Malé spotrebiče

Malý kávovar koťogo: Čo to je a na čo sa používa?

káva a koťogo

Názov koťogo označuje malý kávovar, ktorý sa využíva najčastejšie v Taliansku. Ani v našich končinách však nie je neznámy. Práve naopak. Mnohí ho nielen poznajú, ale taktiež používajú. Príprava kávy je v ňom jednoduchá a pomerne rýchla. Veľkou výhodou je najmä intenzívna chuť, ktorú káva po uvarení v koťogu získa. 

Nádoba na vytvorenie kávy je známa pod viacerými názvami. Kým u nás sa usadilo maďarské slovo koťogo/koťogó, v zahraničí sa využíva skôr označenie moka kávovar.

Tak či onak, ide stále o rovnaký prístroj, vďaka ktorému získate intenzívnu chuť kávy, príjemnú arómu a tú najlepšiu chuť. Ako urobiť kávu v koťogo a v čom sú jeho výhody? 

TOP KOŤOGO KÁVOVARY

Trochu z histórie

Káva vždy patrila medzi veľmi obľúbené nápoje ľudí. V minulosti sa pila o niečo menej, no rokmi si získavala stále viac a viac fanúšikov.

V dnešnej dobe patrí medzi najobľúbenejší nápoj, ktorý pijú mladí aj starí. Nie je tak výhradou len jednej vekovej či sociálnej skupiny. 

Existuje však nielen veľké množstvo rôznych druhov kávy, ako samotného výrobku, z ktorého sa nápoj pripravuje, ale taktiež existuje aj obrovské množstvo už samotných nápojov.

Okrem bežnej, čiernej kávy, si môžete dať kávu s rôznymi príchuťami, v rôznych veľkostiach či s rôznymi prísadami. Výber je na vás. 

latte a moka konvička

Pre mnohých je však tou pravou a najlepšou kávou tá, ktorá je už roky s nami. Kvalitná, dobrá, tmavá káva bez rôznych iných prísad. Aby dobre chutila, musí byť aj správne pripravená.

V našich domácnostiach sa často nachádzajú kvalitné kávovary, ktoré kávu pripravia. V talianskych domácnostiach, takmer v každej jednej, zas nájdete koťogo. Malý kávovar, ktorý pre mnohých v našich končinách vymrel, pretože ho vymenili veľké profesionálne kávovary

Koťogo vytvoril taliansky inžinier Alfonso Bialetti v roku 1933. Už len počas prvých šiestich rokov vyrobila jeho firma viac ako 70-tisíc kusov.

 

A síce druhá svetová vojna výrobu na istý čas pozastavila, po nej sa koťogo vrátilo medzi obľúbené prístroje na varenie kávy. Bialetti si tak podmanil celý svet.  

Najväčšou výhodou je, že koťogo je malý, jednoducho ovládateľný stroj. Káva vzniká procesom známym pod názvom cedenie.

Voda sa vnútri konvičky zahrieva, vplyvom tlaku stúpa lievikom do hornej komory cez pomleté kávové zrná a filter. Voda sa pri vyššom tlaku varí veľmi podobne, ako v tlakovom hrnci. Následne, keď je káva hotová, začne bublať. Vtedy viete, že je potrebné konvičku stiahnuť zo zdroja tepla. 

Počas rokov vystriedalo koťogo niekoľko materiálov. Dnes ho môžete nájsť v rôznych druhoch, farbách a veľkostiach. Základ prípravy a dizajn je však stále veľmi podobný. 

Ako urobiť kávu v koťogo? 

Na to, aby ste mohli používať koťogo potrebujete vedieť, ako funguje. Postup prípravy je jednoduchý a výsledok naozaj excelentný. Ako na to? 

  • Do spodnej nádoby v koťogu vlejte vodu. Dávajte si však pozor. Voda by nemala presahovať poistný ventil. 
  • Zrnká kávy pomeľte na stredne hrubo. 
  • Sitko naplňte kávou doplna, zarovnajte a vložte do konvičky. 
  • Koťogo položte na plameň sporáka a pár minút počkajte, kým voda prebuble do vrchnej časti konvičky. Keď začne voda rýchlo pretekať, konvičku odstavte. Zabránite tým prepáleniu kávy. 
  • Následne chvíľku počkajte. Zvyšok kávy dôjde sám vďaka zbytkovému teplu. 
  • Kávu podávajte. Ochuťte si ju sladidlom, mliekom alebo smotanou. Alebo ju pite čistú.

moka konvička a zrnká kávy

Príprava kávy je tak naozaj jednoduchá. V prípade viacerých ľudí tak môžete urobiť aj viac káv naraz.

V porovnaní so zalievanou kávou ide o omnoho kvalitnejší druh kávy. Ak by ste chceli kávu uvarenú v koťogo porovnať s kávovarom, museli by ste sami kvalitu kávy vyskúšať.

