Názov koťogo označuje malý kávovar, ktorý sa využíva najčastejšie v Taliansku. Ani v našich končinách však nie je neznámy. Práve naopak. Mnohí ho nielen poznajú, ale taktiež používajú. Príprava kávy je v ňom jednoduchá a pomerne rýchla. Veľkou výhodou je najmä intenzívna chuť, ktorú káva po uvarení v koťogu získa.
Nádoba na vytvorenie kávy je známa pod viacerými názvami. Kým u nás sa usadilo maďarské slovo koťogo/koťogó, v zahraničí sa využíva skôr označenie moka kávovar.
Tak či onak, ide stále o rovnaký prístroj, vďaka ktorému získate intenzívnu chuť kávy, príjemnú arómu a tú najlepšiu chuť. Ako urobiť kávu v koťogo a v čom sú jeho výhody?
Obsah článku
TOP KOŤOGO KÁVOVARY
Trochu z histórie
Káva vždy patrila medzi veľmi obľúbené nápoje ľudí. V minulosti sa pila o niečo menej, no rokmi si získavala stále viac a viac fanúšikov.
V dnešnej dobe patrí medzi najobľúbenejší nápoj, ktorý pijú mladí aj starí. Nie je tak výhradou len jednej vekovej či sociálnej skupiny.
Existuje však nielen veľké množstvo rôznych druhov kávy, ako samotného výrobku, z ktorého sa nápoj pripravuje, ale taktiež existuje aj obrovské množstvo už samotných nápojov.
Okrem bežnej, čiernej kávy, si môžete dať kávu s rôznymi príchuťami, v rôznych veľkostiach či s rôznymi prísadami. Výber je na vás.
Pre mnohých je však tou pravou a najlepšou kávou tá, ktorá je už roky s nami. Kvalitná, dobrá, tmavá káva bez rôznych iných prísad. Aby dobre chutila, musí byť aj správne pripravená.
V našich domácnostiach sa často nachádzajú kvalitné kávovary, ktoré kávu pripravia. V talianskych domácnostiach, takmer v každej jednej, zas nájdete koťogo. Malý kávovar, ktorý pre mnohých v našich končinách vymrel, pretože ho vymenili veľké profesionálne kávovary.
Koťogo vytvoril taliansky inžinier Alfonso Bialetti v roku 1933. Už len počas prvých šiestich rokov vyrobila jeho firma viac ako 70-tisíc kusov.
A síce druhá svetová vojna výrobu na istý čas pozastavila, po nej sa koťogo vrátilo medzi obľúbené prístroje na varenie kávy. Bialetti si tak podmanil celý svet.
Najväčšou výhodou je, že koťogo je malý, jednoducho ovládateľný stroj. Káva vzniká procesom známym pod názvom cedenie.
Voda sa vnútri konvičky zahrieva, vplyvom tlaku stúpa lievikom do hornej komory cez pomleté kávové zrná a filter. Voda sa pri vyššom tlaku varí veľmi podobne, ako v tlakovom hrnci. Následne, keď je káva hotová, začne bublať. Vtedy viete, že je potrebné konvičku stiahnuť zo zdroja tepla.
Počas rokov vystriedalo koťogo niekoľko materiálov. Dnes ho môžete nájsť v rôznych druhoch, farbách a veľkostiach. Základ prípravy a dizajn je však stále veľmi podobný.
Ako urobiť kávu v koťogo?
Na to, aby ste mohli používať koťogo potrebujete vedieť, ako funguje. Postup prípravy je jednoduchý a výsledok naozaj excelentný. Ako na to?
Príprava kávy je tak naozaj jednoduchá. V prípade viacerých ľudí tak môžete urobiť aj viac káv naraz.
V porovnaní so zalievanou kávou ide o omnoho kvalitnejší druh kávy. Ak by ste chceli kávu uvarenú v koťogo porovnať s kávovarom, museli by ste sami kvalitu kávy vyskúšať.
Niektoré kávovary dokážu spraviť skvelú kávu. Ide však skôr o drahšie, profesionálne modely.
Ako si vybrať to najlepšie koťogo?
Ako sme spomenuli vyššie, na trhu nájdete rôzne druhy tohto moka kávovaru. Pri výbere by ste však mali zvážiť najmä:
Pri výbere je dobré poradiť sa s odborníkom alebo minimálne porovnať niekoľko produktov. Výber by mal byť premyslený, aby vám moka konvička mohla slúžiť ešte veľmi dlho.
Výhody a nevýhody
Každý výrobok má svoje výhody a nevýhody. Je to úplne bežné. Aj koťogo má určité svetlé, no taktiež tie menej svetlé stránky.
Pri vyberaní by ste mali o nich vedieť a zvážiť ich.
Výhody konvičky koťogo:
Nevýhody konvičky koťogo:
Zopár tipov na záver
Na záver sme si pre vás pripravili už len zopár tipov, ktoré pri príprave kávy rozhodne oceníte:
Príprava kávy v koťogo môže zo začiatku vyzerať náročne, no opak je pravdou. Ak túžite po kvalitnej a chutnej káve, tento výrobok je presne to, čo hľadáte.
Intenzívna chuť kávy, rýchla príprava a jednoduchosť sú kombináciou, ktorá pritiahne každého milovníka dobrej kávy.