Ako na to?

Ako sa varí pravý domáci slivkový lekvár?

slivky na domáci lekvár

Slivkový lekvár je pochutinou, ktorú si určite mnohí z nás pamätajú ešte z čias našich starých rodičov, ktorým v domácnosti nikdy nesmel chýbať.

Išlo totiž o skvelú pochúťku, ktorá nevynikala len svojou chuťou, ale bola aj zdraviu prospešná.

Dnes väčšina ľudí slivkový lekvár nakupuje v obchodoch či rôznych supermarketoch. Pri týchto produktoch však nie je vždy známy pôvod či ich zloženie.

Preto je oveľa lepšie pripravovať si slivkový lekvár doma, a to najlepšie z domácich sliviek. Takto totiž budete mať istotu, že do neho pridávate len prísady veci, ktoré prešli vašimi rukami.

Ako si takýto chutný slivkový lekvár pripraviť doma? Nie je to nič náročné. Veď uvidíte sami.

Aké priaznivé účinky majú slivky na naše telo?

Slivky ako ovocie podľa dostupných štúdií pochádzajú z ďalekého Orientu, kde rastú na divoko. Na naše územie a celkovo do Európy sa dostali vraj až niekedy v stredoveku, kedy ich obchodníci dovážali zo zámoria a predávali našim predkom.

Slivky si okamžite získali svoju popularitu a ich pestovanie sa postupne rozšírilo aj na Slovensku.

Pôvod slivkového lekváru vznikol s veľkou pravdepodobnosťou tak, že ľudia slivky nemali  ako dlhodobo skladovať, a tak z nich začali variť lekvár.

slivkyPriaznivé účinky sliviek

Slivky nie sú ľuďom známe len vďaka svojej sladkej prenikavej chuti, ale aj vďaka rôznym priaznivým účinkom na náš organizmus.

Obsahujú totiž veľké množstvo vitamínov, ako sú napríklad vitamín C, karotén, vitamíny B1 a B2. Taktiež sú bohaté na mnohé minerály, no predovšetkým majú veľký obsah železa a vápnika. Podiel cukru v čerstvých slivkách sa hýbe okolo hranice 6 %.

Postup prípravy slivkového lekváru

Ešte predtým, ako začneme variť náš obľúbený slivkový lekvár, je dôležité si na stôl pripraviť všetky potrebné ingrediencie.

V prvom rade sú to teda slivky, ktorých by malo byť najmenej 5 kilogramov. Pre tých ľudí, ktorí obľubujú sladké je taktiež dôležité mať pripravený cukor. Ten by mal byť v pomere približne 1:5, teda 1 kilogram cukru na 5 kg sliviek.

Mnoho ľudí pri varení do slivkového lekváru pridáva na dochutenie okrem klasického cukru aj vanilínový cukor, badián či postrúhanú kôru z citróna. Toto je však všetko čisto len na vás.

Dôležitá ingrediencia pri varení lekváru je ocot, a to približne 200 ml. No a na záver, ako dochucovadlo sa veľmi často používa rum, červené víno alebo whisky. Tiež to závisí najmä od vašej chuti.

Receptov na dobrý slivkový lekvár je skutočne veľké množstvo. My vám dnes v našom článku predstavíme tie najznámejšie z nich.

slivky na lekvárSlivkový lekvár od starej matere

Pravdepodobne vôbec najznámejším receptom na slivkový lekvár je ten od našich starých mám. Tento postup je síce trošku zdĺhavejší, no výsledok rozhodne stojí za to.

Slivky, ktoré chceme použiť na lekvár, v prvom rade umyjeme, vyberieme z nich kôstky a následne nakrájame na menšie kúsky.

Takto pripravené slivky chvíľu povaríme na miernom ohni. Šupky z nich potom prelisujeme cez sitko. Na základe tohto kroku nám vznikne zmes, do ktorej potom môžeme pridať cukor, ocot, škoricu či kôru z citróna.

Dochutenie závisí čisto len od vašej chuti.

Ochutenú zmes potom opäť dáme variť asi na 2 hodiny. Pri tomto kroku je dôležité, zmes neustále miešať, a to kvôli tomu, aby sa nám v hrnci nepripálila. Keď nadobudne hustejšiu konzistenciu, vieme že, náš domáci slivkový lekvár je hotový.

Potom už ostáva len jediné, a to ešte horúci lekvár naplniť ihneď do fliaš, aby nevznikali zbytočné vzduchové bubliny.

Rýchly recept na slivkový lekvár

Druhý postup, ktorý vám dnes chceme popísať, je oproti tomu prvému menej náročný, a preto si získal popularitu u mnohých domácich kuchárov a gazdiniek.

Základným rozdielom medzi týmito dvoma receptami je ten, že takto pripravovaný slivkový lekvár nemusíte niekoľko hodín miešať.

Aj tu však musíte slivky pred začatím varenia poriadne umyť, vykôstkovať a nakrájať na menšie kúsky.

Následne pridáte približne 2 dcl octu a ostatné koreniny, o ktorých sme už písali vyššie. Všetko, samozrejme, pridávajte podľa vašej chuti.

slivky na domáci lekvárOchutené a cukrom posypané slivky necháme odstáť približne 24 hodín. Rozhodne počas tohto času slivky nemiešajte.

Hneď na druhý deň zmes zakryte pokrievkou a dajte variť na prudký oheň. Zmes by sa takýmto spôsobom mala variť približne hodinu. Potom znížte intenzitu varenia a nechajte lekvár na miernom ohni dovariť ďalších približne 5 hodín.

Po samotnom uvarení je vhodné celú zmes ešte raz rozmixovať a pridať dochucovadlo, ako napríklad rum, whisky alebo červené víno. Opäť podľa chuti.

Keď máme všetky kroky za sebou, slivkový lekvár už len naplníme do fliaš uzavrieme ich a otočíme hore dnom.

Tento recept je skutočne veľmi jednoduchý a zvládnu ho aj úplní začiatočníci.

Slivkový lekvár pečený v rúre

Posledným postup, s ktorým by sme vám dnes chceli oboznámiť, je oproti zvyšným dvom trošku netradičný, no niektorí ľudia si ho nevedia vynachváliť.

Vedeli ste, že chutný slivkový lekvár dokážete urobiť aj pomocou pečenia v rúre, a to dokonca bez pridania akéhokoľvek cukru či ďalších konzervantov?

 Je to skutočne tak a postup prípravy tohto lekváru je taktiež mimoriadne jednoduchý.

Slivky, podobne ako v predchádzajúcich receptoch, najskôr poriadne umyjeme, zbavíme ich kôstok a pokrájame na menšie kúsky. Taktiež môžete pridať ocot, ďalšie koreniny a dochucovadlá.

Je to však, samozrejme, na vás, keďže slivky vďaka pečeniu pustia šťavu aj samy.

Takto upravené slivky necháme jeden deň odstáť. Hneď na druhý deň je potrebné dôkladne ich rozmixovať tak, aby nám z nich vznikla jedna ucelená zmes. Tú následne vylejeme na plech a dáme piecť na približne 140 – 150 ˚C po dobu 3,5 hodiny.

Mnoho kuchárov však pri tomto postupe zvykne zmes približne každú hodinu premiešať, aby sa na plechu nepripiekla.

Keď zmes zhustne vieme, že slivkový lekvár je hotový a stačí nám ho len preliať do pohárov a dôkladne uzavrieť.

Tipy pri varení slivkového lekváru

Keďže slivkový lekvár sa varieval už za čias našich starých rodičov, je samozrejmé, že sa objavilo niekoľko tipov, ktoré vám môžu dopomôcť k ešte lepšiemu výsledku.

Cukor pridávajte až ku koncu

Pravdepodobne tým najdôležitejším tipom, ktorý by vám naši predkovia dali, je postup  ohľadom pridávania cukru.

Odporúčajú nepridávať ho hneď na začiatku, ale robiť tak až na konci. Aj bez neho totiž môže byť slivkový lekvár už dostatočne sladký a pridaním cukru by ste ho možno len zbytočne presladili.

V tomto smere veľkú úlohu zohráva samotná sladkosť sliviek.

Tip na varenie slivkového lekváru podľa starých mám

Recept, ktorý používali alebo doteraz používajú naše staré mamy, je síce zdĺhavý, no pravdepodobne vďaka nemu pripravíte ten najlepší slivkový lekvár.

Je však škoda stráviť hodiny miešaním lekváru, ak si ho robíte len pre seba a do pár fľašiek. Ideálne je preto na takúto akciu pozvať celú rodinu a urobiť lekvár napríklad z 50 kg sliviek.

Nielenže sa celá rodina stretne, ale každý navyše dostane za odmenu pár fliaš skvelého domáceho slivkového lekváru.

slivkový lekvárTip pre kyslejšie slivky

Môže sa stať, že jeden rok vám úroda nevyjde podľa vašich predstáv alebo kúpite v obchode kyslejšie slivky. Aj na tento problém existuje jednoduchý tip, ako ho vyriešiť.

V takomto prípade je dôležité pridať väčšie množstvo cukru. Ide približne o 400 gramov na 1 kilogram sliviek. Z toho polovicu by ste mali pridať hneď na začiatku varenia.

Vďaka tomu sa vám totiž slivky ľahšie zahustia. Druhú polovicu pridávame už klasicky na konci.

Tip na dochutenie slivkového lekváru

Dochucovať slivkový lekvár môžete skutočne veľkým množstvom prísad. Mnohým ľuďom sa však osvedčilo dochucovať lekvár aj pomocou mletých klinčekov či sušeným a najemno rozmixovaným zázvorom.

Tip na plnenie slivkového lekváru

V súčasnosti sa vo väčšine prípadov slivkový lekvár plní do klasických sklenených zaváraninových fliaš. No nebolo tomu tak vždy.

Naši predkovia zvykli lekvár plniť aj do kamenných nádob, debničiek, kartónových obalov či téglikov od jogurtu.

Teplý lekvár v týchto nádobách najskôr nechali vychladnúť a následne ho uzatvorili celofánom či umelohmotnými viečkami.

Záver

Slivkový lekvár je skutočne starým receptom, ktorý však pravdepodobne nikdy neprestane byť obľúbeným.

Veríme, že vám náš článok dnes pomohol, nazbierali ste nové tipy na varenie lekváru alebo ste sa možno skutočne presvedčili, že uvariť slivkový lekvár nie je nič náročné.

O Redakcia Nášdomov.sk

Bývanie nás baví. Toto charakterizuje celý náš redakčný tím. Sledujeme najnovšie trendy v bývaní a následne vám ich servírujeme v našich článkoch. V prípade otázok nás kontaktujte na info@nasdomov.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.