Každý, kto má v záhrade nejaký ten strom vie, že okrem správnej vlahy počas horúcich dní a ďalšej starostlivosti, je dôležitý aj strih. Niektorí ho podceňujú, no iní veľmi dobre vedia, že strihanie ovocných stromov je dôležité pre ich správny rast a následne plodiny. Ako správne strihať stromy?
Strihanie stromov je pomerne jednoduchá vec. Nie každý vie ako na to, a preto si volá odborníkov. Nie je to však potrebné. Keď sa raz odhodláte, pochopíte, že strih stromu musí byť síce precízny, no naučiť sa to, je pomerne rýchle. V dnešnom článku si povieme o tom, ako strihať ovocné stromy čo najlepšie a najjednoduchšie.
Obsah článku
Správne obdobie pre strihanie ovocných stromov
Keď sa rozhodnete pre strihanie ovocných stromov je potrebné vybrať si správne obdobie. Niektoré stromy sa strihajú na jar, iné na jeseň. Väčšina u nás rastúcich stromov sa však strihá na jar a v zime.
Strihanie ovocných stromov na jar je bežná prax pri stromoch ako malvice a kôstkovice. Zima neúprosne končí a rovnako ako my, tak aj stromy sa dočkajú príjemného jarného slnka a teplôt. Okrem strihania na jar je bežné strihanie počas zimy.
Kým jarný alebo letný rez sa robí v čase vegetácie, zimný zas počas vegetačného pokoja. Jednou z kľúčových prác je práve zimný rez. Hlavným cieľom tohto rezu je neustála regulácia rastu a rodivosti. Netreba ho tak rozhodne podceňovať.
Jednotlivé typy stromov
Na to, aby ste vedeli, kedy je správny čas pre strihanie ovocných stromov, je dobré nájsť si daný typ v jednej z hlavných kategórií. Ovocné stromy sa delia na:
Do skupiny malvíc patria stromy s dužinatými plodmi, ako napríklad jablone či hrušky. Pre tento typ stromov je vhodný zimný rez počas jesenného alebo zimného obdobia. Veľmi efektívny je aj letný rez. Vďaka nemu majú plody lepšie sfarbenie a zamedzí sa ich horkosti.
Pri malviciach ešte zostaneme. Presnejšie pri jabloniach. Tu sa totižto využívajú tri základné pestovateľské tvary. Môže ísť buď o voľne rastúci zákrsok, palmeta do ovocných stien alebo štíhle vreteno. Okrem typov tvarov je možné jablone aj dvakrát strihať. Letný rez jabloní sa vykonáva na konci leta a zimný v zimnom alebo jesennom období. Práve zimný je omladzovací a pre strom veľmi potrebný.
Následne ide o kôstkovice. Sú to taktiež dužinové plody, no v ich vnútri sa nachádza jedno semeno, čiže kôstka. Do tejto skupiny patria čerešne či višne. Rez sa vykonáva buď neskoro na jar alebo v lete. V zime sa strihaniu vyhnite, pretože by ste mohli spôsobiť stromu škody a privolať naň choroby.
Škrupinové ovocie, ako vlašský orech či lieska by, sa malo strihať na jar alebo v lete. Vyhnite sa vysokým teplotám. Spomaľujú hojivý proces.
K bobuliam sa radia napríklad egreše, maliny či čučoriedky. Mali by ste ich strihať po najsilnejších mrazoch.
Cieľ rezu
Každý rez by mal byť urobený s určitým cieľom. Podľa toho sa aj delia na to, ako sú vykonávané. Ak totižto spravíte rez zle, musíte čakať niekoľko rokov, kým strom dorastie a dostane sa zas do fázy, kedy bude môcť byť rezaný znova.
Ciele rezu počas života ovocných stromov nezostávajú rovnaké. Najčastejšie sa menia v závislosti od veku stromu. Poznáme tri základné rezy a to:
Okrem toho poznáme ešte rozdelenie podľa ročného obdobia a to na:
Vy, ako záhradkár, si musíte zvážiť, aký typ rezu vyberiete pre daný strom. Netreba zabúdať, že každý je iný, a preto aj pre každý musíte vybrať iný typ strihania.
Ako urobiť rez?
