. Najefektívnejšie sa ich zbavíte tak, že celú rastlinu ošetríte vhodným fungicídom. 

Ako na hnojenie

Čo sa týka hnojiva, ibištek patrí medzi stredne náročné rastliny. Po peňaženke sa buchnete iba počas letných mesiacov. Vtedy musí pôda prekypovať draslíkom, inak sa ibištek poriadne nevyvinie. 

Na hnojenie odporúčame používať súbežne dva typy hnojív. Tekuté hnojivo na subtropické dreviny aplikujte raz do týždňa. Hnojivo s pomalým uvoľňovaním živín stačí do pôdy prisypať raz za mesiac. 

Počas zimy nevyžaduje ibištek žiadnu zvláštnu starostlivosť. 

Pán na holenie

Kvety ibišteka kvitnú iba v jarných a letných mesiacoch, pričom každý kvet kvitne iba jeden deň. Preto je nevyhnutné rastlinu pravidelne strihať. Skracujte stopky a zbavujte ker mŕtvych kvetov a vetvičiek, aby mohli na ich mieste vyrašiť nové. Začiatkom jari je vhodné skrátiť ker až o jednu tretinu.

Presádzanie

Presádzanie ibišteka je pomerne jednoduchá záležitosť. Hoci, treba podotknúť, vyžaduje rýchle reflexy na strane pestovateľa. 

Rastlinu vytiahnite zo zeme až vtedy, keď máte všetko ostatné pripravené. Nová jama, do ktorej plánujete ibištek presadiť, musí spĺňať rovnaké požiadavky ako pri sadení. 

Pri presádzaní konajte rýchlo. Pokúste sa náročnú zmenu ibišteku čo najviac uľahčiť. Ak si nebudete počínať dostatočne rýchlo, môže rastlina dostať šok z nedostatku vlahy. 

Rozmnožovanie

Rovnako ako presádzanie, aj rozmnožovanie je jednoduché a rýchle. Stačí len vedieť, ako na to. Poradíme vám. 

Ibištek sa môže rozmnožovať odrezkami aj semenami. Pokiaľ nemáte semená, zaobstarajte si pár odrezkov z rastliny. Ideálne kus stonky dlhý zhruba 12 centimetrov s púčikmi a rozvinutými listami. 

Následne odtrhnite listy zo spodnej časti stonky a odrezok namočte do rastového hormónu. Jeho prítomnosť je veľmi dôležitá. Zvyšuje pravdepodobnosť, že sa odrezok ujme.

Na to, aby odrezky vyklíčili, je potrebné zasadiť ich do vlhkého substrátu. Udržujte ho vlhký, ale nie premočený. Kochlík vystavte nepriamemu svetlu.

Aby ste urýchlili proces prijatia odrezku, zakryte kochlík igelitovým vrecúškom. Kumulácia vlhkosti a tepla sa už postará o zvyšok.

Chýba vám substrát? Máme dobrú správu. Poradíte si aj bez neho. Odrezky si zo začiatku vystačia aj s primerane teplou vodou. Mala by mať približne 20°C. 

Vo chvíli, keď prijatý odrezok narastie aspoň o 5 centimetrov, je pripravený na presadenie do väčšieho kvetináča alebo do záhrady. 

Ako docieliť, aby ibištek kvitol

Staráte sa o váš ibištek nanajvýš príkladne, no po kvetoch akoby zľahla zem?

Vieme, v čom môže byť problém. Skontrolujte, či kvetináč, v ktorom ibištek pestujete, nie je zbytočne hlboký. 

V hlbokom kvetináči s množstvom pôdy má totiž ibištek tendenciu investovať energiu do rastu a posilňovania koreňov. Kvety sú preň až druhoradé. Preto ak túžite po nádherných kvetoch, presaďte ibištek do plytšieho, zato však poriadne širokého kvetináča. 

Záver

Dúfame, že sa nám týmto článkom podarilo vzbudiť váš záujem o túto prekrásnu rastlinu. Inšpirujte sa našimi trikmi, radami a nápadmi. Experimentujte, presádzajte, rozmnožujte. V kreativite a pestovaní ibišteka sa medze nekladú. 

Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťte ho.
author-avatar

O autorovi Redakcia Nášdomov.sk

Bývanie nás baví. Toto charakterizuje celý náš redakčný tím. Sledujeme najnovšie trendy v bývaní a následne vám ich servírujeme v našich článkoch. V prípade otázok nás kontaktujte na info@nasdomov.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *