Pripravujete sa na grilovanie? Týchto 5 vecí musíte mať

V lete najlepšie chutí vonku. Grilovanie sa stalo neoddeliteľnou súčasťou záhradných osláv a letných spoločenských podujatí, no za čerstvo ugrilovaným jedlom nemusíte chodiť vždy ďaleko – pochúťky priamo z grilu si môžete užívať aj u vás doma!

Na rozdiel od klasickej opekačky s rozkladaním ohniska priamo na zemi, grilovanie na grile s uzavretým, vyvýšeným ohniskom predstavuje bezpečnú alternatívu. Pripraviť si chutné jedlo tak bez obáv môžete i na vašej záhrade či terase.

Chceli by ste si aj vy pripraviť čerstvé grilované jedlo, no ešte ste nikdy negrilovali? Nevadí! Poradíme vám s výberom vhodného grilu aj grilovacieho náradia. Či už plánujete menšie záhradné posedenie v kruhu rodiny alebo väčšiu oslavu pre priateľov a známych, vďaka našim tipom na nič nezabudnete a všetko zvládnete jednoduchšie!

Poradíme vám s výberom správneho záhradného grilu aj grilovacieho náradia a na záver vám prezradíme pár osvedčených tipov ku grilovaniu.

Najlepšie vybavenie na grilovanie

Grilovanie

Nič nenahradí pohodovú letnú atmosféru so stúpajúcim dymom a šíriacou sa vôňou čerstvo ugrilovaných gurmánskych špecialít. Grilovanie je špecifický spôsob tepelnej úpravy mäsa alebo zeleniny. Jedlo sa pri tomto spôsobe tepelne upravuje na grile pôsobením horúcej žiary, ktorá neraz dosahuje aj teplotu 260°C. Práve vďaka vplyvu vysokej teploty získava svoju špecifickú chuť a arómu. (zdroj)

Pred tým, než sa pustíte do prípravy grilovania, zadovážte si tieto veci:

1. Záhradný gril

Výrobcovia ponúkajú pestrú škálu rôznych záhradných grilov. Klasickou voľbou sú grily na drevené uhlie, no existujú aj alternatívy na plyn či elektrinu. Niektoré z nich môžete používať aj v interiéri.

Záhradný gril na drevené uhlie

Tradičným typom grilu je gril na drevené uhlie. Bežne zahŕňa ohnisko s roštom, alebo si namiesto celého grilu môžete kúpiť aj samotné ohnisko, na ktoré doplníte rošt osobitne.

Práve s týmto typom grilu vykúzlite tú špecifickú chuť a arómu grilovaného jedla, no má to aj svoje nevýhody.

Príprava jedla na tomto type grilu je najnáročnejšia. Najprv musíte rozložiť oheň, potom počkať, kým sa gril rozohreje na požadovanú teplotu a následne ho po skončení grilovania vyčistiť od nánosov, dymov a sadzí. Doba rozohriatia sa líši podľa grilu, väčšinou trvá 15 – 25 minút.

K ďalším nevýhodám patrí vznik škodlivín v hotovom jedle. Hoci sa grilovanie všeobecne považuje za zdravšiu alternatívu oproti vyprážaniu v oleji, pôsobenie vysokej teploty spolu s dymom vedie v mäse k tvorbe karcinogénnych látok. Dá sa tomu čiastočne predísť, ak jedlo vopred marinujeme. Pre prípravu jednoduchej marinády vám postačí olej, soľ, korenie a citrónová šťava alebo ocot.

Určite stojí zato porozhliadať sa aj po nových, moderných typoch grilov, ktoré sú vybavené nádobou na odkvapkávanie tuku a prestupu škodliných látok do jedla zamedzujú. Za zmienku stoja napríklad bezdymové stolové grily. Niektoré z nich sú dokonca vhodné aj na použitie v interiéri.

Plynový záhradný gril

Plynové grily sa oproti tým na drevené uhlie vyznačujú jednoduchším nahriatím a menšími nárokmi na čistenie. Ak si nechcete robiť starosti s rozkladaním ohňa, mohlo by ísť o ten správny typ grilu pre vás. Na ich rozohriatie budete potrebovať plynovú bombu.

Plynové grily sa vyrábajú v rôznych veľkostiach. Tie väčšie sú určené výhradne do záhrady, niektoré menšie modely sú vhodné aj na použitie v interiéri.

Elektrický záhradný gril

Rovnako ako plynové grily, aj elektrické grily sú oproti tým na drevené uhlie praktickejšie z hľadiska údržby a často sa dajú využiť aj vnútri.

Elektrické grily väčšinou nevyvinú až takú vysokú teplotu ako grily na uhlie alebo plyn, vďaka tomu ale všeobecne ide o najzdravšiu variantu grilovania, pretože do jedla sa pri grilovaní dostáva najmenej škodlivín.

Nižšia teplota a absencia dymu však spôsobujú aj to, že jedlo nemusí mať úplne typickú „grilovanú“ chuť.

Kotliny

Na grile sa dajú pripraviť hlavné jedlá, čo však urobiť, ak máte chuť aj na polievku? Ak usporadúvate veľké grilovanie a chceli by ste si vonku uvariť aj guláš, dokúpte si ku grilu aj kotlinu. Tá sa skladá z ohniska, na vrch ktorého umiestnite kotlík, a dymovodu prekrytého strieškou. Rozohrejete ju jednoducho tuhým palivom, podobne ako gril na drevené uhlie.