Spôsob, akým urobiť rez, môže byť pre začiatočníka celkom ťažký. Ani tá najlepšia kniha o záhradkárstve vás nemusí naučiť všetko, čo potrebujete. Jednoducho povedané, pri strihaní musíte mať dostatočnú prax. Pri prvom strihu si nebudete istí, no po čase si na to zvyknete a budete vedieť, čo kedy urobiť.
Keď sme si už povedali, aké obdobie je pre rez najlepšie, poďme si povedať, ako by mal rez vyzerať. V tomto prípade máte viacero možností. Pri omladzovaní a obnovovaní je dôležité zamerať sa na staré konáre, ktoré treba dať preč. Dôkladný a súmerný strih poskytne nový život pre strom.
Pod pojmom rez však poznáme tri “podkategórie” a to:
Podľa toho, čo potrebujete urobiť, sa bude odvíjať aj samotný rez a to, ako naň.
Vyčistenie stromu
Pri čistení stromov sa zamerajte na odumreté a poškodené konáre. Sú to suché, choré konáre, ktoré strom len oberajú o energiu. Odstráňte taktiež vertikálne rastúce konáriky alebo výhonky pri kmeni. Všetky spomenuté konáre alebo výhonky je potrebné odstrániť úplne celé. Na strome nemôžete zanechať žiadne výrastky.
Presvetlenie stromu
Pri presvetlení je dôležité dodať stromu svetlo. Chcete, aby sa dostalo do koruny a na všetky konáre, poprípade listy. Presvetlenie dokáže zabezpečiť lepšiu a väčšiu úrodu. Taktiež sa zbavíte škodcov a chorôb, pretože strom bude „dýchať“. Presvetlenie by malo nasledovať po vyčistení.
Následne sa pustite na konáre rastúce smerom nadol alebo krížiace sa konáre. Hneď, ako to budete mať urobené, je dôležité strom si pozrieť a premerať. Je na vás, čo urobíte ďalej. Strom by mal vyzerať „upratane“ a konáre by mali byť rovnomerne rozmiestnené.
Pri presvetlení sa snažte, aby na strome zostávali len zdravšie konáre. S presvetlením pokračujte až kým medzi konármi nezostane priestor 15 – 30 cm. Strihania sa v tomto prípade rozhodne nebojte.
Skrátenie konárov
No, a následne prichádza skracovanie. Je to posledný a teoreticky aj najjednoduchší krok. Stačí, aby ste skrátili tie najvzdialenejšie konáre. Dôvod je jednoduchý, Chcete, aby strom nemal tenké a dlhé konáre. Práve naopak. Na to, aby bol strom silný a udržal všetky plody, je dôležité mať ich silné a hrubé.
Pri skracovaní sa netreba ničoho báť. Pokojne konáre skráťte aj o 20 % z ich celej dĺžky.
Precíznosť je prvoradá
Pri strihaní stromkov si dávajte pozor na precíznosť. Pred každým rezom si premyslite, či ide o správny konár a či robíte rez správne. Rýchle a nepremyslené strihanie dokáže stromu skôr uškodiť, ako pomôcť.
Okrem premyslenia, čo na strome ostrihať, myslite aj na správne náradie. Dôležité sú vhodné záhradkárske nožnice. Pred samotným strihom ich vyskúšajte. Ak sú tupé, naostrite ich. Rez musí byť čistý.
Koľko času strihanie ovocných stromov zaberie?
Mnohí sa obávajú, že strihanie je nielen ťažkou, ale taktiež zdĺhavou činnosťou. Opak je pravdou. Profesionálovi zaberie strih približne 10 – 15 minút. Začiatočníkovi o niečo viac. Maximálne však polhodinu.
Užitočné rady pre strihanie ovocných stromov
To, ako strihať ovocné stromky, ste už zistili. Na koniec tak pre vás máme už len zopár užitočných rád, ktoré pri strihaní rozhodne oceníte.
Strihanie je dôležité ako pre stromy, tak aj pre plody. Ak chcete, aby váš strom rodil pekné a chutné ovocie, rozhodne sa strihaniu nevyhýbajte. Je dôležité, aby sa robilo pravidelne a precízne. Netreba sa však báť, je to jednoduché. Potrebná je len prax.