Niektoré kávovary dokážu spraviť skvelú kávu. Ide však skôr o drahšie, profesionálne modely

Ako si vybrať to najlepšie koťogo? 

Ako sme spomenuli vyššie, na trhu nájdete rôzne druhy tohto moka kávovaru. Pri výbere by ste však mali zvážiť najmä:

  • Zdroj ohrevu: Ten záleží od toho, čo v kuchyni máte vy. Môže ísť o sporák, varnú dosku či integrovaný horák, ktorý sa zapája do elektriny.
  • Typ média ohrevu: V tomto prípade ide o plynové, elektrické alebo indukčné moka kávovary.
  • Objem koťogo: Ak bývate sami, pokojne vám postačí aj menší objem. Naopak, ak žijete s partnerom alebo vo veľkej domácnosti, mali by ste voliť väčší objem. Objem koťogo je najčastejšie uvádzaný v šálkach. To znamená, koľko šálok urobíte pri plnom objeme.
  • Materiál: Klasické koťogo je hliníkové, no nájdete ho aj v antikorovej oceli alebo dokonca v skle.
  • Dôležité ďalšie parametre: Medzi tieto parametre patrí napríklad farebné prevedenie, značka alebo tvar.

Pri výbere je dobré poradiť sa s odborníkom alebo minimálne porovnať niekoľko produktov. Výber by mal byť premyslený, aby vám moka konvička mohla slúžiť ešte veľmi dlho. 

Výhody a nevýhody 

Každý výrobok má svoje výhody a nevýhody. Je to úplne bežné. Aj koťogo má určité svetlé, no taktiež tie menej svetlé stránky.

 

Pri vyberaní by ste mali o nich vedieť a zvážiť ich. 

Výhody konvičky koťogo: 

  • Nízka a príjemná cena – vďaka nej si môže dovoliť koťogo kúpiť takmer každý. Kvalitnú a chutnú kávu si môžete vychutnávať aj vtedy, ak nechcete investovať príliš veľké sumy do kávovaru. 
  • Jednoduché používanie – zvládne ho naozaj úplne každý. Stačí si to raz alebo dvakrát vyskúšať. Následne vám bude stačiť veľmi krátky čas na to, aby ste si kávu pripravili. 
  • Rýchla príprava – s jednoduchým používaním ide ruka v ruke aj rýchla príprava kávy. Ak si robíte ráno v zhone kávu, koťogo môže byť vaším spoločníkom. 
  • Intenzívna chuť kávy – a nesmieme taktiež zabudnúť ani na vysokú intenzitu a chuť kávy. Aj vďaka tomuto si koťogo kupujú mnohí ľudia. 

Nevýhody konvičky koťogo: 

  • Bez peny – zbožňujete penu na svojej káve? V tom prípade vás možno koťogo sklame, pretože káva nemá “cremu”. Ak by ste chceli cremu, je potrebné zvoliť iný spôsob robenia kávy. 
  • Koťogo káva sa môže prepáliť – pri varení kávy v koťogo je dôležité myslieť na to, že ak si neustrážite dĺžku prípravy, káva sa môže prepáliť. Myslite na to najmä pri prvých kávach, ktoré urobíte. Následne už budete presne vedieť, koľko času je vhodného na to, aby sa káva neprepálila a bola chutná. 
  • V konvičke spravíte vždy toľko kávy, na koľko je určená – to znamená, že ak máte konvičku na 6 porcií káv, toľko aj vždy musíte urobiť. Práve preto je dobré, ak si zaobstaráte viac veľkostí. 

koťogo

Zopár tipov na záver

Na záver sme si pre vás pripravili už len zopár tipov, ktoré pri príprave kávy rozhodne oceníte: 

  • Chcete mať proces prípravy kávy omnoho rýchlejší? Do spodnej časti koťogo, kam sa vlieva voda, nalejte horúcu namiesto studenej. Káva tak bude omnoho rýchlejšie pripravená. 
  • Pri mletí kávy môžete experimentovať. Každá hrúbka vám totižto poskytne inú chuť. Čím hrubšie zrná kávy sú, tým je chuť slabšia. Vyskúšajte si to najbližšie aj vy.
  • Pri hrúbke ešte ostaneme. Dávajte si pozor na jemne pomletú kávu. Príliš jemné mletie môže upchať sitko. 
  • A v prípade, ak doma nemáte mlynček a kupujete kávu už pomletú, hľadajte typ určený pre moka konvičky

Príprava kávy v koťogo môže zo začiatku vyzerať náročne, no opak je pravdou. Ak túžite po kvalitnej a chutnej káve, tento výrobok je presne to, čo hľadáte.

Intenzívna chuť kávy, rýchla príprava a jednoduchosť sú kombináciou, ktorá pritiahne každého milovníka dobrej kávy

author-avatar

O Naďa Černá

Som študentka žurnalistiky, ktorá píše články na rôzne témy. Písaniu sa venujem už niekoľko rokov. Okrem toho som milovníčkou kávy, dobrých kníh a bojových športov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.