Ako na to?

Ako na zavárané marhule (KOMPLETNÝ NÁVOD)

marhule

Marhuľa je ovocie, ktoré sa naozaj dobre uchováva. Zaváranie marhúľ koncentruje tie chute, ktoré sú najaromatickejšie a ťažko ich nájsť v akomkoľvek ovocí okrem toho najzrelšieho a najčerstvejšieho.

Kvalitná výbava na zaváranie marhúľ

Zaváranie marhúľ

Zistili sme, že marhule predávané v supermarketoch nie sú veľmi chutné, zvyčajne sú nezrelé a nezodpovedajú tomu, ako by mala chutiť úplne zrelá marhuľa. Konzervovaním marhúľ môžete uchovať chuť a arómu zrelého ovocia na oveľa dlhšiu dobu.

Existuje množstvo spôsobov, ako uchovať marhule, ktoré sú pre ne vhodné a dokonca pozdvihnú ich chuť.

Ak kupujete marhule mimo sezóny, zvyčajne sú pestované v ďalekých krajinách a keď si ich prídete kúpiť do obchodu, sú nezrelé a menej chutné.

marhule na strome

Zrejúce marhule doma

Marhule dozrievajú aj po zbere, takže si ich po kúpe môžete nechať dozrieť doma. Nezrelé marhule uchovávajte pri izbovej teplote, mimo priameho slnečného žiarenia. Niektorí ľudia odporúčajú uchovávať ich v papierovom vrecku, aby dozreli.

Keď dozrejú, dužina je mäkká, ale skôr, ako začne šupka vráskavieť, presuňte ich pred použitím do chladničky a uskladnite. Zrelé marhule by ste mali použiť čo najskôr.

Príprava marhúľ

Ak plánujete marhule konzervovať v light sirupe alebo potrebujete odstrániť šupku, budete ich chcieť najskôr pripraviť.

Marhule dobre opláchnite a osušte. Pred pokračovaním odstráňte poškodené ovocie alebo pomliaždené časti.

Ak chcete odstrániť šupku z marhúľ, blanšírujte ich vo vriacej vode na 30 – 45 sekúnd. vyberte ich z vriacej vody a ihneď ponorte do studenej vody. Šupky by sa potom mali dať pomerne ľahko skĺznuť prstami.

Marhule pozdĺžne prekrojíme na polovice a zbavíme jadierok.

Zaváranie marhúľ v ľahkom sirupe

Zaváranie polovíc marhúľ je skvelý spôsob, ako zavárať marhule v celku. Stačí pripraviť sirup a následne zavárať v horúcom vodnom kúpeli.

Príprava ľahkého sirupu

Zmiešajte 250 ml / 1 šálku kryštálového cukru s 1 litrom / 4 šálkami vody na panvici s hrubým dnom. Položte na oheň, miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a priveďte do mierneho varu.

Vznikne tak 1,125 litra / 41/2 šálky svetlého sirupu, čo vystačí na približne 8 x 500 ml poháre s marhuľami.

Konzervovanie marhúľ v sirupe

Pripravte si horúci vodný kúpeľ a priveďte do varu. Poháre na zaváranie obarte vo vodnom kúpeli a vyberte ich, keď budete pripravení zabaliť poháre s marhuľami.

Vo veľkej panvici zohrejte svetlý sirup do varu, pridajte pripravené polovičky marhúľ a vráťte na minútu do varu.

Horúce polovice marhúľ nalejte do horúcich pohárov, na uľahčenie procesu použite zavárací lievik.

marhuľový sirup

Okraje pohárov utrite, zatvorte viečkami a otočte, až kým nebudú viečka úplne tesné. Poháre ponorené aspoň do 2,5 cm vody a nechajte ich v horúcom vodnom kúpeli po dobu 20 minút (ak používate litrové poháre, pridajte 5 minút). Keď vodný kúpeľ vrie, spustite časovač.

Keď sa poháre spracujú na určený čas, odstráňte vodný kúpeľ z ohňa a pred zdvihnutím pohárov nechajte 5 minút odstáť. Nechajte vychladnúť a pred uložením na chladnom a tmavom mieste skontrolujte tesnenie.

Marhuľový džem

Z marhúľ sa dá vytvoriť skvelým a chutný džem

Marhule majú o niečo nižší obsah pektínu, takže budú potrebovať pomoc pektínu kúpeného v obchode alebo domáceho pektínu.

