Ako sa starať o tmavé kuchynské drezy

Kuchynský drez patrí medzi jedno z najviac namáhaných vybavení domácnosti. Jeho povrchy musia odolať mastnote, nečistotám, kyselinám z ovocia, ale tiež ostrým predmetom a teplotným výkyvom. Starostlivú pozornosť by sme mali venovať nielen výberu, ale aj údržbe. Ako sa starať o tmavé kuchynské drezy?

Tmavý drez: ukážka veľkoleposti designu

Čierna farba je tradične spájaná s eleganciou a určitým tajomnom.

V miestnosti navodzuje atmosféru luxusu a sebavedomia. Nie je sa teda čomu čudovať, že obľuba tmavých odtieňov rastie aj v prípade bytového designu. Jej čaru neodolalo ani vybavenie kuchyne.

Tmavé drezy do kuchyne sú pôsobivým vizuálnym spestrením a zároveň si uchovávajú všetky praktické vlastnosti. Vďaka moderným materiálom a technológiám bývajú dokonca odolnejšie ako klasické drezy a svoj bezchybný vzhľad si uchovávajú po dlhú dobu. Napriek tomu im je potrebné venovať pravidelnú starostlivosť.

Tmavý neznamená „len“ čierny

Na rozdiel od klasických nerezových drezov ponúkajú drezy z granitu širokú škálu farebných variantov. Okrem čiernej sa stretnete s antracitovou, hnedou, oceľovou, tmavosivou a ďalšími odtieňmi.

Na niektorých farbách sú nečistoty viac vidieť (obvykle tých tmavších), ale neznamená to, že by ste mali podceniť údržbu tých, ktoré vedia nečistoty maskovať.

Popri samotnom dreze nezabudnite ani na drezovú batériu, obzvlášť, ak ste zvolili ladiacu batériu s granitovým designom.

Čistota závisí aj na prostredí

Údržba tmavého drezu sa odvíja od tvrdosti vody, množstva minerálov v nej obsiahnutých a tiež frekvencie a spôsobu jeho používania.

Čím tvrdšia voda, prípadne staršie rozvody vody, tým vyššie riziko tvorby vodného kameňa. Vždy tiež záleží na spôsobe používania.

Do drezu napríklad nepatrí horúci olej zo smaženia alebo vriaca voda z varených zemiakov či cestovín. Vždy je potrebné pustiť aj studenú vodu, aby nedošlo k poškodeniu ochrannej povrchovej vrstvy drezu. Na čistotu drezu má vplyv aj počet osôb v domácnosti, prípadne prítomnosť domácich miláčikov.

Pes či mačka vašu domácnosť obohatia o svoje chlpy, od drobných hlodavcov sa zase práši zo sena či hoblín. Drez by ste teda mali zotrieť počas dňa vlhkou handričkou.

Ako udržať tmavý drez v perfektnom stave?

Základným spôsobom, ako si uchovať krásny vzhľad drezu, je ho vždy k večeru ošetriť jemným umývacím prostriedkom (ideálny je ekologický prostriedok na umývanie riadu) a následne ho vysušiť utierkou.

Špeciálnu pozornosť je potrebné venovať okoliu drezovej batérie a samozrejme odtoku.

Ak je na dreze niečo zaschnuté, nechajte toto miesto odmočiť a až potom nečistotu jemne umyte. Na odstránenie nepoužívajte nôž či iný ostrý predmet. Na tmavých drezoch občas vznikajú biele mapy či škvrny. Na vine býva vysoký obsah minerálov vo vode.

Opäť je riešením pravidelnosť údržby. Ďalej si treba dať pozor, keď manipulujete s potravinami. Napríklad mäso je nebezpečné svojimi baktériami, kyseliny z ovocia povrch rozožierajú a pigmenty z potravín povrch farbia, napr. červená repa, čierny čaj. V tomto prípade je potrebné drez hneď umyť.

Čomu sa vyvarovať

Väčšina moderných kuchynských drezov je vybavená ochrannou povrchovou vrstvou, ktorá usadzovanie nečistôt a vodných kvapiek do určitej miery sťažuje.

Často sú súčasťou tejto úpravy aj aktívne ióny, ktoré zabraňujú množeniu a rastu nežiaducich mikroorganizmov.

Táto ochranná vrstva býva citlivá na žieraviny a intenzívnu mechanickú záťaž. Napriek mnohým odporúčaniam sa teda vyhnite využitiu silných žieravých prostriedkov alebo napríklad citrónu, ktoré by mohli povrchovú vrstvu rozleptať. Tabu by mala byť drôtenka a použitie čistiaceho piesku.

Páčil sa vám tento článok? Ohodnoťte ho.