2. Drevené uhlie

Ak ste sa rozhodli pre gril na drevené uhlie, zadovážte si dostatočné množstvo uhliapodpaľovač z dreva alebo drevitej vlny. Odporúčame používať podpaľovače z prírodných materiálov, ktoré sú zdravšie pre prípravu pokrmov.

Pre rýchle zapálenie môžete vyskúšať i elektrický štartér na drevené uhlie alebo vhodný zapaľovač – v ponuke sú aj elektrické plazmové modely.

Praktickým pomocníkom je aj dúchadlo. S jeho pomocou nielen rýchlejšie rozohrejete gril, ale pomôže vám aj udržať rovnomernú teplotu počas samotného grilovania.

3. Grilovacie náradie

Aby ste mali pri príprave jedla čo najväčšie pohodlie, nesmiete zabudnúť na náradie na grilovanie. Jedlo je potrebné na gril preniesť a v tom pravom čase rýchlo otočiť, s čím vám pomôže súprava grilovacieho náradia. Tá by mala zahŕňať grilovaciu vidličku s dvoma hrotmi, lopatku, obracačku a grilovacie kliešte. Na otáčanie a nakladanie horúcich steakov sa vám zídu veľké grilovacie pinzety.

Podľa toho, aké jedlo sa chystáte pripravovať, sa vám určite zíde aj grilovací rošt na mäso. Keď sa chystáte grilovať ryby, môžete zvoliť špeciálny rošt na ryby.

Ak grilujete menšie kúsky jedla a chcete zabrániť, aby vám pomedzi rošt prepadávali, vyskúšajte grilovať na dierovanej grilovacej panvici alebo plechu.

Ak sa chystáte grilovať zeleninu, môžete ju pokrájať na kúsky a napichnúť na grilovacie ihly.

Na grile môžete upiecť aj pizzu! Pomôže vám k tomu špeciálny grilovací plát na pizzu.

Aby ste zabránili prepadávaniu aj tých najmenších kúskov jedla, môžete skúsiť grilovať na teflónovej podložke. Takto pripravené jedlo by sa nemalo ani pripáliť a ugrilujete na nej dokonca aj vajce.

Pri nahrievaní grilu na správnu teplotu využijete grilovací teplomer, na ktorom si môžete vybrať druh mäsa a žiadaný stupeň prepečenia.

Nuž a na záver budete potrebovať gril aj náradie vyčistiť od pripálených nečistôt, s čím vám pomôže kefa na gril.

4. Rukavice na grilovanie

Ako sme už spomínali, grilovanie prebieha pri vysokých teplotách. Náradie sa rýchlo rozohrieva, musíte preto dbať na bezpečnosť. Niektoré grilovacie náradie nie je ani určené na chytanie holými rukami, odporúčame si preto zadovážiť grilovacie rukavice a zásteru.

5. Piknikový kôš

Jedlo je už takmer hotové, ostáva ho len naservírovať. Ale kam? Zaobstarajte si všetok príbor naraz a kúpte si piknikový kôš! Príslušenstvo piknikových košov bežne obsahuje taniere, príbor a poháre pre viacero osôb. Často zahŕňa aj ďalšie praktické veci ako vývrtku či malú prenosnú chladničku. Piknikové koše oceníte aj vtedy, keď sa chystáte grilovať na chate či v prírode a potrebujete príbor preniesť ďaleko od domu.

Ak robíte veľké grilovanie a chystáte sa servírovať jedlo pre viac ľudí, určite sa vám zíde ešte viac príboru. Využite príborové sety či sady vidličiek na steaky, s ktorými pokrájate nielen mäso, ale aj pizzu či grilovanú zeleninu.

Na záver

Záhradný gril aj grilovacie náradie ste si už vybrali, ostáva iba nakúpiť suroviny. Buďte kreatívni – popri klobáskach, špekáčikoch a zelenine si skúste ugrilovať aj panini alebo pizzu.

Na záver sa s vami ešte podelíme o pár tipov pre tú najlepšiu grilovačku:

Tipy na to najlepšie grilovanie

  • uistite sa, že ste gril od predchádzajúceho grilovania dosť vyčistili. Nedostatočné vyčistenie nánosov môže negatívne ovplyvniť chuť grilovaného jedla.
  • mrazené mäso začnite grilovať až po rozmrazení na izbovú teplotu.
  • jedlo na gril položte, až keď bude dostatočne nahriaty.
  • aby sa jedlo rovnomerne ugrilovalo, pokrájajte ho na čo najtenšie kúsky – to platí, najmä ak ste v grilovaní začiatočníci.
  • mäso soľte pred grilovaním – vďaka tomu bude šťavnatejšie a zvýrazní sa jeho chuť. Nemusíte sa báť, že by chutilo príliš slano – práve naopak, to sa môže stať vtedy, ak ho budete soliť až na záver po grilovaní.
  • ak sa chystáte grilovať mäso, po marinovaní ho nezabudnite otrepať od prebytočnej marinády a položte ho na gril, až keď marináda odtečie.
  • steak neotáčajte na grile príliš často – ideálne by sa mal otočiť iba raz.
  • popri steakoch a klobáskach nezabudnite na zeleninu! Takmer akákoľvek zelenina sa dá grilovať a chutí výborne.
  • jedlo nejedzte hneď po odobratí z grilu. Nechajte ho 5 – 10 minút vychladnúť a až potom sa doňho pustite. Nebude príliš horúce a dôjde tak k lepšiemu prepojeniu chutí. (zdroj)

Veríme, že sa vám aj vďaka našim radám a tipom grilovanie čo najlepšie vydarí. Dobrú chuť!

4/5 - (5 votes)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here