Ako na výber šijacieho stroja

Pri nákupe šijacieho stroja sa zamerajte na niekoľko zásadných kritérií. Kúpiť môžete kvalitné mechanické stroje, ktoré sú lacnejšie, ale majú náročnejšiu obsluhu najmä v začiatkoch. Drahšie elektrické stroje sú ale zasa vhodné skôr na profesionálne využitie.

Mechanické šijacie stroje

Mechanické šijacie stroje sa ovládajú pomocou koliesok, posuvných jazdcov a gombíkov. Využijete ich pre bežné stehy, nastavujú sa ručne a hodia sa na občasné šitie a opravy.

Elektrické šijacie stroje

Elektrické šijacie stroje sú prepracovanejšie a ovládajú sa pomocou displeja. Zvolíte si steh aj jeho šírku a dĺžku. Umožňujú aj šitie ozdobnými stehmi a disponujú radom funkcií. Sú určené pre pravidelné používanie a profesionálne šitie.

Overlock

Overlocky sa používa na profesionálne začisťovanie viacerých vrstiev látky a zarolovanie hodvábu.

Šijací stroj disponuje viacerými funkciami i šijacími programami.

Na trhu je aj kombinovaný šijací stroj s výhodami overlocku i coverlocku.

Coverlock

Špeciálny stroj nemá chápadlo, ale slučkovač. Vďaka nemu sa dá využiť pružný krycí steh na pleteninu i úplet. Šiť môžete aj retiazkovým stehom, obšívať obrysy a linky.

Chapače

Súčasťou šijacieho stroja je chapač, ktoré slúži na previazanie nití. Každý typ má iný spôsob výmeny cievky s niťou.

  • Kyvný chapač je vo vertikálnej polohe a pri výmene musíte otvoriť cievkové puzdro. Umožňuje reguláciu napätia spodnej nite. Musí sa častejšie premazávať, pomalšie šiť a má vyššiu hlučnosť. Má jednoduchú obsluhu i údržbu a vyššiu odolnosť. Stroje možno využiť na jemné i ťažšie materiály, na záclony, riflovinu i koženku. Je ideálny aj pre začiatočníkov.
  • Rotačný chapač je v horizontálnej polohe a je častý u hobby strojov. Má priehľadný kryt a vidíte, kedy je potrebné cievky vymeniť. Výmena je rýchla bez premazávania. Umožňuje rýchlejší šitie, má tichší chod a funkcie ako automatické odstrihnutie nite. Je možné na ňom šiť širšie aj ozdobné stehy. Musíte používať len veľmi kvalitné nite, inak hrozí vyskočenie z puzdra a namotanie nite. Na rôzne druhy materiálov musíte prenastaviť napätie hornej i spodnej nite.

Stehy, ihly a navliekače

Niektoré stroje umožňujú zvoliť aj vlastnú podobu stehov. Desiatky rôznych stehov však často nevyužijete. K dispozícii je viac podôb rovných, slepých, overlockových, cik cak a ďalších stehov.

Dĺžku i šírku stehu si ľahko nastavíte. Dvojihla je vhodná pre elastický steh pri lemovaní pletenín a dekoratívne stehy.

Navliekač nite umožní rýchle a jednoduché navliekanie nite. S šitím vám pomôžu tiež stránky Akosit.sk.

Obšívanie gombíkovej dierky a zapošitie

Lacnejšie mechanické šijacie stroje umožňujú poloautomatické obšívanie. Nové stroje majú automatické obšívanie.

Elektrické šijacie stroje umožňujú voľbu medzi viacerými typmi gombíkových dierok. Zapošitie zase spevní začiatok i koniec šitia u oboch typov strojov.

Slow motion, voľné rameno a USB port

Funkcia Slow motion elektrického stroja je pre začiatočníkov. Pri zapnutí sa šijací stroj rozbehne pomaly a počas šitia postupne zrýchľuje.

Voľné rameno je vhodné na šitie rukávov, lemov nohavíc i detského oblečenia. Dodatočný zdvih podrží pätku vo vyššej polohe. USB port využijete na prenášanie nových vzorov.

5/5 - (1 vote)