Napriek tomu sa oplatí pripraviť marhuľovú zaváraninu ako džem, do ktorého môžete pridať doplnkové bylinky a koreniny, ktoré skutočne zvýraznia chuť a vôňu marhúľ.

Dobrá vec na nižšie uvedenom recepte na marhuľový džem, ktorý možno použiť na akékoľvek ovocie, je, že konzervy budú môcť byť skladovateľné až na rok ak budú skladované na chladnom tmavom mieste.

Čo budeme na zaváranie marhúl potrebovať

Čerstvé marhule – vyberajte ovocie, ktoré je zrelé, ale nie príliš zrelé a má skvelú chuť. Ovocie, ktoré je práve zrelé, vrátane niektorých mierne nedozretých, ľahšie vytvorí džem, pretože je kyslejšie a obsahuje viac pektínu, ktorý tomuto procesu pomôže.

Citrónová šťava – citrónová šťava má pri výrobe džemu dve dôležité funkcie. Po prvé, citrónová šťava je kyslá a kyseliny sú dôležité, pretože pomáhajú džemu zhustnúť. Kyslosť citrónovej šťavy tiež pomáha predchádzať rastu baktérií a vyrovnáva sladkosť cukru.

Cukor – cukor je nevyhnutný na dochutenie džemu jeho osladením. Tiež interaguje s kyselinami a pektínom a pomáha džemu zhustnúť. Okrem toho má konzervačný účinok, ktorý umožňuje, aby bol džem stabilný pri skladovaní a vy ste si ho mohli vychutnávať počas nasledujúcich mesiacov.

kandizované marhule

Inštrukcie

Na začiatok vložte do mrazničky dve mrazuvzdorné podšálky alebo malé taniere. Použijete ich na otestovanie, v akom štádiu sa džem nachádza.

  1. Marhule dôkladne umyjeme a osušíme. Potom rozrežeme marhule na polovicu a odstránime kôstku
  2. Pridajte ovocie do veľkého, širokého hrnca spolu s citrónovou šťavou a malým množstvom vody
  3. Na strednom ohni priveďte do mierneho varu. Ovocie pri zvyšovaní teploty uvoľňuje tekutinu. Hrniec prikryte, aby sa tekutina nevyparila
  4. Asi po 10 minútach, keď ovocie zmäkne, odstráňte pokrievku a pridajte cukor. Často miešame, aby sa cukor rozpustil
  5. Keď sa cukor rozpustí, zvýšte oheň a zmes priveďte do rýchleho varu. Často miešajte, aby sa džem nezachytil na dne panvice
  6. Môžete zistiť, že sa na povrchu džemu tvorí vrstva; je to normálne a ak si to želáte, môžete to odstrániť ľahkým potiahnutím lyžičkou. Zistili sme však, že pridanie malého množstva masla na konci varenia odstraňuje nečistoty
  7. Džemovú zmes stále miešame
  8. Asi po 20 minútach skúšam bod v akom sa džem nachádza
  9. Používam test „vrások“. Na otestovanie odoberte malé množstvo džemu a položte ho na studený tanierik. Nechajte chvíľu vychladnúť a potom zatlačte vonkajší okraj džemu do stredu ukazovákom
  10. Ak sa džem, čo i len trochu pokrčí, stuhne. Ak džem nedosiahol správny bod procesu, varte ho ďalších 3 až 5 minút a potom znova vyskúšajte
  11. Keď je marhuľový džem hotový, odstavte ho asi na 10 minút. To umožní, aby sa kúsky ovocia rovnomerne rozložili v džeme. Ak plníte ihneď do fliaš, ovocie vystúpi na vrch pohára

Nenechávajte džem dlhšie ako 10 minút. Na uchovanie džemu ho fľaškujte, kým je ešte horúci. Nalejte do horúcich sterilizovaných pohárov a ihneď uzavrite.

Záver

Zaváranie marhúl nie je žiadna veda. Stačí mať kvalitné suroviny a know-how, ktoré vám dávame zadarmo. Prajeme vám veľa úspechov pri zaváraní.

4/5 - (5 votes)
author-avatar

O Juraj Pavlík

Čas s dobrou knihou strávený vo voňavej záhrade je pre mňa najcennejší. Sem tam si pri čítaní zobnem z čerstvých jahôd či malín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.